DUCHENE: ”Det blir roligare hockey i World Cup”

Matt Duchene är en av stjärnorna i Kanadas favorittippade gäng – och han är övertygad om att World Cup slår OS som turnering.

Varför? Skillnaden på rink, förstås.

”I Sotji gjorde vi inte alls många mål – för vi kände att vi var tvungna att spela ett solitt spel. Vi gick inte in i matcherna med målet att göra noll mål, men de europeiska lagen backade in spelet i den stora rinken och var var tvungna att anpassa oss efter det. Det var det största exemplet till varför NHL aldrig ska gå ifrån den mindre rinken”, säger den alltid lika frispråkige och trevlige Duchene.

”Det var galet, med talangen vi hade i Sotji, att vi inte gjorde fler mål! Men vi anpassade oss. Den här gången, i den här turneringen, kommer vi att göra fler mål. Det kommer att bli mer NHL-style.”

Han fortsätter:

”Kollar du på statistiken från våra offensiva spelare i Sotji så var det inga imponerande siffror. Det var defensiven som var offensiven. Här i Toronto kommer det att bli bättre för publiken att titta på.”

Han har en otursbetonad skada efter en träning, men spelar ändå mot Tjeckien i premiären.

Det är en match som Kanada och framför alla Sidney Crosby dominerar totalt. Redan efter 40 minuter har hemmafavoriten petat in fem mål i Air Canada Centre. Ett mål och två assists från Crosby – och ett bevis på att Matt Duchene verkligen har rätt om underhållningsfaktorn.

Och nej, han har inte glömt Frölunda – utan börjar själv prata om den gyllene säsongen.

”Jag såg att de vann allt, både Champions League och SM-titeln. Det var en rätt okej säsong, va?”