Se upp för Syn

20120409-130611.jpg

Just nu skickas det runt reklam för en iphoneapp som heter Syn på Facebook. Alla verkar ha skaffat den. Gör de reklam för den för att det är en bra app? Nej, de gör reklam för den för att de inte kan stoppa det, det skickas ut automatiskt.

Appen Syn är en app som jag inte skulle vilja ge mina inloggningsuppgifter till Facebook till. Det skickar meddelanden till alla dina vänner om du köper den. För den kostar pengar också, det är inte så att du betalar genom att bli en spammare.

Syn görs av ett företag som heter Falkor. På deras hemsida finns inte namn på ansvariga personer, bara en anonym mailadress. De gör också ett program för dator, ett robotprogram som sägs ge dig fler facebookvänner. Hur seriöst är det?

Falkor verkar alltså vara specialister på att spamma folk på Facebook. Klicka inte på deras länk när du får den.

Kanske gör Syn inget farligt med dina inloggningsuppgifter, mer än att spamma dina vänner. Men det är illa nog och jag tänker inte ta risken att mitt Facebookkonto blir del av någon sorts spamprogram.

Tweet about this on Twitter45Share on Facebook0Email this to someone

20 kommentarer om “Se upp för Syn

  1. Hej!
    Startade nyss upp datorn och loggade in på Facebook, hade fått en förfrågan från en vän angående SYN.. Klickade på den bara för att kolla vad det var, men internetfönstret blev vitt och det bara stod och tuggade. Så jag backade till Facebooks nyhetsflöde igen.

    Dum fråga kanske, men kan dom ha fått åtkomst till mina inloggningsuppgifter nu? Vad mer kan de ha fått tillgång till?
    Eller måste man ha klickat på något mer och godkänt något i så fall?
    Eller hur vet man om dom har fått någon info om mig?

    Brukar aldrig klicka på sånt jag inte vet vad det är, och hatar alla dessa applikationer, men nu gjorde jag ju det dumt nog…

  2. Svar till Katta: Nej du behöver inte oroa dig för du har inte godkänt några personuppgifter i FB-appen av SYN på FB.

    Det är om du köper appen till din iPhone och sedan loggar in med ditt FB-lösen som du godkänner dina personuppgifter för den appen synkar alla dina vänner på FB som sedan skickar ut automatiska förfrågningar till din vänner på FB.

  3. Ok, tack för era svar!

    Jag har ju inte köpt någon app. Jag har heller aldrig loggat in på Facebook via mobil.
    Blev lite orolig när det stod här ovan att man inte skulle klicka på länken. Tänkte att man kanske godkände något bara av att gå in på sidan..

    Men de fb-vänner som skickar den här förfrågan då, har de alltså köpt appen och sedan skickas det till alla deras vänner?
    Men om man inte köper Syn, så kan de inte komma åt någon info från mig alltså?

  4. En fråga till, det är alltså bara via Iphone man kan använda Syn? Så att om man loggar in på Facebook via datorn så funkar det inte?

    Och vad är dess funktion? Alltså vad gör den här ”Syn-grejen” för nytta?

  5. Svar till Katta: Det är helt OK att logga in på FB i sin mobil så där behöver du inte vara orolig.

    Du godkände inte några personuppgifter när du klickade på länken på FB i din dator för den sidan var ju tom för när man skall godkänna personuppgifter i en FB-app så kommer det upp en ny ruta men det gjorde det inte i denna app.

    SYN finns bara till iPhone som man får betala för att ladda ner till sin mobil och den får bara din personuppgifter om du skulle ha loggat in på den om du hade den i din mobil.

    SYN synkronerarar dina kontaktuppgifter mot dina vänner på FB men det finns en som är bättre som heter MyPhone som är bara till iPhone.

  6. Tack Katta som frågade precis de frågor jag själv hade, som också fått en sån länk tillskickad mig, och som också för ovanlighetens skull klantigt nog klickade på den. Och tack ni som svarat så utförligt. Då kan man glömma det där då.

  7. Jag förstår inte, är det inte exakt sådana här appar som apple ska skydda sina användare ifrån?
    Hur kunde detta ske, kan man rapportera den direkt till apple från appstore?

    1. Svar till Patrik S. Om man köpt appen får man chans att rapportera den. Det går nog också att göra från Apples supportsidor även om man inte köpt den.

