Den nya skrivmaskinen

iphonereporterIphone-tips för reportrar: Förr hamrade vi på en Halda eller Facit. Nu knackar vi på pekskärmen.

Iphone blir allt vanligare på tidningsredaktionerna. Inte bara för att den är lätt att kolla e-posten i. Utan för att den kan ersätta datorn ute på fältet. Iphone är första mobilen som är så enkel att hantera att vem som helst, även de som är rädda för teknikprylar, kan skriva texter på den och skicka dem till redaktionen eller publicera själva på nätet.

Här kommer tips om de bästa apparna, tricksen och tillbehören för reportrar som vill jobba mobilt. För journalister är den datorlika internetuppkopplade mobilen ett nytt arbetsredskap att behärska. Inte krångligare än forna tiders teleprintrar, telefotoapparater, skrivmaskiner, bildsnurror och typometrar. Men nytt och annorlunda. Det här är skrivet för nybörjare, som nyss fått en iphone att använda i tjänsten. Jag tänker att det kan vara intressant för många fler än dem som har journalistik som yrke.

(Skärmsläckarbilden med skrivmaskinen är gjord av Colin Thompson och finns att hämta gratis hos Gelaskins.com)

SKRIVA

DOCUMENTS TO GO. Den här appen är speciell för att den räknar tecken. En reporter, och särskilt en som lämnar sin artikel sent, när tidningen snart ska gå i tryck, får en beställning att leverera ett visst antal tecken.
Documents to go är som ett miniofficepaket med många funktioner som du inte behöver. Men just den här med antal tecken är viktig.

När du skrivit texten kan du spara den som Worddokument och mejla direkt från programmet. Eller kopiera texten om du vill göra nåt annat med den.
Det går att skriva med mobilen på bredden också för den som vill ha större tangenter. Basversionen kostar 75 kronor. Premiumversionen 109 kronor. Den dyrare kan synka med Google docs, hantera outlook exchange-mejl med bilagor och låter dig redigera i PowerPoint-dokument. Documents to go är inte elegant på apple-vis, men stabil och väl fungerande. Du kan spara olika versioner av dina texter och även formatera texten om du vill det.


Tillägg: Det stora officeprogrammet för mobiler, Quickoffice, har nyss börjat med teckenräkning i iphoneversionen. Det har ett renare och snyggare gränssnitt än Documents to go. Men saknar att kunna ångra i flera steg och ångra tillbaka igen som man kan i Documents to go. Det går inte heller att spara och mejla direkt inifrån dokumentet, vilket är bra att kunna om man skickar en text i olika upplagor under stress. Jag har inte testat Quickoffice länge nog för att veta om det är stabilt. Det ser fint ut när du skriver, men blir lite rörigt när du ska spara och skicka. Det går att göra fel här om du är stressad. Därför tror jag Documents to go är bättre för en reporter. De två bilderna till vänster nedan är från Quickoffice connect, som också ansluter till servrar. Till höger Documents to go.

AWESOME NOTE. Efterhand som du vänjer dig vid pekskärmen känns block och penna allt mindre viktigt. Inbyggda anteckningsblocket funkar bra om du inte ska spara många anteckningar. Men vill du spara jobbanteckningar och kunna söka i dem efteråt behöver du ett mer avancerat anteckningsblock. Det finns flera. Awesome note är snyggt, lätt att använda och har många funktioner. Kostar 28 kronor.

EVERNOTE. För anteckningar, länkar och allt möjligt annat som du vill komma åt från olika datorer också. Anteckningar du gör i Evernote synkroniseras med en server på nätet. Awesome note går att koppla ihop med Evernote. Evernote kostar inget. Det är den gröna längst till höger. De två bilderna i mitten är från Awesome note.

BÄSTA SKRIVTRICKSEN:

Svär du ofta över de automatiska ordförslagen? Stäng av dem då. Du hittar inställningen i Inställningar, under Allmänt/Tangentbord.
På samma plats finns möjligheten att ställa in så du kan växla språk, ha flera alternativa tangentbord. Om du ställer in att du vill ha svenskt och engelskt, klickar du sen på den lilla jordgloben på tangentbordet för att byta. Har du då stavningskontrollen PÅ ändras den också till aktuellt språk. Skriver du engelska hamnar apostroferna rätt. Du skriver dont och det blir don’t.
Det är ett av skälen till att det kan vara bättre att lära sig hantera stavningsförslagen hellre än att stänga av dem.

Var finns dollartecken, snygga citattecken och långa talstreck?
Håll nere tangenten e så kommer é och andra varianter fram. Håll nere € så kommer flera valutor. Håll nere .com när du skriver webbadresser så kommer .se och andra. Ja, letar du efter något så håll fingret still där det borde finnas och se vad som händer.

