KRÖNIKAN: Den sista röksignal som Frölunda vill ha

En korkad Norgehistoria? Jag tror att Frölundas problem ligger djupare än så – och det här är den sista röksignal som klubben vill sända till staden Göteborg.

Häromdan sken solen över Frölunda. 40 000 hade samlats på Götaplatsen och ordförande Mats Grauers mös när han såg den röda, gröna och vita röken från bengaler stiga mot skyn. Det var ett tecken, röksignaler om en ny arena, riktade till stadens politiker och en alldeles magisk start på guldfirandet.
I dag har röken svartnat.
Det är snarare röken från brinnande bildäck som klubben tvingas rena – och all goodwill är plötsligt inte alls så god eller villig. Jag tror att Mats Grauers kokar av ilska inombords – för nu är mycket av det positiva försprång som stadens största hockeyförening byggt upp plötsligt svårt att se i den svarta röken.

DET GÅR ATT avfärda Mats Rosseli Olsens inhopp på Gamla Ullevi som en Norgehistoria, ett sånt där gulligt skämt som du skrattar åt. IFK Göteborgs back Haitam Aleesami tog emot sin bäste vän med ett stort leende när den norske hockeyspelaren eskorterades av planen av två säkerhetsvakter, samtidigt som ett tiotal Frölundaspelare stod upp och skanderade ”Rosse, Rosse, Rosse”.
Tweets från lagkamrater med bild utanför en polisbuss, med texten ”The winner takes it all”. Tweets med hashtaggen #backarosse. Uppgifter pratar om ett vad, 70 000 kronor till den spelare som vågade hoppa in på planen – och plötsligt är det så oerhört långt från de signaler som Frölunda vill puffa ut mot himlen.
Den gulliga Norgehistorian blev därmed en väldigt usel och korkad sådan.
För tänk samtidigt på att Frölunda är en matcharrangör. Klubben har en heltidsanställd säkerhetschef, en värdegrund om att vara goda förebilder för fans och yngre spelare – och så drar en spelare in på ett annat evenemang i fyllan?
Oerhört aningslöst, förstås.
Och jag är övertygad om att Mats Rosseli Olsens leende har stelnat som efter en misslyckad botoxinjektion när han vaknat upp dagen efter.

VAD ÄR DET förresten med hockeyspelare och firande? Förra året stod Växjö Lakers klubbchef i bar överkropp och slogs på öppen gata – i år en packad spelare i en allsvensk planstormning.
Jag tror att svaret sitter djupt inom hockeyn.
Det är en bild som Frölunda genom åren försökt tvätta bort, men som också skapat tragiska levnadsöden som Marko Jantunens. Ni vet, den hyllade finländaren som haft så oerhörda problem med alkoholen. Samtidigt som karriären pågick.
Väljer hockeyklubbarna att blunda?
Det finns representanter från klubben som går till pressen när Skellefteå Kraft Arena i guldyran vägrar att servera öl i omklädningsrummet för rädsla att tappa utskänkningstillståndet. Det finns sponsorer som packade står på flygplatsen och skriker till fans där massor av kvinnor ingår: ”Hejsan grabbar – har ni ståkuk?”
Det är pinsamt agerat – och en del av det kulturproblem som Frölunda får arbeta med.
Ju snabbare, desto bättre.

TILL SIST: Mats Rosseli Olsen får inte sparken av Frölunda. Det ska han heller inte ha. Det är lätt att falla under grupptryck. Alkoholen är ingen ursäkt, men det är tyvärr en förklaring – och kraftigt löneavdrag är garanterat att vänta.
Jag utgår från att Frölundaspelarna samlar ihop vadslagsningssumman direkt – och skänker den till IFK Göteborgs unga läktarsektion Young Fellows. Som en ursäkt.
Det är det minsta vi kan kräva.

