Lundqvist: ”Nu slapp jag göra sönder saker hemma …”

170205 Rangers målvakt Henrik Lundqvist utmanas av Calgarys Matt Stajan under ishockeymatchen i NHL mellan New York Rangers och Calgary Flames den 5 februari 2017 i New York. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87405
Bild: JOEL MARKLUND

Henrik Lundqvist, 34, har haft en märklig säsong i New York Rangers. – Men så dåligt är det inte, säger stjärnan till GP.

Den svenske målvaktsstjärnan plockar av sig skydden efter 4–3 hemma mot Calgary Flames i Madison Square Garden. Seger för andra matchen i rad – och riktigt stabilt spel av Lundqvist i målet.
Två av målen som han släpper in är styrningar på egna spelare – och han står för ett antal högklassiga räddningar i en match där Nässjö-sonen Jesper Fast gör ett mål för Rangers.
”Vi har inte vunnit så många matcher här hemma och vi vill bättra på självförtroendet här. Det här är vår arena – och vi vill vinna inför våra fans. Det har inte gått så bra de senaste veckorna”, säger Lundqvist kritiskt.
New York Rangers har spelat strålande på bortais, men har haft problem att få med sig liret på hemmaplan.
”Mm. Det är ju samma spel … så vi måste bara ta med oss det hem. Förenkla spelet vissa gånger och jobba hårt – så kommer resten att lösa sig själv”, säger Lundqvist, som under säsongen slagit Dominik Haseks rekord i antal vinster för en europeisk målvakt.

Men den här säsongen har Lundqvist också blivit ifrågasatt på ett sätt som aldrig tidigare i New York Rangers. Tja, finske konkurrenten Antti Raanta höll till och med Henke på bänken ett tag.
”Äh, ifrågasatt … jag känner ändå att jag vunnit 24 matcher och 13 förluster. Så dåligt är det inte. Problemet är bara att när det gått dåligt … så har det gått sååå dåligt. Det är klart att det inte har sett bra ut, siffrorna ser inte bra ut. Men överlag är jag nöjda med många matcher, många saker. Det är det som har fått mig att behålla självförtroendet”, säger Henrik Lundqvist innan han hoppar in i duschen.

Natten är vikt åt Super Bowl, den klassiska finalen för den amerikanska fotbollen. Atlanta Falcons mot New England Patriots från NRG Stadium i Houston, Texas. Ett ögonblick då Amerika stannar – även för svenska hockeyspelare.
”Jag ska ha nästan hela laget hemma hos oss, så det var tur att vi vann. Då slapp jag ha sönder några grejer där hemma”, skrattar Lundqvist.
På söndag möter du honom i en stor intervju från New York – där han bland annat berättar om att behålla skärpan som snart 35-åring i världens bästa liga.