Bara en ny spelare håller måttet i Frölunda

170516 Sebastian Stålberg, Christoffer Ehn och Filip Westerlund under en träning med SHL-laget Frölunda den 16 maj 2017 i Göteborg. Foto: Wilhelm Litsgård / BILDBYRÅN / Kod CS / 57999_123
Bild: BILDBYRÅN

Bara en av Frölundas nyförvärv håller måttet. Rent fysiskt, alltså. – Det är ingen chock, säger coach Roger Rönnberg.

Regnet hänger i luften – och även om vissa delar av himlen ser ljusare ut så kommer det några droppar lite då och då. Det är en grå morgon på Sankt Jörgen Parks golfbana när Frölundas spelare rullar in för ett avbrott i den tunga sommarträningen.
Ni vet, den som vissa dagar innehåller två smärtsamma pass på gymmet och två lika tuffa pass på isen.
– Vi körde ett pass innan vi kom hit. Det går inte att fuska sig till framgång, säger nyförvärvet Max Friberg.
Han vet – för han är ensam av nyförvärven att hålla måttet.
– Det stämmer. Den enda spelare som fyller vår kravprofil hittills är Max Friberg. Han lägger sig i övre skiktet för att vara vältränad hos oss. Han har verkligen gått in på en bra nivå, berättar Roger Rönnberg.
Att nya spelare har svårt med Frölundas träning är inte alls ovanligt.
– Det vet vi om! Det är med i beräkningen. Det är ingen chock. Det lättaste att få till är fysträningen. Det är bara tid och hårt jobb som behövs, säger Roger Rönnberg.

Mattias Janmark, numera i Dallas Stars, åkte exempelvis på extraträning under sin första sommar – och Emil Djuse, nu i Skellefteå, tvingades banta ner sitt kroppsfett. 10 procent är den uppsatta gränsen – och nye Lias Andersson är nere på åtta.
Den spelare som är bäst tränad är Victor Olofsson, som har otroligt låga 4,37 procent i kroppsfett. Om det inte fanns muskler så skulle han räknas som anorektisk.
Blir det ett hårdare schema i sommar för de nya som inte klarat fysprofilen?
– Alla har ett hårt schema. Alla vill vidare, alla har drivkraft. Det spelar ingen roll om du heter John Nyberg och har varit i vår organisation i många år eller om du är ny som Ponthus Westerholm. De kommer träna oerhört hårt bägge två, säger Roger Rönnberg.

Lias Andersson är en av de nya spelare som inte klarat fysprofilen.
– Det är ett par grejer som jag behöver jobba upp i styrka och kondition. Men det är på väg.
Har det varit en tufft att komma till Frölunda – rent träningsmässigt?
– Nja, det har det väl. Det har varit ett snäpp upp från vad jag varit van med. Men jag börjar komma in i det. Jag hade inte tränat på ett par veckor efter guldfirandet, så jag var inte i bästa shape, berättar Lias.
Om ett par veckor åker Andersson på NHL-draft i Chicago – och Frölunda hoppas att fem-sex spelare kommer att tingas av lag i världens bästa liga under midsommarhelgen.
– Jag har träffat 30 klubbar. Det enda lag jag inte träffat är Los Angeles Kings. Jag kände att där fanns kollen ändå, berättar Andersson, vars pappa Niklas är scout för just Kings.

5 kommentarer om “Bara en ny spelare håller måttet i Frölunda

  1. erik Karlsson har ju något som de flesta frölunda spelare saknar. Riktig talang. (Undantaget Är väl killen med Palme ) Det är ju det de försöker kompensera för. Tror det kan vara ett lite komplex hos Roger. Proffsklubbar anpassar sina värden till spelare, mängden kvittar då kroppar reagerar olika.

  2. Det som ar mest intressant Erik Karlssson var ner botten av 2008 NHL combine fys tester och Zach Bogasin pa top plats i nastan allt men vi vet vem ar battre ishockey spelare lol

    it is still hockey we play- bra bank press kommer inte hjalper gor mer mal

    1. Alla är olika såklart.
      Frölundas kravprofil är en måttstock och en garanti för jämnare resultat!

Kommenteringen är stängd.