Den viktigaste hockeytexten på länge …

   
 För nån timme sedan fick jag ett mejl från det Svenska ishockeyförbundet. Landslagstruppen till ungdoms-OS är uttagen –  och längst upp, med nummer 1, står Anna Amholt.

Hon är född år 2000, fyller alltså 16 lite senare i år. Hon kommer från Hovås HC, men har redan hunnit med ett par matcher för HV71 i Riksserien.

En talang utöver det vanliga – och förbundskapten Leif Boork har redan full koll på keepern.

”Amholt är en jättetalang som kommer att finnas med i ett Riksserien-lag nästa säsong. Hon har också varit med på regionscamper för U18-spelare, men är fortfarande för ung”, berättar Damkronornas förbundskapten.

Naturligtvis borde ju Göteborg som region fånga upp en sån stor talang, precis som unga Hanna Olsson från Skärgården Hockey. Hon som är landslagets framtida stjärna och numera spelar för Djurgården.

Men vi glömde en sak:

Det finns inget hockeygymnasium för tjejer i stan.

Hade du stannat i Göteborg – om det funnits ett hockeygymnasium här?

”Det är en rätt svår fråga, det beror på speltid, var du tror att du utvecklas och trivs bäst. Men absolut, det hade varit ett väldigt bra alternativ för mig”, säger Anna Amholt.

Nu kommer Göteborg HC att kvala till Riksserien med start den 27 februari, men det finns ingen skola där unga talanger kan utbildas.

Duktiga Anna Levin är född 2001, spelar också i Hovås – men kommer att behöva flytta om hon ska utvecklas i hockeyn.

Anna Amholt funderar för fullt på vilket gymnasium och lag som kommer att passa henne bäst. Hon väljer mellan Luleå, Leksand, Linköping och Jönköping.

”Jag har inte bestämt mig, men något utav dem blir det. Så den karamellen ska jag suga vidare på – och tar väl ett beslut här i veckan, tror jag.”

Jag tycker att det är en skam att landets näst största stad, med landets mest populära hockeyförening, inte har ett hockeygymnasium där även tjejer får plats i en klass.

Det finns ju redan en fullt fungerande verksamhet i Frölunda – så det borde bara vara att öppna upp 20 platser till?

Leif Boork håller med.

”Det funkar så här i Göteborg: Säger Frölunda att damhockeyn kan utvecklas så tycker alla andra också det. Därför är Frölunda så viktiga!”

Agera nu, Frölunda. Om ni nu pratar om att vara den goda samhällsmedborgaren.

13 kommentarer om “Den viktigaste hockeytexten på länge …

 1. Trodde att frölunda är en förening.. iaf borde det vara det då jag är medlem. Sluta gnäll och bli medlemmar så kan ni påverka besluten frölunda tar.

  Enl. Min åsikt skall skola tillhandahållas av kommun och stat, inte av föreningar.

 2. Det är gôtt att allt inte samlas till Götlaborg. Eller att hockeyklubbar som Frölunda tvingas att även ha fungerande damverksamhet, och då inte enbart på pappret.

 3. Det här var det vettigaste som du skrivit på länge. Hur svårt kan det vara att starta en tjejhockeylinje i landets näst största stad?

 4. Självklarhet för mig att Frölunda skall agera…förstår inte vad är problemet! GHC har gjort o gör hela grovjobbet…allt är serverat

 5. Jag har sett en Hockey match med Växjö Ladies för 5- år sedan och det var väl ingen höjdare. Lite som att se Tingsryd i Dackehallen om ni förstår vad jag menar 😉

 6. Vem vill se på dam hockey? Nää elitidrott för damer bär sig inte ekonomiskt bättre att frölunda satsar dom där 400 000 tusen ett damlag skulle kosta på en riktigt bra center .

   1. Frölundas hockeygymnasium är ren elitverksamhet. Många andra klubbar har på herr-juniorsidan samarbeten med olika gymnasieskolor. Det kan även GHC ha. Men om det är ett breddorienterat hockeygymnasium du vill ha, lär varken Hanna O eller Anna A vara intresserade av att spela där för sin utvecklings skull. Vill du ha damelit i Frölunda tvingas de rekrytera många spelare utanför Göteborg. Precis som på herrsidan.

 7. Du har helt rätt, Johan. Det är en skam att inte Frölunda har någon damverksamhet. Jag hörde igår att man i den italienska fotbollen kommer att ställa krav på att alla lag i Serie A även skall ha damverksamhet. Kanske vore på plats att kräva det i svensk elithockey också.

Kommenteringen är stängd.