WORLD CUP: Sedin missar storloppet

WASHINGTON 20160914 Daniel Sedin under träningen inför matchen mellan Tre Kronor och lag Europa i Washington inför World Cup. Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010 *** Bilden ingår i SPORTPAKET. För övriga BETALBILD ***

I morgon kväll springer Nahar, 11 år,  finalen i Maple Leaf TrotMohawk-banan här i Toronto. Bergsåkerskusken Robert Bergh sitter i sulkyn – men ägarna Daniel och Henrik Sedin är inte på plats.

”Vi hade hoppats på att det skulle vara dagstrav, men nu går loppet sent på kvällen. Och eftersom vi spelar tidigt mot Ryssland dagen efter kan vi inte åka dit. Vi får vi se loppet på tv”, säger Daniel aningen besviket till GP.

Ishockeyintresserade tränaren Robert Bergh följer turneringen på på plats – och kvalade in 2013 års vinnare av Elitloppet till det kanadensiska storloppet.

Nahar utmanar den nordamerikanska och kvalade in till finalen genom att trava in som fyra i sitt försök.

”Du, det var bara sex hästar med och fem gick vidare. Och en galopperade i starten. Han har inte den rätta formen enligt Bergharn. Så det blir nog svårt”, tror Daniel Sedin.

Stjärnhästen går mot slutet i karriären – och har 39 segrar på 127 starter. Och över 12,5 miljoner i insprungna pengar.

”Vi har haft tur. Det sägs att tre procent av hästhägarna tjänar pengar på sina hästar – och vi har faktiskt gått plus. Det är en hobby och en hobby kostar oftast pengar”, ler Daniel Sedin.

Tre Kronors kanadensiske presschef Brian Morris kommer och drar i Daniel, säger att tiden med medierna är slut.

”Du, när det gäller trav kan jag prata hur länge som helst”, säger Daniel med ett brett leende.

Han och brorsan Henrik äger åtta hästar, varav Nahar och Ed You är det allra bästa tillsammans med kallblodet Tangen Haap (som också passerat miljonen i prispengar).

”Vi har några unghästar på gång, några som kan bli riktigt bra. Men att få en ny Nahar blir svårt. Han har hållit de andra hästarna flytande”, konstaterar Daniel Sedin.

I morgon körs även V75 på hemmabanan Solänget i Örnsköldsvik, samtidigt som Modo spelar match i Hockeyallsvenskan.

”Det blir en riktigt krock! Men tv styr och inget kan flyttas, så då blir det så. Jag och brorsan har i alla fall gjort ett system som säljs på Solänget. Annars är jag inte mycket för att spela.”

Är inte det halva grejen med trav?

”Nä, jag älskar verkligen sporten. Att se loppen. Det händer att vi gör ett V75-system ibland …”