Gör din egen e-bok

status
Från A4-pdf till epub i mobilen. Bilderna hängde med.

Att göra en bok som funkar på de nya läsplattorna och i mobilers och datorers läsprogram är inte svårt. Programmet Calibre gör det med ett klick.

Häromdagen fick jag en bok från Mike Stranéus, en trogen Teknik & trender-läsare som kommit med många bra tips till den här spalten. Den heter Statusuppdateringskomplex och är en sammanställning av hans statusuppdateringar på Facebook. Den kom som pdf. Ett format som länge varit standard för sådant som ska skrivas ut på papper, och också funkat bra att läsa i dator.

Men nu finns epub, ett bättre format för läsning av böcker på skärm. I en normal pdf-fil är layouten fast, i en epub-fil kan jag enkelt ändra storleken på bokstäverna, texten flödar om när jag ändrar.
Det behövs inget dyrt program för att göra epub-filer. På calibre-ebook.com kan du hämta Calibre, programmet som gör dig till värsta bokförläggaren. Det kostar inget, men den som vill stödja projektet kan donera en slant.

Calibre finns för Mac, Windows och Linux. Här kan du omvandla en fil i pdf-, html- eller annat vanligt format till epub med en knapptryckning.

Jag testade med Mike Stranéus bok och det gick hur bra som helst. Jag lät allt stå på förinställningar, men det fanns en massa val och inställningar för den som vill grotta ner sig.
Filen hämtade jag sen via wifi till programmet Stanza i min iphone (det går att exportera från Calibre på många sätt). Resultatet blev jättebra. Färgbilderna har följt med och ligger på rätt ställe i epub-texten.

Alla som funderar på att publicera något för läsplattor kan alltså sluta fundera och sätta igång.

Vill du läsa Mike Stranéus bok? Den finns att hämta gratis på statusuppdateringskomplex.se

Tweet about this on Twitter1Share on Facebook0Email this to someone

Kommentarer om “Gör din egen e-bok

  1. Konverteringsfunktionen är helt OK, men jag HATAR program som vill ”ta hand om” mina filer och skapa applikationspecifika mediebibliotek…
    Konverteringsfunktioner – ja tack, men filerna har jag koll på i filsystemet, vare sig det handlar om musik, film eller böcker/tidningar.

    Gjorde också misstaget att ansluta plattan till datorn medans programmet var igång… Försöker man stänga ner nu, innan den tjattrat klart, säger den att man riskerar korrupta filer på plattan. 900M över USB1.1 tar ju en liten stund.

Kommenteringen är stängd.