Xperia P – Slank och elegant

Sony Xperia P är lite smalare än sin storebror och bekvämare att hålla. Det är en av de snyggaste androidmobilerna.

Sony Xperia S som kom i mars var Sonys första egna mobil, nu finns inte längre Sony Ericsson. Xperia P ser likadan ut som S fast med något mindre skärm, 4 tum i stället för 4,3. Kameran på Xperia P har 8 megapixel, Xperia S har 12. Det har inte så stor betydelse, 8 räcker gott.

 

Men vill du lagra mycket i mobilen är det frågan om minnet räcker. Xperia P har 16 GB, varav 13 GB är tillgängligt för dina appar och filer. Det är inte lite, men den som vill ha kartor över Europa, långfilmer i hög kvalitet och alla spellistorna i Spotify offline riskerar att få det trångt. Det går inte att utöka minnet.

 

Xperia P kan användas tillsammans med Sonys NFC-taggar precis som Xperia S. Det är en kul grej som kan vara till nytta till exempel för att automatiskt få rätt inställningar när du sätter mobilen i bilhållaren. NFC-tekniken, att det händer saker när mobilen kommunicerar med föremål den hålls intill, kommer att få större betydelse i framtiden.

 

Xperia P är den android jag skulle välja nu om jag köpte en. Inte alltför stor, bra kamera, ett elegant yttre och bra prestanda. Sonys gränssnitt (ni ser lite av det på bilden överst, där jag ser mitt Facebookflöde) är bra och genomtänkt. Sen är det förstås ett osäkerhetsmoment, lite av att köpa grisen i säcken, att inte veta hur det kommer att bli med ICS, Android 4, som den ska gå att uppdatera till snart.

Det finns länk till en manual på svenska på en av startskärmarna. Sony gör sitt bästa för att ta hand om nya androidanvändare och det är nödvändigt. Många har svårt att förstå hur de ska göra med sina nya mobiler.

Xperia P kommer i färgerna svart, silver och rött.

 

 

TEST: Sony Xperia P


PRIS: 4 000 kr (har inte börjat säljas än)
PLUS: Snygg, går snabbt att ta ett foto från viloläge
MINUS: Kommer inte med senaste androidversionen. Ska snart gå att uppgradera.

 

Och så här blir fotona tagna med Xperia P, jämfört med en iphone 4S:

Katt i gräs – Xperia P

Katt i gräs – Iphone 4S

 

Maskrosor – Xperia P

Maskrosor – Iphoone 4S

 

Böcker i svagt ljus – Xperia P

Böcker i svagt ljus – Iphone 4S

Xperia 8 och Iphone 4S har båda bra 8 megapixelkameror och jag tycker resultatet blir ungefär samma. Xperia P är lättare att fota med från viloläge, man bara håller ner kameraknappen tills bilden tagits. Å andra sidan känns iphonen lite snabbare annars, jag tycker oftare att Xperian håller på och ställer in sig för länge innan bilden tas.

Xperia P är en av de bästa kameramobilerna nu. Den är enkel och rolig att använda som kamera. Den har inte jättemånga inställningar för kameran och det tycker jag är bra. Den som vill planera sin fotografering kan ju ta med en kamera.

 

Tweet about this on Twitter1Share on Facebook0Email this to someone

5 kommentarer om “Xperia P – Slank och elegant

 1. Det finns rätt gott om dokumentation om ICS till Sonys mobiler, även om fokuset där främst är Sony (Ericsson)s 2011 modeller. Verkar som RAM minnet är lite begränsande för ICS, något de löser genom att låta dig stänga ned ”onädiga” funktioner som t ex integreringen av Facebook. Med tanke på att t ex Xperia P har samma hårdvara, i vart fall vad gäller RAM, som modellerna för 2011 finns det såklart anledning till oro. I övrigt trycker Sony på att det är väldigt nöjda med sin Gingerbread version av Android och pekar ut att flera av funktionerna i ICS, redan finns i deras version. Detta är bl a möjligheten att avinstallera från app drawern, automatiska mappar på hemskärmen när man lägger två ikoner på varandra och så klart panoramabilder.

  Enligt forum så verkar i vart fall de flesta användare vara väldigt nöjda med ICS till sina Sony mobiler. Väntar själv på att kunna uppdatera min och håller tummarna för att den optimerade garbage collectorn ska göra mobilen lite mer rapp :-)

 2. Någon som vet när ICS (Android 4.0)kommer till storebror Xperia S? Ryktet säger att det blir i månadsskiftet maj/juni, men kan det stämma att det blir såpass tidigt som inom en vecka från nu?

 3. Skönt att man inte har en lur som man vill uppgradera när den är ny. Vänta på att den ”optimerade garbage collectorn ska göra mobilen lite mer rapp”. Sheezez vad kass! Android is ”winning”…

 4. ICS till SONYs mobiler är lite överflödigt =).. Många av de funktioner som ICS medför, har SONY redan löst i Gingerbread.
  Dock kommer SONY ICS uppdatering medföra en ny galleriapp, ny musikspelare och bättre stöd av codecs för att kunna spela upp film utan att man behöver ladda ner någon annan mediaspelar-app..
  ICS release till Xperia S under slutet maj, början av juni. Till Xperia Pn så kommer den under juni-augusti.

 5. Conny:

  Intressant info! En ny galleri-app är inte fel det heller, eller att det kommer fler codecs som kommer att finnas i själva uppdateringen. Tack för svaret! =)

Kommenteringen är stängd.