DRAFTEN: Westerlund vill ha värme

161025 Frölundas Filip Westerlund innan ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Malmö Redhawks den 25 oktober 2016 i Göteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57990
Foto: CARL SANDIN

Frölunda åker till NHL-draften med chans till ett nytt rekord. Tio spelare kan tingas av världens bästa liga! – Det realistiska är fem-sex spelare, säger sportchef Fredrik Sjöström.
På midsommarafton står ett gäng nybakade studenter från Frölunda Academy med mössan i hand. Och de lär inte behöva sjunga om en ljusnande framtid – utan mer konstatera: Fy fan vad vi är bra!
För när strålkastarna tänds i NHL-arenan United Center i Chicago så har faktiskt Frölunda chansen att sätta ett nytt prydligt rekord i antal tingade spelare under en draft till världens bästa liga.
Det kan sägas direkt att Lias Andersson tillhör HV71 i draften – men han spelar nästa säsong för Frölunda i SHL.
Lägg till det nio (!) andra spelare som har stor chans att draftas när turen är kommen för 1999 års hockeykull från Frölundaborg.

En som bör känna sig säker på draftning är backen Filip Westerlund. Härnösandskillen är landslagsmeriterad – och spelar med rookiekontrakt i Frölunda efter vinterns SHL-genombrott och 33 spelade matcher. Han rankas ungefär i tredjerundan – och tar med både pappa Jerry och mamma Camilla över till Chicago.
– Jag träffade 16 lag på combine-testerna – och intervjuerna gick bra. Det var ett par stycken som jag fick ett bra snack med, berättar Filip för GP.
En ordinarie tröja i Frölunda och en plats i JVM-laget är säsongens mål – och redan nu har förbundskapten Tomas Montén plockat med Westerlund till landslagsläger i USA i slutet av juli. Dit är förresten Rasmus Dahlin också uttagen, precis som Lias Andersson.
Önskelaget i NHL?
– Jag har inte direkt nåt lag som jag vill till – men nåt varmt ställe skulle passa bra! Gå i shorts och flip-flops. Slippa slask och snö, ler Filip.

För Kristoffer Gunnarsson, 20 år, är det lite speciellt. Han är egentligen för gammal för den här draften, men spel i JVM med Juniorkronorna har fått scouterna att bli intresserade för den store backen.
– Det är egentligen första gången som det dykt upp för mig. Innan har det inte varit på tal. Det är kul att möjligheten finns i alla fall. Det gjorde gott att jag kunde visa upp mig i JVM, säger Gunnarsson.
Han har inte pratat med lika många klubbar som Lias Andersson (alla 31) och Filip Westerlund (16).
– Det är några stycken. Det finns ett intresse. Jag har inga direkta förväntningar, ser det mest som en bonus om jag blir draftad, säger Gunnarsson.
Och en jäkla kick att satsa vidare om det sker?
– Ja, precis. Det hade varit grymt kul att bli draftad. Men jorden går inte under även om jag inte blir det. Då får jag köra på här i stället …

Sportchef Fredrik Sjöström är den spelare i Frölunda som tingats tidigast i NHL-draften, som nummer elva av Arizona Coyotes år 2001.
– Jag hoppas att nån annan snor den noteringen, säger sportchefen.
Om inte annat sker det nästa år?
– Kan vara så, kan vara så …
Då, 2018, är det dags för Rasmus Dahlin.
– Jag hoppas förstås att så många som möjligt blir draftade i år, men det är mest realistiskt att tro på fem-sex spelare, säger Sjöström.
Som flest har åtta spelare från Frölunda draftats under ett och samma år.