33 kommentarer om “KRÖNIKAN: Den sista röksignal som Frölunda vill ha

 1. Jag har följt Frölunda sen 1988 och har själv barn i föreningen. Jag kan inte på något sätt se att MRO’s tilltag förstört något för FHC överhuvudtaget. Vi är alla människor och vi kan alla göra fel. Förlåt och gå vidare.

  Ge MRO ”A” på bröstet till hösten, det har han förtjänat på isen.

  1. Det verkar han ju mogen för. Men det kanske är fler som aspirerar på utnämningen – de var ju några stycken som visade ”go vilja” när de ”uppmuntrade” honom till hans upptåg. Kanske någon av dem till och med är kvalificerad att ta ”C” också, om nu Joel skulle tröttna efter uppvisningen som de gav.

 2. Värdegrund hit, värdegrund dit. Jo, tack.

  Att bra tips är att mixa in fler kvinnor i Frölundas organisation. Då får man bort lite av grabbigheten.

 3. MRO gör fel och det kan ingen säga något om men han har bett om ursäkt och är ångerfull och kommer få ta sitt straff. Varför skall om det är så att spelarna slått vad skall ev. pengar gå till någon IFK sektion som young fellows? Kidsen här har väl inte tagit skada av det som MRO o Co utförde. Det som de har tagit skada av är väl det som allt grundar sig i, knallskotts attacken. MRO:s agerande hade ju aldrig skett om inte denna insident hade skett och stoppat matchen en bra stund innan.
  Tycker ni på GP bör rikta er fokus på grundproblemet mer, knallskottet från en IFK supporter. Som skadade både funktionärer, spelare och publik därav barn.

 4. Jag arbetar som klasslärare i en årskurs 5 i Nyköping. Sedan jag tog emot klassen i årskurs 4 har jag parallellt med bygget av eleverna hur mycket som helst inför föräldra och elever jämfört med det bygge som Frölunda håller på med. Som 8-åring var jag med pappa på Frölundaborg och såg klubben vinna då. Frölundas flagga hänger i klassrummet.
  Hur ska jag nu förklara spelarnas agerande inför barnen?
  Jag tror stenhårt på den filosofi som huvudtränare Rönnberg vill genomsyra föreningen med.
  Frågan borde gå till spelarna i laget; hur ska jag förklara det som hände för barnen?
  Vi hörs vidare!
  /Stefan

  1. Stefan: Börja med att förklara att alla kan göra fel. Även vuxna kan göra fel. Fortsätt sedan med att förklara att det är mänskligt att fela och att människor alltid har felat och alltid kommer att göra fel saker. Det viktiga är dock att vi har förmåga att se nyanser i felandet. Är det tex värre att göra det MRO gjorde än att hetsa personer till att bränna ner flyktingförläggningar som visa riksdagsmän gör?
   Det största problemet är vår blodtörst och hunger för att stigmatisera (men framförallt medias önskan att sälja) oavsett grad av dumhet. Snart kommer hatbrott att likställas med pojkstreck som MRO:s mål på tom plan.