FOTOGRAFERA

Är du ute på ett planerat fotouppdrag har du med dig en riktig kamera. Men för snabba webbbilder och saker som händer oplanerat är mobilkameran ofta enda alternativet. iPhone har inte bästa kameran, men inte sämsta heller. Är ljuset hyfsat går det bra att ta bilder för webben eller bilder som ska tryckas i litet format.

PHOTOGENE är bästa bildredigeringsappen. Med den kan du beskära bilden, ändra exponering, kontrast med mera och även lägga in text och symboler i bilderna om det behövs. Att välja ”Auto” på nivåer är snabbaste sättet att fixa till en bild som tagits i svagt ljus.
Du kan också välja vilken upplösning bilden ska sparas i. Bra att kunna krympa bilden om du bloggar från utlandet eller platser med dålig täckning. Photogene kostar 22 kr. Det finns en uppsjö av olika foto- och bildredigeringsappar att leka med, men du behöver inte fler än den här.

BÄSTA FOTOTRICKSEN: Finns det bara ljus blir bilderna okej. Ska du ta ett porträtt, försök hitta ett fönster eller en lampa och fotografera personen där.

Glöm inte att du kan styra både exponering och fokus genom att sätta fingret på motivet på skärmen. Vill du ha ljusare bild, sätt fingret i ett mörkt parti.

Ska du fotografera med mobilen över huvudet, till exempel i en folkmassa, är det svårt att se den virtuella knappen. Du måste inte ha en extra app för det, även om det finns. Sätt fingret på avtryckarknappen innan du höjer mobilen. Det är först när du släpper med fingret som bilden tas.

FILMA

iPhone 3GS är enkel att filma med. Kom ihåg att hålla mobilen på bredden bara, inte upprätt. Går du nära blir ljudet också användbart. En kort intervju kan du ofta använda utan extra program. Det går att putsa början och slutet i det vanliga kameraprogrammet.

REELDIRECTOR är bästa filmredigeringsprogrammet. Det kan foga ihop flera klipp till ett, eller dela ett i flera. Du kan lägga på text i början och slutet, klippa in stillbilder och lägga på ljud.
Har du filmat i bullrig miljö kan du gå till ett tystare ställe och prata in ett nytt ljudspår. Originalljudet tonas ner automatiskt när det nya ljudet läggs på. Du ser filmen löpa medan du pratar. Reeldirector kostar 55 kronor.

Enklaste sättet att distribuera din film är att använda iphonens inbyggda möjlighet att ladda upp filmen på Youtube. Det blir inte bättre kvalitet om du tar in den i något filmprogram i en dator. Ska filmen visas i en webbartikel eller på en blogg är det bara att använda inbäddningskoden på Youtube.

BAMBUSER. Vill du vara snabbast med nyheten? Då sänder du direkt. Bambuser är en svensk tjänst som låter dig sända video direkt från mobilen. Tjänsten fungerar med många mobilmärken. Alla kan titta i datorn. Det går att låta filmen ligga kvar så att folk kan titta efteråt med. Kvaliteten på den strömmande videon blir bättre om du har bra bandbredd. Det går att bädda in sändningen på din egen blogg eller sajt. Bambuser är mycket lätt att sköta. Här kan du hålla mobilen i upprätt läge. Alla inställningar är dem du ser på bilderna här:

SPELA IN LJUD

RÖSTMEMON. iPhones inbyggda ljudinspelningsapp Röstmemon duger bra för att spela in korta intervjuer och annat du vill spara. Det är enda inspelningsprogrammet som går att ha på i bakgrunden. Du kan spela in ljud samtidigt som du skriver anteckningar i mobilen eller surfar.
Det finns i dag ingen möjlighet att spela in telefonsamtal med en iPhone i Sverige.
Inspelningen du gör med Röstmemon går att skicka som en ljudfil med mejl .

RECORDER. Om du vill publicera ett kort ljud på webben utan video till, kan du använda appen Recorder. Den lägger upp ljudet på nätet om du väljer att dela ljudet, och ger en länk till ljudet. Den länken kan du skicka med mejl. Men du kan också kopiera den och publicera på blogg eller i webbartikel. Den som klickar på länken får valet att lyssna eller ladda ner ljudet.
Recorder kan inte mejla långa inspelningar, det finns en maxgräns på 5 MB. Det räcker till några frågor och svar i en intervju.

