Titta – en ny 00:a i Frölundas A-lag!

När Oscar Engsund skickades till Luleå var det för att ge utrymme åt unga killar som fostrats i Frölundas akademi. Som Filip Westerlund (född 1999) och som JVM-aktuelle Rasmus Dahlin (född 2000).

Nu kommer näste 00:a.

Leon Lerebäck, 16-åring från Kungälv.

Han har tränat fyra gånger med A-laget – och nu gör backcoachen Pär Johansson den unge talangen redo för spel. Efter collegegate i J20-laget försvann Arvid Aronsson och Calle Ehrnberg – och det har lämnat luckor.

I senaste matchen hämtade Lerebäck från J18 – upp till J20.

Han spelade så pass bra att Frölundas A-lag plockat in honom – och Roger Rönnberg öser på med beröm.

”Han gjorde bra! Jag sa just det till Pär, att killen skötte det riktigt bra. Just lugnet över pucken, bra skridskoåkare. Är han 00:a? Det hade jag dålig koll på! Men jo, det stämmer … det såg intressant ut!”

Det sa du om Rasmus Dahlin också.

”Ja, men från intressant till att sätta vårt spel till att vara klar för match, så är det givetvis en bit – men det kan också gå fort! Det såg vi när vi ville ha in Calle Ehrnberg för några veckor sedan. Det gäller att utbilda dem snabbt, när vi vill ha in dem i spel. Där gör Pär Johansson ett fantastiskt jobb i att utbilda våra juniorbackar …”

Själv ler Lerebäck när han får höra om Rönnbergs beröm.

”Vad kul! Det kändes riktigt bra i dag”, säger han.

Han är 183 centimeter lång, väger inte mer än 75 kilo och går första året på Hockeygymnasiet.

Vad är målet? Att få spela en match i SHL, redan den här säsongen?

”Det hade varit riktigt kul, det hade det varit …”

Dina styrkor som back?

”Jag är lugn med pucken. Snabba, enkla uppspel. Sedan kan jag ändå hålla bra bakåt, är lugn i mig själv. Jag lever mest på min skridskoåkning, min smidighet. Att jag kan vända snabbt och allt sånt”, berättar Leon.