  2. Tror faktiskt en 4 klassare vet att man kan göra fel beslut som man senare ångrar … Eller ?

   1. Stefan verkar ju inte förstå hur han ska förklara för barnen. Trots att han är lärare.

  3. Jo, jag vet hur jag ska förklara. Men eftersom jag tagit beslutet att låta mitt arbete med klassbygget i mångt och mycket ha paralleller med bygget av Frölunda idag, så var det ur den synvinkeln jag ställde min fråga.
   Nu har jag funderat.
   Det låter kanske avigt, men på sätt och vis var det som skedde bra.
   Värdegrundsarbetet får sitt test, får sin prövning. Håller med inlägg, där det sägs att alla kan göra misstag. Så är det. men är man offentlig, måste man tänka både en och två gånger till. Oavsett, så är det viktiga vad som sker efteråt. Där kan vi idag hylla Roselli – och föreningen. Man har ”lagt sig platt”. Inte försökt bortförklara något, och enbart tagit konsekvenserna – hur kännbara de än är – och från det gått vidare.
   Presskonferensen från FHC dagarna efter var ett lysande exempel på hur man får ”dreglande” journalister att inte få något att sklriva om egentligen.
   Etik har alla. Men har vi moralen att stå upp för etiken? FHC har med all tydlighet i världen visat att de har moralen att stå för den etik de har – och att det arbetet alltid fortgår.
   Mycket starkt Frölunda! Mycket starkt Roselli! Att utan omskrivningar och bortförklaringar stå för det man gjort är enormt rätt. I dagens samhälle med ruffel och båg och fallskärmar på svindlande summor när man missköter sig, ska se och lära av det arbete som nu Frölunda gör utifrån det som hänt.
   Jag kommer ha mycket starka förklaringar inför klassen imorgon.
   Etik har alla. Men de som har moralen att följa etiken – det är de som når sina guldmål! Det kommer Frölunda att göra….
   /Stefan

 5. Ni som daltar med Rosseli har missat en sak: på fotbollsarenor i de fyra högsta serienivåerna finns skyltar. Av dessa framgår att man blir polisanmäld, samt avstängd från tillträde i två år om man beträder planen. Ingen slipper påföljd med hänvisning till ”pojkstreck” eller vadslagning. Ni som bjuder Rosseli på bortförklaringen om pojkstreck: nog är pojken straffmyndig? Nej han ska sparkas efter att ha smutskastat VFHCs klubbmärke. Och får han vara kvar så ska han stå på mittcirkeln före nedsläpp i premiärmatchen till hösten. Och inför publik och lagkamrater be om ursäkt. Samt böta etthundratusen kronor. Har han inte råd så får ni daltare starta en insamling.

 6. Jag skämdes verkligen så fort jag såg att det var en Frölundaspelare på planen… Att jag sedan fick veta att det var MRO, då blev jag både förvånad och ledsen. Trodde nog att det var någon yngre förmåga.
  Men det är precis som JT skriver här innan, att han joggar in på en tom plan och spexar på fyllan ser jag knappast som skäl till uppsägning.
  Ja andra supportrar kommer ha kul åt det här, ja klubben kommer ta stryk av det här och ja Frölunda måste tydligt visa att detta inte är ok och MRO tillsammans med dem som var där och hejade på honom måste kliva fram och uppriktigt be om ursäkt. Straff kommer han/dem att få men det är väll helt ok att det hålls internt tycker jag, civilstraffet som alla får vid en planstormning kommer MRO ju ändå att få. Och det kommer garanterat media skriva om sedan, så alla ser ändå…

 7. En besvikelsens vecka istf glädjens. MRO:s korkade grej är inte det som gör mig mest besviken utan som JR skriver, kulturen bakom. Jag är besviken på ledningen som accepterar alkohol när sponsorer/laget ska på publika uppdrag. Det är ni som ska skämmas. Ni lägger en fest med mycket alkohol dagen innan Götaplatsen? Ni väljer att tillåta media att vara med och visa spelare som är klart påverkade , ni visar upp påverkade spelare på Götaplatsen inför alla barn och oss andra supportrar!
  Vi får läsa i tidningen att Johan Sundström säger ” vi kissade på Skellefteå” . Det skämdes jag absolut mest över denna veckan. Att JS kan säga det på en privat fest är en sak men att inte ha festen privat eller att tillåta en journalist som i sin iver efter stories publicerar JS korkade uttalande gör mig väldigt besviken. Jag skäms inför Skellefteå, jag skäms över att vanligt folk ska behöva läsa sådant, jag skäms över journalisten som väljer att skriva om det. Jag skäms över att det tillåts alkohol på era sponsormötena, ni borde ha fattat vad som då kan hända och alltid händer med killar i grupp och alkohol.Jag skäms över Frölundas planering över dessa händelser.
  Vi vill hellre se filmer med Lauridsens träning, hur killarna sliter i gymmet, sliter på träning efter träning. Besöker sjuka barn. Allt det fina dessa normalt fina killar kämpat så hårt för. Allt det försvinner nu i dimman av alla dessa negativa händelser.
  Vi vill inte se halvfulla spelare det borde skötas långt från allmänhetens sällskap.
  MRO:s tilltag är bara korkat och inget mot föreningens planering eller Sundströms uttalande.
  Jag är väldigt besviken och tacksam om Frölunda återkommer med vad ni egentligen står för?
  Är det viktigt med alkohol på matcherna? Är det viktigt med alkohol på era sponsorträffar? Är det viktigt med alkohol efter SM guld? Ja men stå för det då men snacka inte om och låtsas då inte stå för nåt helt annat.
  Jag är ledsen för killarnas skull som gjort ett jättejobb under säsong och nu blir stående med detta

