I BLAND BEHÖVER ÄVEN BARN TÄVLA

Vinnare. Stenungsund Stingers vinner inte bara klass C2 – utan också tävlingen med bästa Instagram-ramsan. Priset – en träning med Frölundas Patrik Carlsson.

Vinnare. Jakob Melin från Hovås skjuter hårdast i Frölundaborg den här dagen. 140,7 kilometer i timmen! Grattis till en balanceboard!

Segerskytt. Otto Stenberg från Stingers fixar två mål i finalen – och blir intervjuad av GP-sportens Fredrik Janlind.


Hårdskjutande! Patrik Carlsson i Frölunda är årets ambassadör – och passar på att provskjuta. 118 kilometer i timmen.

 

Segrare eller inte – en sak är säker: Ibland mår också barn bra av ett tävlingsmoment. Som i GP-pucken.

Ni har kanske hängt med i debatten om ungdomsidrott. Hur det finns ett förslag om att tabeller, segrare och förlorare i framtiden kan försvinna.
Göteborgshockeyn har det redan. Det finns inga tabeller för kids upp till tolv år – och på så sätt kanske utslagningen minskar. Det är klart att ingen tioåring mår bra av hela tiden läsa i en tabell att just hans gäng är det sämsta i serien.
Fast utan tabeller, segrare och förlorare skulle också de yngre åldersklasserna försvinna i turneringar som just GP-pucken eller Gothia Cup.
Det är fel väg att gå i mina ögon.
Livet består av glädje, men lika mycket av besvikelse.
Vi har redan ett söndercurlat samhälle, där barnen ofta haft en Zamboni som spolat isen hela vägen från förskolan. Visst kan barn också fälla tårar över en förlust, lika väl som de kan skutta sig galna efter ruset av en vinst.
Det är därför det är extra viktigt med en cup lite då och då. Frågar du deltagarna på isen i Frölundaborg så älskar de att spela turnering, oavsett om det blir vinst eller förlust.

GP-PUCKEN FÅR i alla fall mig att le. Det är en jobbdag fylld av glädje, målchanser och fantastiska insatser.
Som när lille Melker Björk, nio år, ser till att hans Gislaveds SK vinner den yngsta åldersklassen med ett alldeles lysande målvaktsspel. Som när två tjejer, Elsa Theil och Sofie Claesson, fortfarande konkurrerar på lika i villkor i samma lag.
Eller som när skicklige Otto Stenberg gör två vackra mål och firar hejvilt för Stenungsund Stingers.
Samma vinnande lag står sedan snyggt och applåderar sin förlorande motståndare Strömstad Lions under prisutdelningen.

DET ÄR SÅNA gånger som du inser att idrott fostrar och bygger upp – och i slutet av dagen är det fortfarande vi vuxna som sätter gränserna.
Det är vårt beteende vid sidan av, på läktaren eller i båset, som präglar våra barn.
Vi agerar, barnen följer.
Det kanske är dags för ett ledarskapskörkort. Om du ska vara ungdomsledare ska du också bygga ditt ledarskap på en värdegrund om att alla ska få chansen, att alla är lika mycket värda.
Utslagningen, eller valen, kommer senare i livet – oavsett om du vill eller inte.

FÖRRESTEN: Det är inte bara ledare som behöver ett körkort – det kan i många fall vara föräldrar som beter sig fel och gapar på sina egna barn, motståndare eller domare.

TILL SIST: Att skriva om hockey är fortfarande världens allra bästa jobb.
Tack för festen, GP-pucken.

3 kommentarer om “I BLAND BEHÖVER ÄVEN BARN TÄVLA

 1. Bra sagt! Detta, som du säger, söndercurlade samhälle där barn ska sättas på skygglappar för allting, det gynnar inte någon i längden, inte heller barnen när de en dag tvingas ut i verkligheten som kommer som en chock. Så undrar folk sen varför ungdomar drar sig I kånken med sms-lån, saknar respekt för varandra, föräldrar och andra vuxna, osv. Har man blivit upplärd i att det är en rättighet att både slippa alla former av motgångar och att inte själv behöva jobba för att nå mål (för alla ska ju tydligen vara exakt lika bra hockeyspelare, fotbollsspelare, löpare, simhoppare, osv ändå) så kan man inte lära sig hantera några motgångar heller. Tona istället ner vikten av att ständigt vinna, och ännu mer att skicklighet i hockey är något helt annat än hur bra man är som person. Och om huvudproblemet är föräldrar som står och på sidlinjen och skriker på sina barn med krav som om de små vore välbetalda idrottsproffs, ja ta tag i det då. Gissningsvis är detta företrädelsevis föräldrar som själva blivit curlade genom hela sin barn- och ungdom och inte lärt sig hantera ens bagatellen i att ungens lag inte ligger först i knatteserien.

  1. Detta är också bra skrivet, Nicke!
   Idagens GP så är ju den duktige psykologen och författaren David Eberhard med på ledarsidan – ”Majoriteten skräms till tystnad”.
   Han har bl.a. också skrivit boken ”Hur barnen tog makten”.
   All den här hänsynsfullhet att inte bli kränkt för det allra minsta.
   Precis som vi alla levde i ett sagoland-Happy Disneyland hela tiden.

Kommenteringen är stängd.