Frölunda hittade mental styrka i New York

Förra veckan kom Kristoffer Martin hem från New York och hockeylaget Rangers. Där, hos Henrik Lundqvist, har Frölundas målvaktstränare letat – och hittat mental styrka.

”Det jag lärde mig mest av är den mentala biten. Hur Henke förbereder sig inför match, hur han tänker efter match. Hur han spar på energi när han kan, hur han fyller på. De spelar ju så himla mycket, nästan varannan dag. Det går att göra det – och det kan du ta med dig till målvakterna i Frölunda. Han är så noggrann – och det gör att han får en trygghet. Han säger ju själv att han vill spela hur mycket som helst, han vill inte vila … men att spela 82 matcher är tufft! Men det går … att han orkar att hålla det fokuset är jag allra mest imponerad av. Och mycket sitter i huvudet. Tycker du att du är bra så är du oftast bra”, säger Kristoffer Martin.

Martin hann se två vinstmatcher med Lundqvists Rangers och besökte också träningen i Tarrytown.

”Det var roligt, det var det. Tanken var att komma över och få snacka lite med Henke och hans målvaktstränare Benoit Allaire. Han är en av världens bästa målvakter och vi har honom på sätt och vis i vår förening, så det var jävligt kul att få se hur en så professionell målvakt jobbar …”

Jag skulle säga att Rangers träning och anläggning påminner en hel del om Frölundas.

”Jag håller med! Det var väldigt likt oss. Om de har bra verksamhet och vi har samma ungefär … så känns det väldigt positivt.”

Några speciella övningar som Johan Gustafsson och Dan Bakala ska få för att vässas till slutspelet?

”Övningen jag körde på träningen tog jag med från New York. De är duktiga i närspelet i NHL. Få in många puckar mot mål för styrningar, just i närspelet. Jag tror att vi kan lära oss där – att få in ett bättre tänk kring returtagandet vid kassen.”

Är det ett personligt lyft att få se nåt annat än Frölundaborg och Scandinavium?

”Ja, det är det! Vi är mitt i säsongen, mitt i hetluften. Vi vann CHL alldeles nyss. Jag skulle inte säga att jag får inspiration, men jag får in nåt annat en kort stund. Det är jäkligt skönt att få det breaket – fast ändå att det ger något i hockeyn! Det gav energi och jag fick in nya idéer och synvinklar.”