Party för Lucid Lynx

Börjar datorn bli gammal och seg? Då kan du ge den nytt liv med Lucid Lynx, nya versionen av det fria systemet Ubuntu.

Ubuntu är ett Linuxsystem som går att köra även på lite äldre datorer. Det kostar inget att använda.
Den senaste versionen Lucid Lynx (lysande lodjur) firas i Göteborg i kooperativet Gnutiken på Övre Husargatan 27. Festen börjar klockan 18 i kväll, torsdag. Det är försent att boka mat, men alla som är nyfikna på Ubuntu är välkomna dit.

– Den som vill ha hjälp med installation kan ta med sig sin dator och här finns många experter som kan förklara och svara på frågor, säger Jari Saarelainen, en av dem som jobbar med att sprida Ubuntu till flera användare.

Ubuntu går förstås att köra även på en ny dator. Det som kan ställa till problem är om inte alla program och drivrutiner du behöver finns i Linuxversion. Är du osäker kan du ha två system i datorn och välja vilket du startar med.
Det går också att provköra från en skiva, utan att installera något i datorn.
En fördel jämfört med Windows är att du slipper vara orolig för datavirus.
Om du mest surfar på webben med datorn kommer du inte att märka någon större skillnad, Firefox finns förinstallerat och Ubuntu ansluter till trådlösa nätverk minst lika enkelt som Windows.
Openoffice-paketet ersätter Microsofts officepaket.

De vanliga programmen följer alltså med. Vill du hämta flera finns programförråd som funkar ungefär som de nya mobilernas appbutiker.

Har du inte tid att gå på partyt ikväll kan du gå till Gnutiken senare. Där ordnas också kurser för dem som vill ha mera hjälp.

Du kan hämta en svensk version av Ubuntu på ubuntu-se.org eller på ubuntu.se. Läs instruktionerna innan du börjar. Du laddar ner en avbild av en skiva och bränner den till en dvd. Det krävs alltså en dvd-brännare, och internetuppkoppling.

Jag ska skriva mer om det när jag hunnit testa lite mer. Men redan förra versionen var enkel att förstå och använda, det är inget svårt, snarare enklare än Windows.

Tweet about this on Twitter0Share on FacebookEmail this to someone

11 kommentarer om “Party för Lucid Lynx

 1. ”Lysande lodjur” är väl ändå lite väl mycket svengelska.

  Att vara ”Lucid” betyder att man är klar över och fokuserad på de viktiga punkterna.

  Lynx följer Ubuntus allmänna namngivning med djurnamn.

  Lucid Lynx översätts därför kanske bättre med en term som ”Det klarsynta lodjuret”.

  Vill man leka med språket skulle man å andra sidan kunna kalla det för Fyllelodjuret också. :-)

  1. Till Mikael: Svengelska är det väl inte? Jag tyckte det var kul med alliterationen och försökte hitta nåt på L som låg nånstans i rätt härad betydelsemässigt. Men det var väl dumt då. Klar katt hade kanske varit bättre.

 2. Väljer man windows 7 så löper man extremt liten risk för att råka ut för något ”virus” då det i nuläget inte finns några virus vare sig till vista eller windows 7 änsålänge. Däremot så ska man vara aktsam vad man installerar på datorn då det naturligtvis finns ”malware” som är skadlig kod som man själv på något sätt godkänner. Men som sagt ”virus” som alltså är skadlig kod som på egen hand tar sig in i datorn finns ej till de nyare windowsversionerna så detta är inte något argument för att köra linux istället då risken för att drabbas av ett ”malware” är om du inte hänger på piratebay eller andra skumma sajter istortsett obefintlig.

  Kör windows 7 på en 6 år gammal bärbar dator och den är snabb och funkar hur bra som helst.

  1. De flesta vill nog inte betala för ett nytt system till en sex år gammal dator. Windows 7 är bra. Men den gamla laptop jag har hade för lite minne för att köra det, det krävdes 1GB. Då är Ubuntu ett alternativ.

