NYTT: Johansson nära Blackhawks

 

Mästaren Frölunda har drabbats av spelarflykt. Näste man på tur? Målvakten Lasse Johansson, som är nära Chicago Blackhawks.

 

Att vara landets bästa hockeylag är inte bara roligt för fansen i Göteborg. Det innebär också ett utmärkt skyltfönster för de allra bästa spelarna – och efter guldfesten på Götaplatsen har spelare efter spelare lämnat Frölunda för bättre ligor och större lönekuvert.

Vi tar några exempel: Oscar Fantenberg till Sochi, Andreas Johnson till Toronto Maple Leafs, Oliver Lauridsen till Jokerit och Lukas Bengtsson till Pittsburgh Penguins.

Även Jacob Larsson har skrivit kontrakt med Anaheim Ducks, men lär spela i Frölunda kommande säsong. Därtill har Artturi Lehkonen fått ett kontrakt med Montreal Canadiens – och åker över på en camp i sommar för att testa lyckan.

”Om han har signat vet jag ej, men han kommer troligtvis att göra det. Sedan blir det ett liknande upplägg som för Mattias Janmark i Dallas Stars”, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Det vill säga: Vill Canadiens ha kvar Lehkonen så blir han kvar, annars återvänder han till Frölunda – och inte till AHL.

Nu kommer nästa bakslag:

Lasse Johansson, som nyss utsågs till landets bäste keeper på SHL Awards, är nära ett kontrakt med regerande Stanley Cup-mästaren Chicago Blackhawks.

Enligt uppgifter förs diskussioner mellan parterna. 28-årige Johansson har aldrig draftats, går därmed som free agent – och vill förstås ha ett välbetalt envägskontrakt för att flytta med sambo och son över Atlanten. Ett envägskontrakt innebär nämligen att han behåller exakt samma lön om han blir nedskickad till Rockford Icehogs i AHL.

Där ligger förhandlingsläget för tillfället.

För att Blackhawks ska godkänna ett envägskontrakt måste general manager Scott Bowman in i förhandlingen – och han jobbar intensivt med den befintliga truppen.

Den nordamerikanska värvarsäsongen startar först den 1 juli – men då måste svenska SHL-spelare med kontrakt redan ha skrivit på om det ska bli NHL.

Det svenska fönstret stänger nämligen den 15 juni.

Skulle det inte bli något envägskontrakt med Chicago finns det även ett par andra NHL-klubbar som är intresserade av landets bäste målvakt – och hade Johansson valt att acceptera ett tvåvägskontrakt, det vill säga en sämre lön om han hamnar i farmarligan AHL, hade han antagligen redan varit en NHL-spelare.

GP har sökt Lasse Johanssons agent Pontus Norén, men han hälsar via sms:

”Jag avstår att kommentera i dagsläget.”

 

8 kommentarer om “NYTT: Johansson nära Blackhawks

Kommenteringen är stängd.