Gästkrönika: ”Frölunda måste inse sitt ansvar”

Det här är Emelie Sörquist, till vardags sponsoransvarig i hårt jobbande Göteborg HC. Ni vet, hockeylaget som samlat tjejer från hela världen ute i Angered Arena.

Hon skriver bra – och har fått låna ordet förut.

I dag är det dags igen – och jag hoppas att ni vet vilken sida jag står på. Det är dags att ställa krav på både sponsorer och ett Frölunda som väljer att stoppa huvudet i sanden.

Ordet är ditt, Emelie.

”Så här ser det ut på mitt kontor. Laget jag älskat sedan jag var liten hänger i fönstret vid mitt skrivbord. Men i dag har ni gjort mig besviken.

Jag är ledsen att höra att ni inte ser någon vits av att satsa på oss tjejer som spelar hockey.

Det stämmer som Mats Grauers säger att det är ett problem att vi har för få tjejer som spelar hockey. Men att säga att intresset för hockey bland tjejer inte finns är fel och att påstå detta visar på en världsbild som behöver förändras. När GHC skapade lite bättre förutsättningar för tjejer ökade man från 40 till 120 spelare på mindre än två år. Intresset finns men självklart kommer inget hända om inte någon tar tag i problemet.

Frågan är om Frölunda på djupet har förstått att de själva är en viktig del av problemet. Under årtionden har man varit en del av den struktur som systematiskt utestängt tjejer från att spela ishockey. Ishockeyn skiljer sig inte mot annat jämställdhetsarbete och att förändra dessa uråldriga strukturer kräver det tid och aktiva handlingar från de som leder gällande norm. Tjejerna kommer inte magiskt att börja spela ishockey. Man måste arbeta för att få in fler tjejer. Tyvärr har FHC tackat nej till ett fördjupat samarbete för att stärka förändringstakten. Man ser inte att damhockeyn just nu behöver stöd och omtanke för att växa och bli större.

Frölunda behöver inse sitt ansvar att vara en del av jämställdhetsförändringen inom hockeyn. Jag menar att företag behöver tänka till och visa alla att man stödjer damhockeyns och herrhockeyns utveckling genom att ställa krav, så man med högburet huvud kan säga att man arbetar för jämställdhet även i sin sponsring till ishockeyn.

Det är fruktansvärt och jag förstår inte hur vi i dagens moderna samhälle tillåter diskriminering på strukturell nivå som till och med kommunala bolag stödjer. Det sistnämnda riktigt anmärkningsvärt i den jämställda staden Göteborg. För företag finns det tack och lov lagar och regler som hjälper till och får in jämställdhet i organisationerna. Det är sorgligt men sant att utan dem har kvinnor inte samma möjligheter. Jag förstår inte varför föreningar så som Frölunda inte har samma grundläggande jämställdhetskrav. Jag anser att det är ännu viktigare att jobba med jämställdhet i ungdomsklubbar än inom företag. Det är mycket här vi lär oss om våra värderingar när vi växer upp. Hur ska killar som växer upp i en idrottsförening där man öppet exkluderar en damsatsning få en hälsosam syn på jämställdhet?

Jag tycker att det är en fråga för politikerna. Det har hänt allt för mycket inom frågan jämställdhet och idrott nu. Det är dags för förändring. Det är barn och ungdomar vi pratar om.”

Emelie Sörquist.

Se klippet från SVT där Frölunda berättar varför man väljer att inte satsa på damhockeyn på länken nedan.

FRÖLUNDA NOBBAR GHC

13 kommentarer om “Gästkrönika: ”Frölunda måste inse sitt ansvar”

 1. Frölunda har definitivt inget ansvar att ta del i jämställdhetsarbetet. Frölunda är en ishockeyförening inte en opinionsbildare. Du, Emelie, är långt ifrån representativ för oss som bryr oss om Frölunda även om din åsikt är den enda ”korrekta” och den enda som kommer lyftas fram av media. För mig och för näst intill alla supportrar spelar det ingen roll om Frölunda har ett damlag eller inte, känner man att det kan gynna föreningen att ha det så visst, kör. Känner man däremot att det inte gynnar föreningen, så varför i hela jävla Hisingen skall man starta ett damlag?

  Om nu jämställdhet är viktigt för dig, vilket jag respekterar, så borde du arbeta för kvinnor i andra länder som utsätts för riktig diskriminering. I detta fall är det bara uppenbart att du använder jämstäldhetrdebatten som en täckmantel för att få igenom dina privata önskemål. ohederligt, smutsigt och om du har någon stolhet i kroppen så borde du skämmas.

  1. Vilket trams! Klart Frölunda har ett ansvar. Frölunda är mycket riktigt en ishockeyförening, regionens största ishockeyförening och för tillfället Sveriges mest framgångsrika ishockeyförening. Med makt och framgång kommer också ansvar, ansvar för att ge tillbaka till samhället som sluter upp kring föreningen och stöttar föreningen och utgör det fundament som framgång vilar på. Ett föredömligt sätt att ta det ansvaret vore väl att ge GHC lite draghjälp. Det är sorgligt att du JCL som bryr dig så mycket om Frölunda anser att Frölunda inte har något ansvar att arbeta för jämställdhet. ALLA aktörer i samhället har ett sådant ansvar, från föräldrar och skola till arbetsplatser och föreningar. I synnerhet om man bedriver ungdomsverksamhet som Frölunda gör. Då har man också ett förbannat ansvar att arbeta för sådana grundläggande värderingar.

