KRÖNIKAN: Bara Henke har chans att vinna

Sverige har två riktigt stora stjärnor i NHL. Men bara en har chansen att vinna Stanley Cup.

 

När jag frågade Henrik Lundqvist i somras om han verkligen tror på vinst med New York Rangers blev han nästan förbannad, eller åtminstone lite försvarsmässigt inriktad.
”Det måste jag ju tro”, svarade landets bäste målvakt med en reaktionstid snabbare än en tv-plock.
Så är det New York Rangers tur den här säsongen?
Tja, jag gillar i alla fall utvecklingen som pågår i Madison Square Garden.
Laget har hittat speed i Ottawa Senators Mika Zibanejad och nye collegevärningen Jimmy Vesey från Harvard University – och kombinerat med Mats Zuccarello Aasens fart och Rick Nashs fantastiska skott … tja, jag tror faktiskt att Rangers kommer att överraska.
Klubbens general manager Jeff Gorton har sett till att byta till sig fart – och det kommer att krävas i en liga som allt mer kommer att se ut som Team North America i World Cup.
Även Henrik Lundqvist kommer att behöva ha en betydligt högre lägstanivå om Rangers ska ta sig långt.
Men hela vägen?
Nja, det kanske är att överdriva.

SVERIGES ANDRE STORSTJÄRNA, Erik Karlsson i Ottawa, kommer tyvärr aldrig att vinna Stanley Cup så länge han stannar i den kanadensiska huvudstaden.
I Canadian Tire Centre finns det dock ingen påtvingad och defensiv tvångströja – och det betyder att Karlsson kommer att få vandra fritt med puck i anfall och antagligen ligger i topp av poängligan ännu en säsong. Redan i första perioden av premiären mot Toronto Maple Leafs kommer den första assisten – och en stund senare säsongens första mål.
Sedan avgör även Senators i sudden, Karlsson passar … men det alla snackar är förstås Auston Matthews debut. Fyra mål, något ingen annan gjort i modern tid … wow!

MIN STORA FAVORIT till Stanley Cup-bucklan är annars Dallas Stars.
Där finns ett fantastiskt anfallsspel, kombinerat med storheten av framtida Norris Trophy-vinnaren John Klingbergs briljans som back. Det är fortfarande obegripligt att förbundskapten Rikard Grönborg inte plockade med honom till Tre Kronor i Toronto.
Bristerna som Stars har är de finska målvakterna Kari Lehtonen och Antti Niemi – men det har redan ryktats om en stor trejd som skulle kunna placera exempelvis Ben Bishop i just JR Ewings Stetsonhattsförsedda hemstat.
Tampa Bay har problem med lönetaket och kanske, kanske byter bort honom …
DET ÄR FÖRRESTEN riktigt trist att världens bäste lirare, Sidney Crosby förstås, missar NHL-starten med ännu en hjärnskakning. En smäll som han dessutom fick på träning …
Crosby har haft problem med skallen förut – och spelade under säsongerna mellan 2010 och 2012 bara 69 matcher. Ingen vet hur länge symptomen sitter i den här gången … och den här osäkerheten gör att jag räknar bort mästaren Pittsburgh Penguins.

TILL SIST: Finalen spelas mellan Tampa Bay Lightning och Dallas Stars.
Sedan åker bucklan till Lerum i sommar.
Men framtiden i NHL – den tillhör Toronto Maple Leafs och Auston Matthews.
Fast det såg vi redan i World Cup …