Windows Phone – enkelt och snyggt

Glöm allt du vet om Windowsmobiler. Med Windows Phone 7 kommer något helt nytt. Ett smart mobilsystem för vanligt folk. Nördarna får gå över till något annat.

Peter Wissinger, affärområdeschef för mobilitet på Microsoft visar nya systemet på en stor skärm.

Jag fick en visning av Microsofts nya mobilsystem nyss. Och fick känna på en mobil med systemet ombord. Och fast det var ett ”allt funkar inte som det ska än”-demoex så var det väldigt lätt att förstå och använda.

— Vi har byggt om det från grunden, det här är ett helt nytt system, säger Peter Wissinger.
Det har tagit tid, de har tagit in ny personal med annan bakgrund för att bygga det nya.
Och det märks på resultatet. Windows Phone 7 är inte en snygg yta över ett komplicerat och rörigt filsystem. Det är en fungerande helhet. Och nej, jag frågar, men det finns inte en massa mappar och trädstrukturer att gå vilse i där bakom. Inget som den vanliga användaren behöver konfronteras med i alla fall.

Klippa och klistra text? Nja, inte som i en dator. Nya Windows phone bygger på smarta lösningar där en länk fixar det du ville göra — som att öppna en webbsida eller ringa ett nummer.
Ladda ner en pdf från nätet?
Nja, inte givet. Du kan läsa filen förstås och komma åt den senare, men det här är inget datorsystem.

Nya systemet kräver nya mobiler. Microsoft har bestämda krav på hårdvaran. Det ska finnas tre fysiska knappar: back (som backar steg för steg i det du gjort i olika program). Windows-knappen som tar dig tillbaka till startskärmen, och sökknappen.

Minsta kravet på kameran är 5 megapixel, autofokus och LED-blixt.

Windows 7 är tydligt inspirerat av både iPhone och Android, men med tillräckligt mycket eget nyskapande för att det ska kännas fräscht.

Och det finns en Xbox-live-knapp som låter dig spela småspel online med andra.

Windows phone 7 är ett system för både underhållning och arbete, med kopplingar till sociala nätverk och tjänster. Och appar kommer det att finnas. Mer detaljer kommer längre fram i vår.

Första mobilerna med Windows phone 7 börjar säljas i Sverige under fjärde kvartalet.

Jag har alltid tyckt att Windows mobile varit rörigt och pilligt och svåranvänt. Nu tänker jag inte gnälla för att man inte kan göra allt med sina filer i Windows Phone. Microsoft har tänkt helt rätt den här gången och satt användbarheten främst. Om det funkar lika bra som det som demonstreras här när det kommer ut är det frågan om inte Windowsmobil kommer att stå på mångas önskelistor framemot jul.

Här är en video (inspelad med iphone, på den här mässan är det mobilen som gör mesta jobbet) där Peter Wissinger presenterar nya Windows Phone:

Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0Email this to someone

9 kommentarer om “Windows Phone – enkelt och snyggt

 1. Jag är mäktigt imponerad av det jag ser och läser om Windows Phone 7 Series så här långt. Jag ler lite åt att det saknas multitasking, men i övrigt så är jag mest överraskad över hur peppat, intresserad och köpsugen jag blir över en Microsoftprodukt. Detta skall diskuteras i veckans avsnitt :)

  I övrigt, bra rapportering där nerifrån, det gillar jag! Du verkar köra iPhone för tweetandet, fotandet och filmandet. Du dyker inte upp i Aftonbladet om en vecka och surar över hiskeliga roamingräkningar va? 😉

  1. Svar till Jesper: jag har järnkoll på datatrafiken och uppsöker wifi-nät så ofta jag kan. Första kvällen fick jag aldrig wifi att funka på Sony Ericssons presskonferens. Då fick jag köra allt, även det till papperstidningen, mobilt.
   Det kostade cirka 700 spänn. 35 kronor per MB. Det mesta blir vid nedladdning, när jag hämtar mejl, öppnar webbsidor mm.
   Hotellet skulle enligt reklamen ha wifi, men det är inte sant. Annars skulle jag fixat ett lokalt kontantkort med mobilt bredband.
   Jag krymper ner bilderna innan jag bloggar och twittrar mobilt.

 2. ”Glöm allt du vet om Windowsmobiler”

  Kul inledning med tanke på att upprepad forskning visar på Alzheimers från strålningen från mobilerna.

  googla på bara! :-)

 3. Nej, eller var det tvärtom kanske. Att mobilens strålning skyddar mot Alzheimers? Ja, det är svårt att ha koll på hur vindarna blåser. :-)

  1. Nä, och har man ingen koll kanske man inte ska hänvisa till ”upprepad forskning” utan ta reda på fakta och ange källa. Den som pratar mycket i mobil och är orolig för strålning kan ju använda headset.
   Annars går utvecklingen åt att vi kommunicerar mer på andra sätt — då vi inte håller mobilen mot örat utan framför oss.

 4. Intressant att Microsoft satt sådana krav på tillverkarna för att få köra deras telefoner. Bra, är min tanke hittills, då kraven på CPU och minne borde se till att även de ”sämsta” mobilerna ska klara av att löpa på bra.

  Däremot irriterar jag mig på kravet på 5 megapixlar. Inte nog med att megapixelhysterin helt spårat ur (finns ju knappt en kompaktkamera med mindre än 10 MP nuförtiden), nu kommer så Microsoft och säger att alla ska ha minst 5 MP för att få sätta nya OSet på. Suck.
  Alldeles för många pixlar på alldeles för liten yta gör ingen glad. De borde ha satt en gräns på MAX 3 MP istället, så kanske man skulle få mobilkameror som tog dugliga bilder iaf.

 5. Du här rätt Eva Wieselgren, därför grävde jag lite i ämnet och hittade något här om möss som exponerats för mobilstrålning under gällande gränsvärde, 1,6 W/kg förlorar nästan helt ”pyramidceller” i cornu armonis, en del av hippocampus i hjärnan. Hippocampus har stor betydelse för minne och orienteringsförmåga. Hippocampus är skadat hos Alzheimerspatienter. Maskey et al. 2010 En annan studie utförd av Turiska forskare visade samma sak 2009, också förlust av pyramidceller i cornus armoris när möss exponerades under gällande gränsvärden. En sista som exempel. Möss som exponeras för en mobiltelefon 1 timma per dag i 4 veckor får försämrat minne och skadade hjärnceller. Narayanan et al 2010. Det finns mer men vem har tid. 😉

  Länkar till forskningen:

  http://www.scribd.com/doc/26218252/Memoria-Hipocampo-Ratas-Narayanan-Et-Al-2010

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19968972?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=2

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19230827?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_SingleItemSupl.Pubmed_Discovery_RA&linkpos=1&log$=relatedarticles&logdbfrom=pubmed

Kommenteringen är stängd.