  8. Lite märkligt att man från GP’s håll väljer att gå ut och varna för ett program och inte ens kan förklara varför.
    Bara antaganden och påhitt som via GP blir till en bojkott av ett företag.
    Sen presenteras rena lögner när det gäller kontaktmöjligheter. Det har ett forum på hemsidan för sina kunder. Det ser även ut att vara ganska så aktivt

    Nu kan det naturligtvis vara så att det är ett blufföretag, men att GP via sina kanaler väljer att starta någon form av bojkott utan att veta med säkerhet aner jag vara mycket dåligt.

    Det är väl förtal helt enkelt!?

    1. Svar till tratten: Jag varnar för appen för att den skickar ut spam, den skickar reklam till ens kontakter på Facebook utan att man får ett aktivt val att göra det.
      Det är inget olagligt, inget farligt, men de allra flesta tycker att spam är en otrevlig företeelse.
      Jag tycker nog att jag förklarar det ganska grundligt i texten.

      Om jag ska ge mina inloggningsuppgifter till ett företag vill jag se namn och gärna bild på riktiga människor som står bakom företaget, helst också telefonnummer och gatuadress.
      Det är tänkbart att Syn följer Apples regler, jag vet inte exakt hur de är skrivna.

      Jag vet däremot med säkerhet att Syn skickar spam till folk på Facebook eftersom jag fått flera inbjudningar själv, där avsändarna inte varit medvetna om att det skickades ut.
      Det räcker att läsa användarnas recensioner i App store för att inse att appen luras.
      Men får man en rekommendation från en vän som brukar vara pålitlig är det lätt att man köper utan att läsa.

  9. Svar till Tratten: När man har laddat ner appen till sin iPhone och sedan har loggat in med sin FB-lösen så synkas alla vänner man har i appen som sedan automatiskt skickar ut förfrågningar utan att man har begärt att den skall göra det och då kan man ju säga att appen är en bluff.

    Det är inte bara GP som har varnat för det är många andra tidingar och olika nätsidor som också har varnat för denna app så du skulle ha sökt på Google att det varnades om denna app inann du skrev din kommentar.

  10. Jag säger som sagt inte att ni har fel, men när någonting publiceras via GP så känns det inte bra om det inte kan backas upp via annat än antaganden.

    Är det säkert att det inte beskrivs någonstans exakt vad appen gör? Någonting man godkänner?

    Sen säger du, ”… det lätt att man köper utan att läsa.”
    Ärligt? Det är som att ge sitt bankkort och kod till en okänd på gatan som säger sig vara vän med din mamma. Så dumt, vad för stenar ligger ni under?

    1. Svar till tratten. Vaddå antaganden? Appen skickar reklam till ens vänner utan att användarna tillfrågas om det. Det är inget antagande. Det är fakta.
      Jag skriver att man ska se upp med appen Syn för att den skickar spam. Varför skulle jag inte ha rätt att skriva det? Det är väl just sånt tidningar är till för.
      Om det beskrivs någonstans så är det inte bra beskrivet eftersom användarna inte förstått det. Det står i beskrivningen att den ”May send a one time app request to your friends”, vilket jag tolkar som att det är möjligt men inte tvingande.

  11. Svar till Stefan: Ja, man undrar hur denna app slank igenom Appstores kontroll för i Appstore kan man ju inte lägga upp appar hur som helst som man kan göra i Androiden.

  12. Men nu får ni väl lägga av? Det som appen gör är långt ifrån unikt. Det är till och med så att det tycks vara en standardfunktion i facebook som används, som dessutom ska finnas en inställning i facebook för att slippa meddelanden ifrån. Från Syn-utvecklarens egen supportsida: ”Is Syn sending my friends a message? No. Syn does not send your friends messages. Syn uses Facebook’s social discovery and may send your friends a one-time app request (just like you get from games). These notifications do not contain any message content. Most people have their account settings set to not receive these notifications.”

    1. Svar till iBamse. Problemet är inte vad appen gör utan att den gör det utan att fråga. Det normala, hyfsade sättet att göra detta på är att fråga om användaren vill skicka en inbjudan till vänner, och sen låta användaren välja till vilka, alla eller säga nej.

Kommenteringen är stängd.