Klingberg: ”Frölunda är klubben jag vill vara i hemma!”


I Tre Kronor, på hemmaplan – och så fem poäng! Gissa om Carl Klingberg hade svårt att tro på succén. – Seriöst?! Jag har aldrig gjort fyra poäng ens i en professionell match …

Sverige 5
Tjeckien 2

Två mål, tre assists – från en spelare som är uttagen i Tre Kronor för att bidra med energi, jävlaranamma och elakt spel.
”Det är roligt att spela i Tre Kronor – och det är roligt att komma hem till Göteborg.” Och så dubblar du det. Det fattar du ju själv. Det blir askul, säger Klingberg efter premiärmatchen i Sweden Hockey Games.
Tre Kronor vann rätt enkelt mot Tjeckien, 5–2 inför den trötta publiksiffran 6 132.
När gjorde du fem poäng i en match senast?
”Fem poäng?”
Ja, du fick en assist även på det sista målet.
”Seriöst? Herregud. Det har jag aldrig gjort, kan jag säga. Jag har aldrig ens gjort fyra poäng i en professionell match innan. Tre är max, tror jag. Det är bara att ta det! Jag njuter!”

Klingberg, fostrad i Lerums BK och från Frölundas akademi, trivs bra i schweiziska Zug. Han är en av numera sex utländska spelare – och fyra får byta om till varje match i ligan NLA.
”Det viktigaste är det hårda jobbet, att göra det rätt! Då får man oftast med sig resten också. Det är den rollen som jag kommer att få ta senare – om jag kommer med till VM! Just poänginpetningarna … det kommer hem gubbar från NHL, det finns andra skillade spelare i KHL som är bättre än vad jag är på det, helt enkelt.”
Rätt blygsamt för en lirare som precis stått för fem poäng i en tävlingslandskamp.

”Jag har alltid varit en hårt jobbande forward. Det har jag försökt bibehålla, samtidigt som jag vill ta med mig lite mer kreativitet kanske. Senast jag var i Göteborg och lirade var jag så intensiv som jag är nu med – men jag har blivit bättre på att hantera puck! Sedan tycker jag att jag blivit bättre på att vara framför mål också, typ styra puckar och skymma. Det finns alltid saker att bli bättre på … Jag har jobbat på spetskompetensen.”
Och efter den här säsongen går Klingbergs kontrakt med Zug ut.
– Jag vill tillbaka till NHL, såklart. Det är drömmen. Men det är New York Rangers som äger mig i ett och ett halvt år till. Det gäller att vi kommer överens om något i så fall. Händer det inget där har jag inga problem med att stanna ett år till i Schweiz, säger Klingberg.
Frölunda kanske?
– Frölunda är såklart klubben som jag vill vara i hemma, men just nästa år tror jag inte att det är aktuellt. Men man vet aldrig. Det var rätt kul att spela i Göteborg i kväll …

Till Tre Kronors nästa match, mot Ryssland på lördag, kanske hemmasonen Klingberg i galen poängform kan locka lite större publik?