Från Skultorp till vd-stolen

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

I höst sätter sig Crister Fritzon i vd-stolen i SJ AB:s huvudkontor vid Vasagatan i Stockholm.

Efter sju månader och åtta sammanträden har styrelsen för SJ AB äntligen hittat en ny vd efter Jan Forsberg som fick sluta i förtid, drygt ett år innan hans förordnande gick ut. Tills vidare är Jan Olson vd.

Fritzson är 51 år och har varit vd för Teracom sedan 2001, tidigare var han vd för Boxer.  Han är även styrelseledamot i Systembolaget.

Fritzson är född och uppvuxen i Skultorp strax söder om Skövde och hans första minne av järnvägen är den svåra tågolyckan som inträffade i Skultorp dagen innan sportlovet 1965.

Lokföraren i ett extratåg missade en stoppsignal och körde in i framförvarande tåg. Tio personer dog och 37 skadades när de gamla trävagnarna förvandlades till flisor. Olyckan ledde till att trävagnarna togs ut trafik.

”Mitt första minne av järnvägen är ju inte särskilt ljust”,  säger Fritzson till Trafikbloggen. ”Mina föräldrar har bilder från olycksplatsen och nästan 50 år senare är det fruktansvärt att titta på dem.”

Fritzsons senare minnen är desto trevliga, han åker oregelbundet men ofta snabbtåg mellan Stockholm och Skövde där föräldrar och syskon fortfarande bor.

”Det har blivit många resor, oftast i rätt tid.”

Han vill ännu inte berätta hur han skall få tågen att alltid eller nästan alltid gå i tid och hur han skall locka fler att resa på järnvägen.

”Men det beror helt enkelt på att jag inte vet”, säger han.

”Jag skall avsluta mitt jobb på Teracom i höst, sen skall jag träffa personalen på SJ och lära mig hur företaget är organiserat och hur tågtrafiken fungerar.”

”Sen skall jag berätta hur jag tror att jag kan förbättra SJ, få tågen att komma och gå i tid och få många fler att åka med SJ.”

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone