KRÖNIKAN: Snart är Frölundas sköna vision sann

Frölunda ska bli världens bästa klubb på att utveckla spelare. Vad tror ni att Johan Sundström och Henrik Tömmernes tycker om den visionen?

Det tar elva sekunder innan Frölunda delat ut den första julklappen i Frölundaborg. Det är bara den tionde december, så det känns lite tidigt att vara precis lika givmild som mot Leksand uppe i Dalarna.
Och när gästande Växjö Lakers petar in tvåan en stund senare brister det för Nicklas Lasu som blir efter i markeringen. Den vice kaptenen stormskäller ut sitt gäng.
Det tar skruv, förstås.
Robin Figren konstaterar med galghumor:
”Den här gången kan vi inte skylla på att vi sitter kvar på bussen i alla fall …”

MEN LANDETS SUVERÄN vaknar – och kommer tillbaka. Med en helt galen andraperiod. För när Lakers tar onödiga utvisningar, som exempelvis två puckar ut, är det läge för landets vassaste PP-gubbe.
Han heter Henrik Tömmernes.
Två mål och ett assist när Frölunda gör fem mål i numerärt överläge är magiskt bra – och därmed rycker backen (som har ett assist till) ifrån Broc Little i PP-poängligan.
Men centern Johan Sundström – ny GP-Pucken-ambassadör – är till och med snäppet värre med ett mål och fyra assists … och klättrar upp till tredje plats i den stora poängligan.
DEN UTVECKLINGEN LIGGER helt i linje med den som coach Roger Rönnberg har infört under sina tre och ett halvt år i Frölunda.
Sundström, med amerikanska smeknamnet Sunny, kom precis som Tömmernes hem med ett stukat självförtroendet från äventyret i Nordamerika. Centern lyckades aldrig ta en ordinarie tröja i New York Islanders – och fick börja om på hemmaplan.
I dag är Sundström seriens bäste anfallare i mina ögon – och Tömmernes den vassaste backen. Det är en utveckling som kommer att ge grabbarna chansen i världens bästa liga en gång till.
Frölunda har en vision om att bli världens bästa förening på att utbilda och att utveckla människor med hockey som arbete – och jag skulle inte bli förvånad om nån NHL-klubb plockar Roger Rönnberg för ett framtida samarbete.
Tänk att få testa visionen i NHL – att prestation och inte resultat ska vara värderingen som styr.
Att spelarens utveckling kommer allra först.
Vågar nån NHL-klubb det?
Och tittar vi på de senaste åren har exempelvis Oscar Fantenberg, Ryan Lasch, Lasse Johansson, Oliver Lauridsen, Christoffer Ehn, Sebastian Stålberg, John Nyberg och redan nämnda Sundström och Tömmernes haft en makalös utveckling i Göteborg.
Fortsätt så, tack.
FÖRRESTEN: Frölunda samlade in 33 procent (nästan 400 000 kronor!) av SHL:s totala summa under Movember – och det är förstås bäst i landet. Men vet ni vilken svart tröja som blev allra dyrast?
Nummer 26, Rasmus Dahlin.
6 700 kronor – 200 spänn mer än kapten Joel Lundqvists tröja.
Det kan vara ett rätt smart köp om 20 år …

 

TILL SIST: Landslagsupphåll nu?
Jag hade gärna sett mer SHL!

 

Plus
Daniel Moritz. Har med sina giffar, små rörliga bilder, lyft SHL-intresset på twitter. Nu har C More förstått insatsen – och anställt Lule-grabben. Smart!

Minus
Försvaret? Det har nog tagit julledigt i bägge lagen. Tack för det!

4 kommentarer om “KRÖNIKAN: Snart är Frölundas sköna vision sann

 1. Är brödtexten korrekt?
  Frölundas vision är väl egentligen numera uttalad till detta; Frölunda ska bli världens bästa klubb på att utveckla HERR-spelare.
  Lyft fram den maskerade verkligheten…

 2. Härlig vinst och mycket starkt att vända underläge 3 gånger till seger.
  Men spelet i egen zon har under hela säsongen varit näst intill en katastrof. Gång på gång spelar man fast sig och blir av med pucken. Eller så slår man en svag passning som motståndaren kan ta hand om. Jag tror att man försöker vara för konstruktiva i speluppbyggnaden. Istället för att spela fast sig så borde man ibland kunna spela sarg ut för att kunna checka fast pucken i anfallszon.
  Det spelet måste förbättras annars vinner man inget nytt guld.

 3. Det är Sigalet och Nörstebö som ger bort en julklapp vid Växjös 2-0.. Försvarsspelet under all kritik.

  Boxplay behöver ses över också. Jagar puck som galningar över hela zonen och motståndarna bjuds på chanser gång efter annan, det straffade sig också..
  Dags att sluta spela pojkhockey i boxplay.

  1. Tycker nog båda lagen gav bort tidiga julklappar till höger och vänster. Hur många onödiga utvisningar tog inte Växjö?

   Kul med huvudlös anfallshockey i övrigt ganska uppstyrd liga. Jag ser hellre Frölunda i borgen än i Scandinavium och igår var en mycket trevlig tillställning 😀

Kommenteringen är stängd.