GÄSTKRÖNIKA: ”Ge oss en chans!”

Det här mejlet hamnade i min inkorg när jag hade semester. Det kommer från Emelie Sörquist, spelare i den sport jag älskar.
Det är också ett mejl som visar hur viktigt det är att fortsätta jobba för ett elitlag i Göteborg, oavsett vad Frölunda anser.
Läs, dela och kommentera.
Jag vill att vi ska komma längre än så här år 2016.

emelie
Bild: STEFAN KARLSSON

”För en vecka sedan var jag i Frölundaborg för att se Frölundas ispremiär. Det var ett riktigt bra upplagt event, som taggade igång både spelare och publik inför den kommande säsongen. Det var roligt att se nya och gamla spelare, höra Rogers taktik och se att så många fans var där. Äntligen är säsongen på gång!

Men när jag satt i publiken blev jag trakasserad av två killar som satt bakom mig. Det började med att dem kommenterade något som spelarna gjorde fel. ”Detta är ju damhockey” sa en utav dem med en negativ ton i rösten.

Jag reagerade direkt och tänkte att de var en oskön kommentar men tänkte inte göra någon stor grej av det. Inte först efter tre-fyra kommentarer om damhockeyn, ”brudar” och tjejer som inte kan åka skridskor vänder jag mig om och höjer ögonbrynen.

Jag säger ingenting och vänder mig sedan tillbaka mot isen igen. Jag ville mest att han skulle veta att jag satt där, att jag hörde vad han sa och hur korkad han lät.

Efter detta sitter de två killarna i 17-18 årsåldern och fäller kommentarer under hela eventet. De pratar högt och upprepar sig gång på gång om damhockeyn och sedan eskalerar deras kommentarer till att prata ner damidrotten i helhet. De nämner Sarah Sjöström som dagen innan blev olympisk mästare i simning och slog världsrekord. ”Det är sjukt att en tjej kan prestera så, men det spelar ju ingen roll för att hon är tjej”.

Då blev jag riktigt ledsen.

De fortsatte att provocera mig, men jag hade varken lust eller ork att ta upp någon argumentation med dessa två tonåringar om varför tjejer som idrottar och tränar hårt är lika mycket värda eller ”spelar lika mycket roll” som när killar gör det. Jag var där för att kolla på hockey. För att kolla på laget som jag älskat och följt ända sedan jag var liten.

Men jag kände att det var viktigt för mig att få skriva av mig om situationen efteråt. Jag är som sagt själv ishockeyspelare och sitter dessutom i styrelsen och är sponsorchef för min egen förening Göteborg Hockey Club. Jag jobbar varje dag för att hitta möjligheter till att ge tjejer samma förutsättningar som killar inom idrotten som så många andra också gör. Vi har kommit långt. Vi har kommit riktigt långt, men ännu är det mycket kvar att göra. Vår förening startades för att ge Göteborg ett elitlag inom damhockeyn och beteenden som jag mötte i går är exempel på varför det behövs.

Jag klandrar inte dessa två individer. Dessa två 17-18 åriga killar som vuxit upp i ett samhälle som inte ser att tjejer ska ha samma förutsättningar som killar inom idrott. En idrottsvärld som jag och mina lagkamrater vuxit upp med och som hållit oss tillbaka fram till och med för två år sedan när Göteborg Hockey Club startades och situationen för damhockeyn i Göteborg fick helt andra möjligheter.

I dag är vi en av Sveriges snabbast växande föreningar med två kompletta serielag, ett utvecklingslag och en hockeyskola. Vi har inför säsongen värvat ett flertal internationella spelare från bland annat Finland, Island, och USA. Vår verksamhet och hockeyskola håller till i Angered Arena där cirka 80 barn, både tjejer och killar kommer och tränar varje vecka. Jag är stolt över att vara del av en förening som tar idrotten fram dit den borde vara 2016. Där ishockey är en sport för alla.

Jag ser fram emot att se mitt lag ta plats i riksserien och visa Sverige vilka talanger Göteborg har. Jag ser fram emot att se mina lagkamrater i framtiden ta plats i vårt landslag för att visa världen vilken kvalité på spelare som vi i Sverige producerar.

Jag uppmuntrar Göteborg och Sverige att ge damhockeyn en ärlig chans. Döm inte ut oss, säg inte att vi inte kämpar, spelar tillräckligt hårt eller tekniskt, skjuter lika bra eller att vi inte ”spelar roll” innan du sett oss spela.

Nu uppmuntrar jag företag i Göteborg att vara med på den fantastiskt spännande resa som vi är på. Vi skapar historia för Göteborg idag och jag uppmuntrar er att vara med. Som sagt så har vi kommit långt och vi kommer inom en snar framtid att nå vårt mål att vara ledande inom damhockeyn i Sverige. Många andra företag har redan tagit steget för att stötta oss men för att kunna uppnå målen behöver vi nå fler sponsorer.”

 

Med vänliga hälsningar

Emelie Sörquist

Göteborg Hockey Club

Sponsorchef