Lias trivs i Frölundaborg: ”Vi får se vad som händer”

lias-andersson

Lias Andersson har precis skjutit Juniorkronorna till seger mot Finland i Frölundaborg med ett läckert mål i sudden.

Pass från HV71-kollegan Erik Brännström – och pang upp i krysset.

”Den satt gött”, säger Lias.

Han sitter i bussen på väg till hotellet med resten av laget – och i morgon väntar turneringsfinal mot Ryssland. Inför ögonen på 102 NHL-scouter – och förhoppningsvis storpublik!

Lias kan draftas först i sommar – och har förstås pratat en del med pappa Niklas och farbror Mikael. De är scouter för Los Angeles Kings och Tampa Bay Lightning.

”Fast de två räknas inte. Det är min familj”, skrattar Lias.

HV71-talangen har dock snackat med Chicago Blackhawks, Minnesota Wild och New York Islanders.

”Det är ett litet tag kvar till i sommar. Fortsätter jag att spela bra kanske det kommer fler”, säger Lias – som har just Blackhawks som favoritlag i NHL.

Han skrev enbart ett år med HV71 – och i april är Andersson utan kontrakt.

Varför bara ett år? Hur tänkte du där?

”Det var för att testa på SHL-spel och A-lagsspel på riktigt. Att få känna hur det känns fullt ut. Sedan är jag som sagt kontraktslös efter säsongen, så jag vet inte vad som händer än så länge. Jag har inte funderat så … jag ville inte binda upp mig på nåt långt när jag har några viktiga år framöver.”

Hur går dina tankar om framtiden? Stanna i Sverige – eller dra till Nordamerika?

”Jag får se vad NHL-laget som jag blir draftad av säger. Vad de tycker är bäst för min utveckling. Om det är SHL eller allsvenskan eller kanadensiska juniorligan eller i AHL eller NHL – det är upp till dem. Jag är bekväm med vad som helst. Men om jag får bestämma spelar jag antingen i NHL eller AHL eller SHL, såklart.”

GP och undertecknad skrev inför den här säsongen att en övergång till Frölunda var nära.

”Ja, precis. Det blev rätt mycket skriverier. Vi får se vad som händer nästa år. Det finns inget att komma med än. Jag har inte hört något från HV71 om nästa år – eller från nåt annat lag. Jag försöker bara fokusera på nuet – och matchen i morgon …”

Ryssland står som sagt på rinken i Frölundaborg.

”Det är ju en finalmatch, så det vore kul om det kommer lite publik”, säger Lias – som inte alls känner sig säker på att plats i den slutgiltiga JVM-truppen.

”Nä, det gör jag absolut inte. Det är jäkligt hård konkurrens. Det finns många bra spelare som inte blivit uttagna till den här turneringen och gör det bra hemma i sina klubblag. Jag måste fortsätta att spela bra. En bra match mot Ryssland och sen i klubblaget för att komma med … om du ska ta ut ett lag så går du inte på någon som var bra för tre månader sedan, utan på någon som är het just nu. Det gäller att vara i form hela tiden och jobba hårt varje dag.”

Du låter rätt mycket som din far i det citatet?

”Jag försöker att inte sväva i väg. Det har lite med uppfostran och sånt att göra, kanske. Jag har fått lära mig lite av mamma och pappa.”