Västtrafik vill ha hjälp

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Vem kan kollektivtrafiken bättre än resenärerna som utnyttjar den varje dag?

Förmodligen ingen.

Därför kunde resenärerna som hastade genom Centralstationen i Göteborg på onsdagsmorgonen stöta på Kollektivtrafiknämndens ordförande Ulrika Frick (MP) och vd:n för Västtrafik Lars Backström.

De  delade ut små gula kort.

De gula korten presenterade Resenärskampen, en tävling om de bästa idéeerna för att göra kollektivtrafiken bättre och att få fler att använda kollektivtrafiken i Västra Götaland.

Resenärskampen arrangeras av Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Västtrafik, Kollektivtrafiknämnden Västra Götalandsregionen, Brewhouse och innovationsföretaget IMCG.

”Våra kunder sitter på massor av smarta idéer som väntar på att förverkligas och kan bidra till att kollektivtrafiken upplevs som enkel, pålitlig och smart”, säger Backström.

Anna Dubois, styrkeledare på Chalmers, påminner om succén med Styr&Ställ.

”Det är en enkel och smart idé som har blivit en succé. Det skall bli intressant att se vad resenärerna vill se som nästa steg”, säger hon.

Resenärskampen pågår till 23 april. 

De vinnande idéerna skall kunna förverkligas. Vinnarna får ett årskort från Västtrafik och kan få tillgång till kontorsplats och affärsutvecklingsstöd för att arbeta vidare med sin idé.

I juryn för tävlingen ingår bland andra Ulrika Frick, Andreas Almquist, utvecklingschef Västtrafik och europaparlamentarikern Olle Ludvigsson.

För att tävla går man in på resenarskampen.se. Tävlingsdeltagarna äger sin idé och att juryn undertecknar sekretessavtal.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

9 kommentarer om “Västtrafik vill ha hjälp

 1. Mitt förslag: Se till att få en fungerande kollektivtrafiklösning med planskild spårvagn till Norra Älvstranden för de som reser norrifrån. Det går snabbare att cykla än att åka kollektivt från Bohus fästning och Kornhalls färja till Norra Älvstranden…

  Jämfört med bil tar kollektivtrafiken tre gånger så lång tid…

  1. Jag kan nog delvis hålla med där. Även med linje 402 (den enda som inte kräver byte), så tar det märligt lång tid att ta sig norrifrån in till Norra Älvstranden. Varenda expressbusslinje tycks vara avpassad för att alla alltid ska till Drottningtorget eller däromkring. Det är väl många som ska dit, men lite märkligt är det att inte en enda buss (av alla hundratals bussar som kommer norrifrån varje dag) kan tänka sig att fortsätta på Lundbyleden förbi Backaplan och köra direkt till Norra Älvstranden. Svängen in vid Hjalmar Brantingsplatsen tar en fruktansvärd tid, då bussen alltid fastnar i den allmänna bussröran som utspelar sig vid ”knutpunkt Hjalmar” i rusningstid. Jag hade ett tag ambitionen att alltid åka buss på fredagar, men på sistone har jag lagt ner det igen, just på grund av att det går så mycket snabbare att köra bil. Särskilt nu när trafiken minskat så pass mycket då trängselskatten infördes.

 2. Hela Västtrafik är ett exempel på ”kreativ bokföring”. Här ett exempel på ”smarta idéer som väntar på att förverkligas”: Spårvägshållplatsen Polhemsplatsen, Läge C (kl 04.08) Har GP fått en egen???

  Från Reseplaneraren:

  Resväg

  Information
  01:12 Båberg
  Gå Gå ca 1,7 km, ca 18 min.
  Startar från Trestad Center väg 44
  01:30 Trestad Center väg 44, Läge B
  670 Buss 670 mot Uddevalla
  Nattaxa gäller på turen
  Nattrafik. Särskild taxa gäller.
  01:56 Kampenhof, Läge 31

  02:15 Kampenhof, Läge 12
  820 Buss 820 mot Göteborg
  Nattaxa gäller på turen
  Går från hållplats 12.
  Nattrafik. Särskild taxa gäller.
  03:30 Nils Ericson Terminalen
  Gå Gå ca 600 m, ca 12 min.
  04:08 Polhemsplatsen, Läge C
  1 Spårvagn 1 mot Östra Sjukhuset
  Nattaxa gäller på turen
  Nattrafik. Särskild taxa gäller.
  04:14 Redbergsplatsen, Läge A

  05:30 Redbergsplatsen, Läge E
  Lång väntetid: 1:16 timmar.
  60 Buss 60 mot Masthugget
  05:35 Nya Lundenskolan, Läge A

  1. Ja, det stämmer om du har sökt på en resa mellan 14/3 kl 00:01 & 18/3 kl 04:00. Det beror på ett spårarbete vid Åkareplatsen som hindrar all trafik mellan Stampgatan/snabbspåret & Drottningtorget i båda riktningar.

   Ett tips: Ta reda på fakta innan du försöker vara raljant.

  1. Hej Leif
   Du är nog för sent ute. Det är redan klart att kravet på utcheckning försvinner.

   1. Tyckte mig ha sett att det skjuts på framtiden för kontoladdning (eller vad nu heter för tilfället). Vore bra med ett klarläggande om detta.

 3. Idag skriver Ulf Nyström om Resenärskampen. En tävling för alla resenärer att lämna sina förbättringsförslag för en mer attraktiv kollektivtrafik!

Kommenteringen är stängd.