Ny blå mapp i molnet

I dag lanserade svenska molntjänsten CloudMe sin blå mapp som är väldigt lik Dropbox blå låda. Du kan synka dina filer mellan olika enheter. Vilken du ska välja? Kanske vill du ha båda. Dropbox är enklare men CloudMe har lite fler möjligheter.

När jag testar på en Mac är det ingen tvekan, Dropbox vinner. När jag installerat CloudMe hittar jag först inte den blå mappen. Den visar sig inte på skrivbordet som jag förväntar mig. Jag hittar den i dokumentmappen men kan inte flytta den, då skapas bara en ny kopia. Den har inte någon snygg ikon utan ser ut som en standardmapp.Den fungerar som den ska dock, men om jag inte har den där mappen i synfältet kommer jag inte ihåg att använda tjänsten.

Jag vet inte om det där var nåt med just min Mac, och man kan se det som ett skönhetsfel för synkningen funkar.

När jag testar på en Windows-pc uppför sig CloudMe som förväntat och ger mig en snygg blå mapp-genväg på som på bilden ovan på skrivbordet.

CloudMe har mer avancerade inställningar för synkroniseringen. I alla fall verkar det som om man kan ställa in mer på detaljnivå på varje mapp om de ska synka åt ena eller andra eller båda hållen. Dropbox har också möjlighet att välja att bara synkronisera vissa mappar, så att inte allt kopieras till alla enheter. Men det verkar inte gå att styra lika mycket.

Om det här är bra eller dåligt beror på vem du är eller dina behov. Jag älskar att bara slänga ned allt i dropboxlådan, men jag är en slarvig typ.

CloudMe har en yta i programmets fönster, Drop to CloudMe, där man kan släppa filer som ska laddas upp till CloudMe, men inte synkas vidare. Det är praktiskt.

CloudMe har möjlighet att spela upp mp3-filer strömmande i mobilen som är bra om man inte har råd med Spotify premium och har ont om plats i mobilen men ändå vill ha tillgång till sin musik överallt.

Dropbox å andra sidan har kopplingar till många appar som jag använder i mobiler och plattor.

Du som har mycket grejer och många apparater kan antagligen ha nytta av båda tjänsterna och utnyttja gratisutrymmet i båda. Och det finns ju fler. Microsofts Skydrive och Googles nya Google drive till exempel.

I dagens text om CloudMe  i papperstidningen efterlyste jag en limegrön synktjänst, varför ska allt vara blått, liksom. Och fick genast länken till bitcasa.com. Inte lime, men grönt.

Jag fick också samtal från en dam som vill varna för att använda Dropbox och motsvarande för backup. Hon hade synkat sina viktiga filer med Dropbox, av misstag raderat dem i datorn, och då raderades de på Dropbox också.

Och så är det ju med den där mappen som synkas. Ändrar du på ett ställe ändras det på alla.

Det går att använda de här tjänsterna för backup med, och lägga saker i mappar som inte synkas automatiskt. Men vill du ha en regelrätt backuptjänst, som sparar kopior av din information vid olika tidpunkter så att du kan återställa till hur det såg ut tidigare om något går fel, då är det bättre att använda en tjänst som är anpassad för det. Använd gärna en molntjänst för backup även om du har backup till en hårddisk hemma. Slår åskan ned eller det börjar brinna kan alla dina datorprylar slås ut samtidigt.

Tillägg: Det finns versionshistorik i Dropbox, som några påpekar i kommentarer här. Möjligen fanns det inte när det här hände, det var nog ett tag sedan, och damen som ringde hade i alla fall inte lyckats reda upp det.

 

 

 

 

Tweet about this on Twitter1Share on FacebookEmail this to someone

8 kommentarer om “Ny blå mapp i molnet

 1. Tack för tipset, kul att prova olika synktjänster.

  Kan man korta ner synkintervallen? Har bara hittat max en gång per dygn. Låter lite glest? Har jag letat på fel ställe?

 2. Alltid skall det finnas någon som gnäller… Jaja, du kan iaf hälsa damen som nu tydligen varnar andra för Dropbox, pga att hon råkade radera sina filer av misstag, att det var himla tur att hon använde sig av Dropbox!! Tack var det så kan hon enkelt få tillbaka de filerna! Enkelt. https://www.dropbox.com/help/296

  1. Svar till Tommy S: Det här var nog ett tag sen, hon hittade inget sätt att rädda det då när det hände.

 3. Emil, Dropbox synkar omedelbart de filer som ändrats vilka ligger i Dropboxen. Ändrar du filen varje sekund så synkas filen varje sekund…

 4. Till damen som blev av med filer: Om jag inte kommer ihåg fel finns det en versionshistorik i Dropbox så att man kan ångra borttagningar. Eller?

 5. Emil: Synkintervallet verkar inte ha någon effekt för synkningen. Filer du lägger i den blå mappen synkas direkt, oavsett synkintervall. När du laddar upp från webbsidan, synkas de också direkt till din blå mapp.

 6. Ok tack, får testa igen då. Det är olika mappar som ska synkas, helst omedelbart.

 7. Dropbox har dessutom en helt fantastisk tilläggstjänst som kallas ”Pack-rat”. Det innebär att versionshanteringen är obegränsad, samt att tiden (i vanliga fall 30 dagar) för att återställa borttagna filer också är obegränsad! Det är nästan overkligt.

Kommenteringen är stängd.