  1. JA, det är komplicerat det här med alkoholen! Man blir förändrad med den för stunden.Kommer ihåg något från den tiden Östers IF blev svenska mästare i fotboll och bar reklam för Systembolaget
   slogan ”Spola kröken” och blev hårt kritiserade för att man hade förberett sig med dessa don, när det började stå klart att man skulle bli vinnare.
   Man kan tycka att det var hyckleri med all denna präktighet. Men jag är totalt övertygad om att under hela seriespelet som pågick likväl för Frölunda, behövde man varken eller kunde ifrågasätta på något sätt att alkohol i någon form har förekommit överhuvudtaget, då det ändå handlar om elitidrott. När det väl ändå är över så skulle ju man tycka att det är väldigt legalt med alkohol efter all den disciplin och uppoffring som dessa idrottare har fått utstå. Imin värld är det färre helnykterister än det är de som inmundigar alkohol frekvent och lägg av med all denna j-a hyckleri och fullkomlighet!

 8. Allting är relativt som man säger!
  Tänker på hockeyskandalen 2005 med Kristian Huselius(Mr. ”Useless” som han kallades i början-over there) +A.Lilja och H.Tallander. Den var av helt andra proportioner(vad det nu än var-som vi aldrig fick riktigt klarhet med helt), men det fick dock sina följder.
  Ställ den skandalen i jämförelse med vad MRO ha gjort, som vi i alla fall känner till!
  Så hamnar vi i ett helt annat läge.

 9. MRO är en vänlig själ som inte hade något ont uppsåt med sin handling. Dumt gjort, men kan vi bara inte se det som det är – ett pojkstreck. Förstår inte varför alla är så snabba med att fördöma MRO och nästan helt strunta i det som skedde innan. Hur snyggt agerar tex Sana? Det hatet han visar, är det bättre än vad MRO gjorde?

   1. En helt tom plan. En grabb som firar. Inte mer än en streakare som alltid höjer stämningen.
    Jag tycker att vi alla är så hårda att dömma.
    Det saknas helt proportioner. Att kalla det MRO gjorde för stormning är löjligt. Vem hotade han? Vem vill han misshandla? Vad ville han förstöra?

 10. Tolkar det som att Frölunda tycker det är OK att jag har med mig klubba, puck och skridskor nästa år och hoppar in i pausen och kör lite almenhetens åkning. Har jag råd kanske jag köper en MRO tröja.

  Vem har inte gjort dumma grejer på fyllan? Problemet är inte att han sprang in utan alkoholen.

  1. Min stavning verkar inte vara på topp idag.

   Är det klarlagt att det var ett vad med övriga spelare och även sponsorer?

   1. Hans tröja blev söndersliten samt helt Friad. De två som följde efter och hoppade på honom hade dessutom tidinare försökt starts bråk med spelare.

    Frölundas problem är större då MRO kommer bli dömd, men ett än större problem är at mentaliteten I fhc kan ifrågasättas.