Recorder kostar 7 kr. Det har stöd för att kopiera ljud för att sen klistra in i avancerade program om du vill mixa ihop olika ljud.
De två första bilderna här under visar Röstmemon, den tredje Recorder och den sista hur det ser ut för den som klickat på en länk till en Recorderinspelning. I båda programmen går det att putsa början och slutet på klippet.

FIRE — FIELD RECORDER. Avancerad ljudinspelningsapp för dig som vill göra webbradio eller podcaster eller ofta vill publicera ljud i din blogg. Det går att ladda upp ljud till valfri ftp-server och till Soundcloud.com, en tjänst som är som ett Youtube för ljud. Du kan länka till ljuden eller bädda in en liten ljudspelare på blogg eller webbsida. FiRe kostar 75 kronor.
FiRe är bra också för dig som vill spela in långa intervjuer för artiklar som ska tryckas. Det går lätt att lägga till markeringar i ljudfilen och ge dem olika namn. Om du senare vill lyssna på ett visst avsnitt kan du hoppa dit direkt.
Det finns en gratisvariant av FiRe, med lite färre funktioner, gjord av en mikrofontillverkare. Den heter Blue FiRe. Stereomikrofonen som hör till programmet heter Blue Mikey. Den ska komma i ny version under våren, anpassad för iphone, och är främst intressant för den som ska spela in musik eller spela in i stora lokaler. För vanlig röstinspelning duger den inbyggda mikrofonen bra.
Headsetets mikrofon ger inte bättre ljud än den inbyggda, men kan vara till nytta om du vill tala in ljud i en bullrig miljö.

LÄSA, och mycket mer.

GOODREADER. Det verkar vid första anblicken vara ett specialprogram för att läsa pdf-filer. Och ett sådant är bra att ha eftersom pressmeddelanden och annat du måste läsa i jobbet ofta kommer i det formatet. Men appen gör mycket mer. Den låter dig ladda ner filer från nätet och spara i mobilen för att läsa senare även utan uppkoppling, till exempel på flygplanet. Den förvandlar text i pdf-er till löpande text, som kan läsas enkelt på den lilla skärmen och kopieras. Den låter dig ansluta till servrar på nätet för att hämta eller ladda upp filer. Inte bara textfiler utan även bilder och ljud. Den låter dig slå samman flera filer till zip-arkiv och skicka, praktiskt om du vill att ett jobb som består av flera smådelar ska hållas ihop. Grundprogrammet kostar 7 kronor. Sen betalar du 7 kronor till för olika funktioner (som att ansluta till olika servrar) när du behöver dem.

Goodreader är ett verktyg som tar lite tid att lära sig. Alla instruktioner finns inne i programmet. När pressreleasen levereras som en länk till en pdf på nätet och du inte kan eller hinner koppla upp dig med datorn, då kan du lätt hämta den till mobilen och läsa den med Goodreader. Mycket smidigare än de många appar som finns för att föra över filer med wifi mellan dator och mobil. Här behövs ingen dator.

BLOGGA OCH TWITTRA

TUMBLERETTE och WORDPRESS. Om du ska blogga från mobilen är det bäst att använda en bloggtjänst som inte bara låter dig skicka innehåll till bloggen från mobilen utan också redigera, ändra fel och svara på kommentarer. Tumblr är den som är enklast att komma igång med för den som ska blogga mobilt. Appen Tumblerette har tydliga knappar och går snabbt att lära sig. Det går att spela in ljudklipp och lägga ut från programmet. Passar bra för tillfälliga satsningar eller om du vill ha en blogg för privat bruk.

WordPress är vanligast bland proffsbloggare. Det bygger på öppen källkod och vem som helst kan installera det på sin egen server. Appen WordPress ser inte lika kul ut som Tumblerette, men ger fler möjligheter att ändra saker snabbt från mobilen. Det går lätt att svara på kommentarer och ändra ett stavfel.

Det går att bädda in bloggens flöde i en annan sajts navigering och design.
I båda lägger du in bilder enkelt.

TWEETIE, BOXCAR, ECHOFON, TWEETER, BIRDBRAIN. Det finns jättemånga olika Twitterappar för iphone och de underlättar jämfört med att använda webbgränssnittet i mobilen.

Bästa twitterapparna just nu är nog Echofon och Tweetie, den förstnämnda har inbyggd push, du får ett meddelande direkt på mobilskärmen om någon skickar meddelanden eller frågor till dig. Tweetie kan kombineras med Boxcar, en tjänst som också kan skicka pushmeddelanden när du får nya Facebookmeddelanden. Birdbrain är ett bra verktyg för att hålla reda på nya följare och enkelt följa tillbaka. Tweeter är en app som bara skickar iväg dina tweets. Den passar bra när du är utomlands och vill kunna skicka utan att ladda ner några meddelanden. Det går också att twittra med sms.

