Windows phone på svenska

Den goda nyheten är att nästa version av Windows phone blir ännu smartare, och dessutom på svenska.
Den dåliga nyheten är att det inte kommer förrän i höst.

De som köpte en mobil med Windows phone 7 när de lanserades i höstas är nöjda. Nöjdast av alla mobilanvändare enligt Microsoft. Men det finns fortfarande inte å ä ö på tangentbordet och det går inte att spela med ett svenskt Xbox-konto.

Inte förrän till hösten kommer uppdateringen av systemet. Men då blir det en rejäl uppdatering med 17 nya språk och många smarta finesser.

Microsoft kom sist med ett system för pekmobiler och det är inte bara en nackdel. De har sett vad som funkar mindre bra med iphone och androidmobiler och kunnat bygga ett system som funkar bättre, när vi nu vet hur det blev med alla dessa appar som fyller ett allt större antal hemskärmar på våra smarta mobiler.

Windows Phone har också en affär för appar. Men istället för att bara kunna bläddra bland apparna i en lista ska de integreras där de kan vara till nytta i det nya systemet. I musikspelaren ska till exempel Sporify finnas inbyggt (i Sverige – USA har ju Microsofts egen tjänst Zune), så att du kan göra spellistor med både köpt musik och Spotifymusik. Och en funktion som låter dig söka musik du hör spelas på radio eller tv.

Windows phone blir också smartare på att hantera ditt sociala liv. Du kan kommunicera med dina kontakter på flera sociala sajter direkt från adressboken, utan att öppna några separata appar.

Att slippa handskas med så många appar blir en fördel.

Det verkar jättebra, och redan den nuvarande systemversionen är jättebra.
Men de Nokiamobiler med Windows phone som många väntar på har ännu inget lanseringsdatum.

Hur det än går med det så kan vi vänta oss Windowsmobiler med lägre pris.
Även Acer och ZTE har blivit mobilpartners med Microsoft.

Den som redan köpt en mobil med Windows phone 7 ska kunna köra uppgraderingen utan problem. Men har du startat ett nytt konto i annat land för att kunna spela Xbox livespel, då kan du inte bara byta till svenskt konto när det svenska systemet kommer. Gör du det raderas allt, även appar du köpt.
Du får antingen köra på med det konto du använt med det nya systemet (fast du kan förstås byta språk till svenska) eller börja på ny kula med en annan inloggning.

Systemets arbetsnamn är Mango.Microsoft kör med frukter som beteckning på mobilsystem under arbete.

”Nyttigare än kakor”. ”Och tyngre än äpplen”. Var två kommentarer från förhandsvisningen på tisdagkvällen.

Systemet ser ut som förut, det ska bara få en massa nya finesser.

Jag hade brått från förhandsvisningen, för att hinna före askmolnet till Landvetter.

Jag  fick en mango med mig och lyckades ta den genom säkerhetskontrollen när jag precis hann med sista planet från Stockholm till Landvetter, innan askmolnet sänkte sig.

20110524-063519.jpg

”Nyttigare än kakor”. ”Tyngre än äpplen”. Två kommentarer från visningen av Mango-systemet där journalister och Windows phone-fans fick se en del nyheterna som ska komma.

Tweet about this on Twitter2Share on Facebook0Email this to someone

7 kommentarer om “Windows phone på svenska

 1. Börjar bli intressant tycker jag, men det måste finnas många apps annars funkar det int!

 2. ÅÄÖ finns visst och har alltid funnits. Varför skriva dessa felaktigheter? Det enda som inte finns är svensk rättstavning.
  Ang konton så skaffar man ytterligare ett som är ex engelskt och sedan länkar man konton precis som alltid.

  1. Svar till ÅÄÖ: du måste trycka extra för att få fram åäö, så som det också var på iphone i början. Så var det i alla fall senast jag hade en Windowsmobil att leka med.

   När det gäller konton så har jag inte Xbox så jag vet inte hur man brukar göra med konton där. Men enligt Microsoft går det inte att byta konto utan att mobilen återställs när det blir möjligt att spela med ett svenskt konto.

 3. grejen är ju att man inte ska ha så många appar på WIndows Phone

 4. Vilken ska man köpa då? Windows Phone Home Premium eller Windows Phone Ultimate?

  Skämt åsido. Antalet appar är inte det viktiga, det viktiga är att rätt appar finns på plattformen, samt några killer apps som är specifika för plattformen.

  Föredrar att folk köper WP7 än smaklös, ”funktionsspäckad” iphonekopia (Android), men det lär tyvärr inte hända. För lite, för sent, för dåligt marknadsfört.

 5. Macopat: Håller med dig kontra android. Har haft windows phone 7 i några veckor nu och aldrig mer android för min del.
  varför? Snyggare, snabbare (mycket), smartare och mycket hög kvalité

  Lyckades även få ett gäng iphone-ägare gröna av avund med det snygga interfacet och grymma appar som Morfo (gör en levande 3D-modell av folk direkt från foton), youtube-appen som är lysande samt att facebook, mail och allt är helintegrerat vilket gör att allt går snabbare att använda.

  Håller med analytikerna som säger att phone 7 är näst störst efter android redan nästa år. Det gäller bara att folk testar det så kommer både iphone och androider att åka i bingen. Naturligtvis finns det många som inte kan tänka sig att byta bara för att det är microsoft eller av andra anledningar men efter att ha levt med systemet ett tag så är jag sjukt imponerad av det.

  Något som är klart är att den som köper en phone7 mobil kommer att bli helnöjd

Kommenteringen är stängd.