   Och vad är det för skitsnack om att Emelie borde lösa riktiga jämställdhetsproblem i utlandet istället? Var istället glad för att det finns någon som henne som ger sitt allt för era döttrar och systrar och som arbetar för en breddning av den fina sporten ishockey. Varför i hela Hisingen måste Emelie lösa världsproblem innan hon kan anses ha rätt att lyfta det hon ser som problematiskt på sin egen hemort???

   Nä om det är någon som borde skämmas så är det du JCL. Men tyvärr tror jag inte du har stolthet nog i kroppen för det…..

 2. Vilka andra SHL-lag har jämnställda herr och damspelare? Dvs. samma löner, delning av de bästa träningstiderna, lika bra tränare och lika stora team runt lagen, samma arrangemang runt matcher, samma bonusar, samma fyskrav?
  Skulle nog tro att det inte är speciellt många lag som har det, i någon idrott, någonstans i världen.
  Skulle tro att de flesta SHL-lag har damlag av politiskt korrekta skäl.

  Om jag startar ett korphockeylag för lika lata personer som jag som knappt kan stå på skridskorna, är det då Göteborgs HC skyldighet att hjälpa mitt lag ekonomiskt och med kunskaper och ge mig samma förutsättningar?
  Det borde det ju vara, i jämställdighetens namn.

  1. Och så var det Einar Berg då….

   Nej det är förmodligen inget SHL-lag i Sverige som har lika lön m.m. för såväl herrar som damer. Tyvärr gäller detsamma på arbetsmarknaden i övrigt. Men på vilket sätt är det ett argument för varför Frölunda inte borde ge damhockeyn lite draghjälp? Tyvärr är det nog nära på omöjligt att uppnå absolut jämställdhet i den värld vi lever i men det kan väl inte skada att öka jämställdheten. Måste det vara s a s allt eller inget? Varför kan inte den stora och starka hjälpa den mindre och svagare att bli lite större och starkare? Om det kan göra att än fler barn och
   ungdomar upptäcker och utövar hockeyn är det väl
   bra. Förlåt Einar men ditt allt eller inget argument är uselt .

   Du kan ju trösta dig med att de andra klubbarna säkert bara har ett damlag för att framstå som politiskt korrekta. Så skulle det förvisso kunna vara. Eller så har de bara kommit längre än dig i tänket kring efterfrågan, behov och ansvar. Jag tror på det sistnämnda och så kan du fortsätta köra huvudet i sanden.

   Om det hade varit det omvända, d.v.s. att GHC och damhockeyn hade varit den stora och starka, ja då vill jag nog påstå att de hade haft ett ansvar att på något sätt stötta en mindre förening. Men nu är det ju som bekant inte så. Lata korplirare får nog dessvärre finna sig i att klara sig själva. Den lokala pizzerian/ölhaket där de hänger oftare än på isen kan säkert ställa upp med tröjor. säg till när ni kör igång så skickar jag ner en korg vattenflaskor.

 3. Tycker inte automatiskt att alla klubbar måste ha både dam och herrlag. Det viktiga är att varje klubb får fatta sitt beslut.

  Då ser jag det mer som krav som kommun och sponsorer kan ha. Tex att en viss summa öronmärks för dam hockey. Kommunen har ett mycket större ansvar än frölunda och ska en ny areana byggas för frölunda kan damhockey vara en bricka i spelet. Kanske det frölunda väntar på?

 4. Bästa GHC bry Er inte om FHC utan försök på egen väg skapa Era egna förutsättningar för att nå sportsliga framgångar hur än ojämnställt och orättvis man kan tycka saker o ting är i denna värld.
  Var självständiga och oberoende så att Ni på så vis själva skapar Er egen suveränitet o styrka. Försök själva ta kontroll över Er egna situation och haka inte på någon annan som är framgångsrik mer än kanske ett sportsligt utbyte. Tänk på, att om Ni vill skapa historia så skall den ske utav alldeles egen kraft o inte lierad med någon annan.

 5. Instämmer helt med Mats. Det är inte Frölundas ansvar. Inte heller är det olika damlags ansvar att sponsra herridrott. Andra Shl-lag som satsar på damhockey får allt finansierat via sponsorer. Personligen vill jag inte se att Frölundas resurser satsas på andra herr- eller damlag. Eller hästsport. De skall gå till Frölunda.

 6. Bra och viktig text. Har du tankar om hur man som gammal Frölundasupporter kan hjälpa till i kampen mot en mer jämställd hockey?

  1. Kul att du vill stötta! Jag tänker att en bra start är att gå på dammatcher i regionen. Många av de som argumenterar negativt kring damhockey har faktiskt åsikter utan att ha sett en enda match-någonsin. Alla damlag behöver också fler aktiva runt lag och matcharrangemang mm. Fler som ser och uttalar sig positivt är ett viktigt steg. Varför inte ”utmana” dina kompisar å samla 100 personer som åker på match

 7. Jag köper Frölundas beslut till 100%!
  Man kan inte starta ett damlag bara för att det ska vara jämställt. Tyvärr är det ju så att det Inte finns några pengar att hämta inom damhockeyn. Så ska Frölunda starta ett så det ser bra ut och gå back varje år på den delen… money rules så enkelt är det. Så helt rätt Frölunda!!!

 8. ”Jag förstår inte hur vi i dagens moderna samhälle tillåter diskriminering på strukturell nivå som till och med kommunala bolag stödjer. Det sistnämnda riktigt anmärkningsvärt i den jämställda staden Göteborg.”
  Min fråga: vilka kommunala bolag stödjer Frölunda?

Kommenteringen är stängd.