Chalmerister vinnare

I dag var jag på Chalmers för att prata med vinnaren i Imagine cup. Iman Habib är en av utvecklarna i företaget touchtech, som gjort den oerhört coola touchskärmen, som kan vara en skiva på ett bord, men också ett interaktivt skyltfönster. Som en gigantisk iphone ungefär.
imagine1
Gränssnittet är lätt att fatta, man gör allt med fingrarna.
Nu ska tochtech representera Sverige i finalen i Kairo.
Det finns många användningsområden för tekniken. Visa en klädkollektion till exempel.

Eller en informationstavla för turister.
– Det här bidraget var en klockren vinnare, säger Nils Stadling, teknikchef på Microsoft och ansvarig för den svenska delen av Imagine Cup.
På videon nedan visar Iman hur det ser ut. De applikationer som ska tävla i Kairo är hemliga än så länge, så dem får vi inte se. I verkligheten är skärmen knivskarp som en hd-tv, ser det suddigt ut på filmen så är det alltså bara på filmen. Det är ingen tvskärm utan en plexiglasskiva. Bilden projiceras bakifrån, från en projektor. Touchfunktionen är optisk, ljusstrålar (som kommer bakifrån de också) bryts när jag rör handen på eller framför skärmen.
Gränssnittet, hur man styr, påminner om det i en iphone, lika enkelt och intuitivt. Men här finns också helt nya menykommandon, som att rita en cirkel med fingret.

Utrustningen säljs inte, utan leasas ut till kunderna. Förutom Iman är Sebastian Hartman och Deniz Chaban med i projektet. De var utomlands för att visa pekskärmen och kunde inte vara med på prisutdelningen.

Tweet about this on Twitter0Share on Facebook1Email this to someone

4 kommentarer om “Chalmerister vinnare

Kommenteringen är stängd.