VM: Nu finns bara guld, Tre Kronor

Tre Kronor var redan bra. Med Henrik Lundqvist längst bak finns bara guld – och folkfest i Kungsträdgården.

Att NHL låst sina spelare från att åka till Sydkorea och de olympiska spelen nästa vinter är förstås oerhört korkat – sett ur sporten hockeys synvinkel.

De bästa lirarna har älskat att spela för sina länder – och World Cup i höstas, med fabricerade lag som Team North America och Team Europe, lyckades inte alls ge samma sug.

Tja, det fanns inte en match under turneringen i Toronto som var helt slutsåld – och ingen vet när det blir ett nytt tillfälle med världens största.

Det är en av orsakerna till Henrik Lundqvists ja tack till Sverige, att det kanske är den sista chansen i karriären att ha en tröja med tre gyllene kronor på bröstet.

Det – och chansen att vinna VM tillsammans med lillebror Joel.

Visst, det skiljer bara 40 minuter tvillingarna emellan – men det brukar faktiskt vara Frölundas kapten som bestämmer en del när det gäller bröderna. Jag är rätt övertygad om att Joel, som numera också är kapten i Tre Kronor, har ett finger med i bokandet av Henkes flygbiljett till världsmästerskapet i Tyskland.

”Jag vill spela med Joel, det är tolv år sedan senast. Dessutom har jag väldigt mycket bensin kvar i tanken”, säger Henrik själv till NHL:s Dan Rosen efter Rangers träning.

Tack för det.

 

INGET ONT OM Victor Fasth eller lysande Eddie Läck – men Henrik Lundqvist är kanske topp tre i världen. När Rangers slog ut Montreal Canadiens överglänste han Kanadas etta Carey Price – och hade bara New York haft ett vettigt försvar så skulle inte säsongen i NHL vara över …

Bara vetskapen om att Henke kommer lyfter resten av Tre Kronor – och har Lundqvist samma form som under Stanley Cup-slutspelet så kommer det inte trilla in många mål bakåt.

Sveriges backar är ju av absolut världsklass.

 

OCH MED HENKES ja tack var också nyss utslagne Nicklas Bäckström i Washington Capitals snabb med att meddela förbundskapten Rikard Grönborg exakt samma sak. Sverige har därmed 18 NHL-spelare, flest i historien under ett världsmästerskap – om läkarundersökningen inte sätter stopp.

Det finns bara guld nu.

Allt annat är … förvånande, ett misslyckande – eller en utopi.

Det finns inget bättre lag än Sverige. På papper, åtminstone.

På isen saknas det fortfarande en del. Som kreativitet, fart och beslutsamhet. Det går stundtals alldeles för långsamt mot Lettland.

Det håller på att straffa sig gång efter gång – särskilt när domare utan spelförståelse hittar åtta utvisningar (fyra-fem ytterst tveksamma) på svenskar och låter letterna spela fem mot tre – två gånger.

 

TILL SIST: Poodles är tillbaka när Sverige gör mål.

Det doftar guldfest.

Boka in Kungsan.

 

3 kommentarer om “VM: Nu finns bara guld, Tre Kronor

  1. Håller med. Går för långsamt. Samma som i OS. WC.
    Håller med. Bara guld som gäller, men bara om man tittar på pappret. Inte när man ser spelet.

    Ok. Henke gör varken till eller för det här laget. Jag hade gärna sett läck fortsätta stå efter sin fina insatts. Däremot Bäckström kan vara skillnad mellan semi och guld. Vad jag saknar är dock Forsberg eller Loui.

    1. Som sagt, spelet är alldeles för dåligt. Kraven måste vara högre än att nätt och jämt vinna mot Lettland tex. Är övertygad om att det hade sett bättre ut med färre NHL-spelare, det är noll energi och intensitet.

  2. Sverige vinner inte VM-Guld, det är alldeles för slätstruket spel. Finns en övertro på NHL-spelare och faktum är att många av de som är med tillhör en tredje eller fjärdelina, vilket syns då det ser tungt ut rent produceringsmässigt. Finna inga riktiga målskyttar.

Kommenteringen är stängd.