Henkes hjärta klappar för Göteborg

Skärmavbild 2016-08-16 kl. 18.04.46

Henrik Lundqvist sätter symboliskt den guldmålade spaden i sanden – och nu byggs 13 nya rum för sjuka barn i Göteborg.…

”Det känns jättebra att få bidra”, säger stjärnmålvakten till GP.
Lille Aaron Kiiha från Uppsala är en kämpe utöver det vanliga. Han föddes för sju år sedan med ett halvt hjärta och har väntat och väntat på en donation.
Den 5 juli opererades han äntligen på Drottning Silvias sjukhus i Göteborg och sedan dess har han fått bo kvar här. Hans ärr över bröstet har redan börjat blekna, men dränageslangar från lungorna och ett munskydd visar fortfarande hur känsligt läget är.
Henrik Lundqvist sätter sig ner i skuggan intill lille Aaron och skriver en autograf i hans block.
Några minuter tidigare har New York Rangers-målvakten stått på scen, hållit tal och fått applåder i solskenet. Sedan ett symboliskt spadtag i en sandhög.
”Det startade nånstans redan för 15-16 år sedan, när jag spelade i Frölunda. Vi gjorde ett av våra många besök här på sjukhuset och det tog mig ganska hårt. Eller hårt, det kanske är fel ord … men jag insåg hur mycket folk går igenom. Saker som du kanske tar för givet, men som jag inte längre tar för givet. Det låg nånstans i bakhuvudet när jag flyttade till New York för elva år sedan och började med välgörenhetsjobb.”
Det tackar Ronald McDonald-huset i Göteborg för i dag. Här bor familjer i så normala och hemlika förhållanden som möjligt när en liten familjemedlem är svårt sjuk. Men det är kö, lång kö.
Så nu ska huset byggas ut.
Stjärnmålvakten och hans Henrik Lundqvist Foundation skänker 80 000 dollar, nästan 700 000 kronor – och pengarna kommer att gå till ett familjerum och ett vardagsrum i utbyggnaden, som ska vara klar för invigning 2017. Tretton nya rum ska det bli totalt, till en kostnad av 25 miljoner kronor – och än finns det chans för företag och privatpersoner att bidra till bygget.
”De senaste åren har jag och frun Therese pratat väldigt mycket – ska vi starta vår egen foundation? Dels för att vi vill göra saker i New York, dels för att göra saker i Sverige – och framför allt Göteborg. Det känns jättekul att vara med på ett projekt här, för en organisation som jag tycker gör ett fantastiskt jobb”, säger Henrik Lundqvist.
Han besökte Ronald McDonald-huset redan i fjol.
”Du går på hemmen, besöker familjer – och inser vikten av att ha ett sånt här hem. Jag träffar ofta sjuka barn eller människor som går igenom svåra perioder i samband med matcher – och det är viktigt att komma ihåg brorsan, mamman eller pappan vid sidan av. Att du inte glömmer bort hela gruppen, att familjen får vara tillsammans och gå igenom processen som det innebär under en tuff period. Det känns jättebra att bidra, att få vara här och känna värmen”, säger Henrik, som inte jobbar ensam med frun Therese i välgörenhetsjobbet.
”Vi har en person som hjälper oss på halvtid. Sedan har jag också några personer på kontoret som hjälper mig med mina finanser. De ser också till att planera olika event. Det är mycket jobb att få organisationen att rulla”, berättar Henrik för GP.
Hur mycket tid lägger du på välgörenheten?
”Det får ta den tid det tar. Ibland byggs det upp frågor, som ska lösas. Det är ju alltid fokus på hockeyn, så det är enklare att lägga tid på välgörenhet under sommaren. Lägga mer energi, involvera sig mer. Innan säsongen drar i gång så blir det lite strödagar här och där. I november planerar vi ett nytt event, den gången i New York”, berättar Henrik.

Även några av Frölundas spelare, som Henriks lillebror Joel, är med på byggstarten vid Vitamingatan. Varje jul brukar alltid stans stora hockeylag åka upp till Drottning Silvias barnsjukhus med ett antal fina julklappar.
Den här dagen skriver Joel och fyra andra spelare autografer på scenen.
Det struntar Aaron Kiiha i.
Han har redan fått den viktigaste …