Ett snack med Siri

”You’re kidding, right?”

Nej, jag fick inte Siri att utnämna Lumia 900 till tidernas bästa mobil.

Amerikanska teknikbloggar skriver att Siri, assistenten i iphone 4S som hör vad du säger och lyder enklare kommandon, har svarat Lumia 900 på frågan om vilken smartphone som är bäst.

Samtidigt säger tydligen Lumias digitala assistent att iphone är bäst.

Ödmjukt och fint.

Det finns skärmdumpar som visar konversationerna så det stämmer nog.

Jag har ställt just den frågan flera gånger, även tidigare, och aldrig fått en annan mobil som svar.

Så här svarar Siri när jag frågar nu:

De som fått svaret Lumia har fått det i text, som resultat av en sökning på Wolfram Alfa, databasen där hon hämtar fakta.

Jag passar på tillfället att påminna om tekniken med röstigenkänning, som ännu är på försöksstadiet, men som det kan vara smart att ta på allvar. För det är inte bara tekniken som är lite ofärdig,  vi behöver själva tänka i nya spår och träna oss på att prata med prylarna.

Många använder bara Siri  som en kul leksak.

Men hon är användbar på riktigt i många situationer. Hon förstår ännu inte svenska, men iphoneägare som vill prata svenska kan göra det med apparna Dragon Dictation och Dragon Search. Om inte annat så för att träna upp sig tills Siri får flera språk.

Det är först när det är inbyggt i systemet röstigenkänningen blir riktigt praktisk.

Även i Android går det att använda röstkommandon, men inte heller där finns svenska inbyggt i systemet.

Du som har tekniken i din mobil men inte riktigt kommit igång att använda den ska få några tips här:

1. Börja med enkla sökningar. Att söka på till exempel vad huvudstaden heter i ett land, eller vem som spelar huvudrollen i en känd film brukar lyckas.

2. Fråga vad det ska bli för väder på olika platser.

3. Be assistenten påminna dig om olika saker. Siri kan påminna både på en viss tid och när du kommer till eller lämnar en viss plats. Om du lägger in en kontakt med dig själv i adressboken och anger adress till hem och arbete kan du be om att bli påmind där.

4. Prata mycket med mobilen så lär ni er förstå varandra bättre.

5. Känns det fånigt? Det går att ställa in så att Siri lyssnar och svarar när du håller upp mobilen mot örat, då tror andra att du pratar med en riktig assistent.

 

Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0Email this to someone

8 kommentarer om “Ett snack med Siri

 1. Oaktat att det fortfarande känns fånigt att tala till en pryl (tänk vad man tittade snett på folk som gick och pratade för sig själva på sta’n för bara något årtionde sedan!) börjar jag förtvivla över att denna teknologi fortfarande är på ”försöksstadiet”. Den har för 17 befunnit sig där sedan tidigt 90-tal! Uppenbarligen otroligt svårt att få till, och fortfarande osäkert vem man får prata med, om man med ljudlig stämma och tydlig artikulation säger till telefonen: ”RING MAMMA”.

 2. Det som sagt om Googles kommande lösning är väl det jag hoppas på inom röstkontroll. En tjänst som ligger i bakgrunden och ger stöd där det behövs. Skriver man ett mejl och blir osäker på om det fanns ett möte inbokad där man nu tänker boka ett nytt möte, så frågar man bara snällt; ”dator, har jag ett möte torsdag kl 10?” och får tillbaka ett svar.

 3. Siri kör ett helt annat svar till mig: ”You know the answer to that one, Karin”

  Hon är för övrig rätt tyken, alltid. Snäser av mig 😉 Kan ju hoppas att det snart kommer en svensk version som är lite mer ödmjuk och intresserad av att lyssna på mig. Har inte använt Siri till något som haft något större värde, hon är inte tillräckligt samarbetsvillig!

 4. Oj! Apple har visst uppfunnit röststyrningen! Stoppa pressarna!!!

  Allvarligt talat, röststyrning är en plojteknik som bara skapar buller. Enda vettiga användningsområdet är som handikapphjälpmedel eller vid bilkörning. I alla andra tillämpningar går det snabbare och framförallt tystare att knappa själv.

 5. Du var inte snabb nog Eva. :)

  Från idg.se
  ”Den personliga assistenten i iPhone 4S anser inte längre att Nokia Lumia är världens bästa smartphone.

  Häromdagen uppmärksammades att Siri, den personliga assistenten i iPhone 4S, svarade Nokia Lumia 900 på frågan om vilken som är den bästa smarta mobilen någonsin.

  Någon har uppenbarligen tagit Siri i örat för nu svarar hon ”The one you’re holding” eller ”You’re kidding, right?” på samma fråga, rapporterar Appleinsider.”

 6. Svar till Robert: Eller också var jag snabbare än Appleinsider på att notera detta. Jag har ställt den frågan tidigare och alltid fått svar som säger iphone eller nåt vitsigt. De som fick Lumiasvaret fick en sökning som svar. Kanske har de upprepat samma fråga många gånger i sträck för att få Siri att söka vidare.

 7. Att jämföra Siri med det som användes på 90-talet är helt fel. Då fick man träna på fraser och sedan jämförde luren enbart det man talat in med lagrad fras. Siri är taligenkänning, talsyntes och en enorm mängd AI däremellan. Stordatorer är inblandade i serverhallar. Siri begriper t ex om jag ber om väderleken. inget konstigt, men följdfrågor som ”will it be sunny this weekend” så hajar hon att jag pratar om Göteborg baserat på tidigare inmatning. Saker som man absolut inte tänker på i dagligt tal. ”Set a timer for 30 minutes” 3 minuter senare ”make that 45 minutes instead….” begrips med. man har lagt en helskottas massa energi på att få BORT allt ”datande” i det hela. man lyckas bra, det funkar i de flesta fall. Google och MS med WinPho7.5 får inte detta att funka, man klarar de enkla sakerna, men inte det naturliga, refererandet, det halvsagda, det underförstådda. Siri ger en mycket bra illusion av att faktiskt begripa. De andra inser man tämligen fort att de är stendumma papegojor. Att kalla det ploj och leksak tyder bara på att man inte använt det, det är grymt praktiskt. En annan rolig sak, ställ in i inställningar/allmänt/hjälpmedel/Tala markering = på så kan man sätta fingret på SMS t ex och telefonen läser upp dem… bra för t ex Dyslexiker….

Kommenteringen är stängd.