PRYLAR

EXTRA BATTERI.
Om du använder mobilen intensivt tar batteriet slut snabbare. Särskilt att sända strömmande film är batterikrävande. Finns ett eluttag kan du koppla in mobilen. Men det är bra att ha ett extrabatteri i reserv. Det finns flera varianter. Kensington minipack (till vänster på bilden) ger en full laddning och kan sitta på mobilen medan du använder den och tas av när mobilen är laddad. Det kostar 450 kronor. Vill du inte ha en lös pryl finns ett skal med inbyggt extrabatteri, Mophie juice pack, för 900 kronor.

BILLADDARE. Nödvändigt om du ska navigera med mobilen som gps. Snåla inte här utan köp i fackhandeln en av stort, känt märke där det tydligt står att den fungerar med iphone 3GS. Det finns flera dåliga billaddare som bara fungerar ibland. Det ska inte komma upp felmeddelanden om att laddaren inte är anpassad för mobilen om det stod på förpackningen att den ska funka.

HEADSET. Trivs du inte med det som följde med, köp ett annat som passar dig bättre. Du måste ha lurar för att kunna lyssna på radio och titta på webbtv när du är ute i bullriga miljöer.

MYCKET MER …

Det finns många fler bra program och tillbehör, men jag försökte hålla mig till dem som är speciellt viktiga för själva rapporterandet. Sen finns många som hjälper till med researchen. Glöm inte Googles egen app, den är bästa sökappen. Wikiamo är bra för wikipedia, den går att kolla fakta på olika språk med enkelt. Eniros kartor är bra för att hitta saker på landsbygden. Där finns till exempel husnummer utsatta. Hitta.se och Google har gatubilder, du ser foton av hus i stan.


Tweet about this on Twitter8Share on Facebook14Email this to someone

21 kommentarer om “Den nya skrivmaskinen

 1. Något som många nybörjare missar är möjligheten att skriva t ex siffror i bokstavsläget genom att trycka på siffertangenten ”123”, inte släppa utan dra upp till den siffra du vill skriva. När du sedan släpper återgår tangentbordet tillbaka till bokstäverna.

  Jag skriver numera sjukt snabbt på iPhone, långt snabbare än med klyddigt litet fysiskt tangentbord eller med förlegade T9.

 2. För bloggare kan jag rekommendera appen BlogPress. Publicerar till ett flertal olika bloggar och har ett väl fungerande gränssnitt.

  1. Ja, det är klart det är okej. Ju fler som använder apparna, desto bättre kan de bli.

   Lite om reglerna, eftersom många frågar:
   Att kopiera hela texten här rakt av är inte ok, men att göra ett utdrag och länka till källan, eller att skriva om samma appar med egna ord är absolut inga problem.
   Är det bara listor, sammanställningar av fakta och så så kan man kopiera det. Matrecept brukar till exempel inte vara upphovsrättsskyddade.
   Det är schysst att tala om vem man hämtat infon från och gärna länka. Här är det ju ett arbete med själva sammanställningen.
   Men informationen i sig är ju allmänt tillgänglig, alla kan kolla vilka appar som finns i appstore.

  1. Man hämtar ett program för internetradio. SR:s poddradioapp låter dig även lyssna i realtid på de svenska public service-kanalerna. Vill du ha privata radiostationer och utländska sändningar är appen Internet Radio Box bra och billig (7 kronor).

 3. För de som skriver mycket brödtexter är WriteRoom med koppling mot simpletext.ws en bra arbetsmetod som är både smidig och snabb med automatisk sykning. Man kommer åt sina dokument för editering direkt från vilken dator som helst. Detta är den klart bästa lösningen jag har hittat för att skriva in text på iPhone.

 4. Eva,

  Tack för listan Jag skall kolla in Internet Radio Box eftersom jag gillar att lyssna på ”talk radio” och olika musikkanaler. Jag skall även testa Field Recorder för min podcast. Kämmer du till Cinch Cast? Vertyget stöds av Blog Talk Radio.

 5. Eva,

  Med Cinch Cast kan du även ”bädda in” ljudfilen (podcast) och lägga upp den på din blogg.

  Har du testat Springpad? Det skall vara ett alternativ till Evernote.

  Jag har nu skaffat Internet Radio Box och börjat lyssna på olika radiokanaler. Det var kul att se att det går att skicka ett ”tweet” om vad man lyssnar på.

  Jag har inte haft iPhone så länge, men jag märker att batteriet tar snabbt slut om man jämför med andra telefoner. Så det får bli att skaffa ett extra batteri vid tillfälle.

Kommenteringen är stängd.