 3. Eva: Ville bara belysa att det finns en tanke bakom varje namn på de olika Ubuntuversionerna. Inget illa ment.

  Dave: Vilken privatperson vill betala drygt tusen kronor för Windows 7 plus all annan mjukvara när man kan få samma funktionalitet, med bättre prestanda, för noll kronor (eller i vart fall gott samvete om man idag kör fulkopior på sin Windowsmaskin).

  Att Vista och Windows 7 skulle vara immuna mot virus får allt stå för dig personligen. Vanliga Svensson klickar på bifogade filer och svarar ja fyra gånger utan att veta vad de gör och de kommer att drabbas av virus och malware så länge Windows är konstruerat som det är. Är du möjligtvis anställd på Pyttemjuk?

 4. Lynx är ju redan upptaget – det är namnet på den webbläsare jag skriver denna kommentar med.

 5. Mathias:
  Vet inte vem som översatt artikeln men det är malware som dom har prövat att köra och inte virus genom att exekvera dom och det var inte malware som begärde åtkomst till några systemfiler, programmapsfiler eller registret vilket nu är omöjligt om man inte godkänner det. Samtidigt måste dom ha tagit in filerna på något sätt som gjort dom godkända som genom en annan hårddisk eller cd/dvd-skiva eftersom win7 håller koll på vad filerna kommer från och har då ett extra skydd på filer som är nedladdade eller överförda via ”removable-media”. Kommer en fil från något av dessa ställen så får man alltid en fråga innan man exekverar den med en upplysning av vart filen kommer ifrån och om den hittar vilket företag som har gjort filen så står det med. Men visst kan man vinkla en artikel så att det verkar som att win7 är lika osäkert som de gamla operativen men eftersom jag jobbar inom området kan jag säga att win7 är bland det tätaste du kan ha idag.
  Det är en väldig skillnad på virus och malware. Som jag sa innan så finns det malware som fungerar på win7 också. Men det finns det till linux och mac OS också.

  Mikael, Eva:
  Det är klart att det är ju lite dyrt om man ska köpa det till en gammal dator. Tänkte inte själv på det eftersom jag inte har behövt köpa det själv utan företaget har stått för det…

 6. Jag är förövrigt inte anställd på microsoft och är en konverterad föredetta microsoft motståndare och linuxfantast tills jag insåg hur fel man kan ha och skillnaden mellan rykten och sanningar…

 7. Angående installation så är installation via DVD-skiva inget krav (kan låta avskräckande för vissa?). Den primära avbilden/image-filen är en CD-skiva ”stor” och kan även läggas på en USB-sticka (unetbootin rekommenderas för detta) för datorer utan CD/DVD-läsare (netbooks etc). För netbook användare finns även en netbook variant kallad ”Netbook Edition” vilken är optimerad för datorer med Intel Atom processor (de flesta netbooks) och med en skärmstorlek upp till 10″.

 8. Virusriskerna är förstås ett viktigt argument för valet av OS men tillgängligheten av billig eller gratis mjukvara är centralt för mig som studerar. Windows 7 kostar i en sudentrapportversion 1095 kr och en Home Premium €199. Ubuntu 10.04 är gratis.

  Mjukvarorna är också gratis. Många av dem finns förstår också till Windows men i Ubuntu startar du bara Programcentralen och installerar det du behöver utan att behöva leta runt på nätet efter det du söker.Man kan fundera på hur stort det kommersiella värdet de 30000(!) applikationer och systempaket som Ubuntu tillhandahåller gratis. Det bör åtminstone röra sig om tiotusentals kronor, om inte mer. Skulle du mot förmodan sakna ett specifikt Windowsprogram så kan du köra det i Wine eller Virtualbox som båda förstås är gratis.

  Jag provade installera ett XP i en Virtualbox och kunde konstatera att detta startarde SNABBARE är när min dator hade ett XP installerat som moder-os. Ubuntu 10.04 startar överhuvudtaget blixtsnabbt och har ett snyggt och begripligt gränssnitt.

  Argumenten för att använda Windows, i mina ögon, dyra OS minskar allt mer. Argumenten för Ubuntu blir samtidigt allt fler.

Kommenteringen är stängd.