HENKE: ”Zucarello är en liten retsticka”

På två matcher har Tre Kronors keeper Henrik Lundqvist fått 85 skott emot sig, men bara släppt in fyra. Det ger honom en räddningsprocent på 95,3 – och den statistiken vill han förstås bättra på mot Europa.

”Du måste närma dig den här matchen som en match sju i Stanley Cup. Du vill spela en enkel match en sån här gång. Varje utvisning, varje beslut kan spela roll. Jag går och försöker vara så bra som jag kan vara – och samtidigt njuta …”

Du om någon vet ju hur det är att vinna i match sju-matcher?

”Haha. Det har blivit några genom åren. Men i den här typen av turnering, jag har spelat några OS och VM, så är det så mycket på spel, massor av press … men det är också ett sällsynt ögonblick. Så här långt i turneringen har det varit grymt. NHL har gjort ett bra jobb för att förbereda spelarna … vi gillar att spela här och det har varit strålande ordnat.”

När Mats Zuccarello Aasen kommer på tal spricker Henrik upp i ett stort leende. Lagkompisen från New York Rangers drömmer om ett mål på Lundqvist – men erkände för GP att han inte vet hur han ska få till det.

”Vi känner varandra bra. Vi tävlar i allt på träning. Han är en liten retsticka. Oftast på ett skönt sätt …”

Henke fortsätter:

”Vi kommer bra överens, vi har haft en jätterolig tid tillsammans i New York. Jag gillar honom som lagkamrat – men i morgon är det på allvar.”

Duon umgås även på fritiden.

”Han har en skön attityd. Till hockeyn. Till livet. Han gillar att sprida glädje även på fritiden. Jag att det inte blir alltför roligt för honom i morgon, bara.”

Lundqvist lämnade även träningen som förste svensk.

”Vi har tränat på bra i två dagar, tidig match i morgon. Det är skillnad om vi hade spelat sent. Men jag vill ha fräscha ben. Jag kände att jag fått ut det jag ville ha fått av de här två dagarna …”