  2. Det kan väl alla göra om man är beredd att bli avstängd från SHL event under några år, skadestånd till matcharrangören och en varning/löneavdrag av sin arbetsgivare. Alla dessa straff väntar med all rätt MRO.

   1. Håller med ovanstående allt utom att vara avstängd från SHL-event i flera år- lite väl hårt, kanske. Men absolut ska det kännas. Tyvärr tror jag inte på att R.Olsen får någon som helst konsekvens av vad han gjort. Att hafsa ur sig någon slapp ursäkt offentligt hjälper liksom inte heller. Ska det det vara så j-kla svårt att bete sig vuxet- ännu mer när man står i offentlighetens ljus och har ett ansvar? Fin förebild. Pojkstreck? Det är den uslaste icke-ursäkten som finns! En tanke bara, vad hade hänt ifall det hade varit en man med skägg och mörkare hy gjort samma sak, hur hade drevet gå då och vilka åtgärder hade tagits?

 11. Uppsåtet från MRO var nada … ett pojkstreck … han skadade ingen, gjorde ingen åverkan, planen var tom och han attackerade ingen … han vara bara på fel plats vid fel tillfälle … om man säger så.

  Istället skulle hela laget promenerat in på den tomma planen och tagit emot folkets jubel istället för den väntan vi fick uppleva med bristfällig information … som en typ av utfyllnad och ta bort det negativa och se något positivt …

  Håller med Patrik och Lechtaler …
  Vad straffet blir håller de internt .. bra så.

  Nu har media och övriga fått uttrycka sig … nuff said !!

 12. Håller med Patrik MROs planrusning har fått mer rubriker och skriverier än den verkligt sjuka handlingen som hände innan han sprang in märks vart media lägger kraften för att få mest klick hela den kvällen är beklaglig i alla former av respekt och värderingar men spelarna har lärt sig en läxa när dom vakna upp idag man kan inte göra vad som helst utan att det får konsekvenser

 13. -”Alkoholen är ingen ursäkt, men det är tyvärr en förklaring”

  Tyvärr visar rättssystem att det är en ursäkt. Kommer du inte ihåg så kan det inte påvisas att det är med uppsåt vilket då ger en mildare bestraffning. Visar sig tyvärr vid varje rättsfall när när alkohol och narkotika är inblandat.

  Det var en dum sak, absolut. Han skall straffas som vilken annan som helst som springer in på plan. Men att detta får större proportioner än knallskottet i media tycker jag är väldigt konstigt.

  Kan ju säga att jag var jävligt sur när knallskottet skedde. Men blev jävligt glad när jag såg vem som sprang in 30 min senare.

  Tack för en bra krönika.

  #51 MAD MATS

  1. En vadslagning som inbegriper så mycket förberedelser måste ju rimligen ha ett uppsåt. Kommer de undan med det slår det tillbaka på sikt. Det här jag läser nu i din blogg ger en bild av en destruktiv idrottskultur. Kan gubbarna inte bara festa efter matchen?

 14. Det var ju ganska mycket som gick snett med fotbollsmatchen igår, knappast att MRO:S (och andra frölundaspelares) tilltag var det värsta. Dock var det jäkligt korkat. Det är ju inte DET vi vill komma ihåg från den här veckan…

 15. Jag tycker att han ska ha sparken.. Skit bra förebild, han har inte bara skadat Frölunda utan han och övriga Frölunda spelare skadar svensk hockey. Gör det inte bättre att SM bucklan var med på Ullevi denna kväll men han sprang iaf inte in med bucklan på planen..

  Tror detta är något supportrar för andra klubbar kommer ha jätte skoj med nästa säsong

 16. Inte bra detta, men att gå så långt och ge MRO sparken för det som har hänt är överdrivet… han fattar nog att det var en dum och galen grej som hände. Och jag vet inte om man stormar ett fotbollsplan som har varit tom på spelare i 35 minuter…men dock fel beslut av MRO !

Kommenteringen är stängd.