Alice Teodorescu blir ny politisk redaktör på GP

I dag blev det klart. Alice Teodorescu blir ny politisk redaktör på Göteborgs-Posten. Alice Teodorescu är redan bekant för GP:s läsare. Sedan i höstas skriver hon söndagskrönikor på tidningens sista sida var fjärde vecka, men nu väntar större utmaningar som politisk redaktör och tillika chef för GP:s ledarredaktion och för tidingens debatt- och insändarredaktörer.

Det är oerhört roligt att vi kunnat rekrytera Alice till GP. Opinionsbildande journalistik är mer angelägen än någonsin. Alice är verkligen rätt person att tillsammans med GP:s ledarredaktion utveckla vår opinionsjournalistik.

–        Ett fantastiskt spännande uppdrag som jag ser mycket fram emot att påbörja. När idéutvecklingen i allt mindre utsträckning utförs i de politiska partierna har ledarsidor och opinionsbildare ett större ansvar att axla, säger Alice Teodorescu.

–        Min ambition är att stärka GP:s röst i debatten och att i tider när yttrandefriheten angrips från olika håll stimulera till ett mer djuplodat debattklimat, baserat på välgrundade argument, nyfikenhet och ideologisk stringens.

Alice är utbildad jurist och sedan tre år tillbaka arbetsrätts-, migrations- och socialförsäkringsexpert på Företagarna. Hon är 30 år, och redan en flitigt anlitad samhällsdebattör och politisk analytiker som bland annat skrivit krönikor och ledare i en rad dagstidningar och samhällsmagasin.

Alice Teodorescu börjar på Göteborgs-Posten den 1 mars. Hon efterträder Fredrik Tenfält som går i pension efter 29 år på tidningen.

71 kommentarer om “Alice Teodorescu blir ny politisk redaktör på GP

 1. Grattis G-P! Alice kommer att sätta både tidningen och Sveriges trevligaste stad i fokus för den politiska debatten. Ett kanonval!!!

 2. Bygg väderkvarnar!!

  (När förändringens vindar blåser bygger en del vindskydd medan andra bygger väderkvarnar)

 3. Det här är banne mig en av dom mest oväntade – och bästa – sakerna som kunde hända GP!
  Alice har varit en favorit sedan i somras, då hon skrev flera ledare för SvD. Att läsa hennes ledare var som att plötsligt uppleva svalt, porlande vatten i en flod av stinkande, illaluktande, grumsig och rödvinsljummen medie-sörja.

  Hon kanske inte räddar tidningen, men den kommer iaf gå till botten med flaggan i topp.

 4. Jag kan inte hålla mig från att skriva en kommentar angående
  Alice T. och den schism som uppstått i den ideologiska zonen
  mellan olika journalister och makthavare på tidningen GP.
  Jag har i många år följt det redaktionella material
  som våra huvudtidningar dagligen publicerar.
  Som prenumerant på olika dagstidningar
  får man efter ett tag sina favoritjournalister,
  det är ofrånkomligt.
  Alice Teodorescu är och har varit en längre tid
  nog den skarpaste hjärnan bland tidningarnas journalister.
  Varför?
  Jo hon har en klarsyn som är få förunnat i
  framförallt den politiska och samhällsfrontade journalistiken.
  Hennes journalistiska verksamhet känns som en klar källa
  både i sitt sätt att använda språket på men också en klarhet
  att hålla divergerat tankeinnehåll på ett klart och tydligt parallellplan
  så att innehållet i hennes texter behåller en slags intellektuell objektivitet
  och en hög intellektuell stringens i sina analyser och åsikter.
  OM GP ÄR SMARTA NOG SKA DOM VARA MYCKET TACKSAMMA
  ATT KUNNA KNYTA ALICE T. TILL SIN REDAKTION !

  MVH
  Jacqueline G.

 5. Vad pågår egentligen på GP? Flera medier rapporterar att GPs egen ledarredaktion var helt ovetande om tillsättningen av Alice Teodorescu som ny chef för ledarredaktionen. Och att ledarskribenterna dessutom är mycket kritiska, både till förfarandet och till befarad högervridning (om nu detta är möjligt, GPs ledarsida är ju redan kraftigt högervriden). Inte ett ord om detta i GP, till exempel här i utgivarbloggen. Hur mår GP?

 6. Landa nu ”upproret” (http://www.dagensmedia.se/nyheter/print/dagspress/article3876129.ece) så att redaktionen kan ta än större plats i mediabruset.

  Mångfald berikar, om nu de egentliga skillnaderna är så stora som det läckta mailet indikerar.

  Sen hade kanske jag som rutinerad chef nogsamt sett till att jag hade haft de mest berörda medarbetarna ordentligt i båten för att undvika interna mail som blir publika. Men det är alltid lättare att kommentera på avstånd, utan att ha hela bilden.

 7. Här på sajten gratuleras GP men på SVTs Västnytt får man i stället veta att ledarredaktionen är i uppror. Peter Hjörne har kallats in till ett möte. Inte ett ljud om detta väsen på gp.se 🙂

 8. Alice, stark invandrar kvinna som står för allas lika värde och individens vilja! GP blev just en kvalitets tidning!!!! Gillade SVD mycket förut men sedan jag flyttat till gbg har jag haft svårt för övergång från SvD till GP men nu är den GIVEN!

 9. Fantastiskt bra. Men är förundrad av GP:s definition av liberal. Teodorescu uttrycker långt liberalare åsikter än jag sett någon inom GP göra någonsin. Att hon kallar sig liberalkonservativ är ju för att definiera just att hon inte står för den låtsasliberalism som vänstern av någon anledning vill etikettera sig som.

  Teodorescu och Lernfeldt sida vid sida blir mediasveriges i särklass starkaste par om Alice håller kvar vid sina åsikter och klokheter hon givit prov på hittillls.

  Grattis, både GP och Alice!

  1. Vilken härligt nyhet! Grattis GP och grattis Göteborg. En smart och kunnig person som kommer att höja nivån och som vågar stå upp mot gråvänstern!

 10. Många kommenterar kretsar till att Alice är opartisk. Detta är väl inte en bra egenskap för en politisk redaktör? Avses måhända ordet oberoende? F ö tycker jag det hade räckt med en extremliberal på GP. Vad Göteborg och Sverige behöver är fler starka socialliberala röster.

 11. Sveriges bästa skribent, alla kategorier. Grattis GP.

  Förmågan att angripa problem från rötterna eller med olika synvinklar, som ingen politiker vågar ta i.

  Vare sig det gäller eget ansvar, skolan, eller integration.

  Alice är grym och förtjänar allt, grattis GP…

  ..kan vara vår nästa/bästa statsministerkandidat just nu!

 12. Ska bli intressant att se om GPs ledarsida fortsätter agera ”borgaralliansens pravda” eller om det blir mer självständiga tankar i framtiden.

 13. Skulle jag som lärare dra långtgående kulturella och religiösa slutsatser och sedan skriva dem som politiskt redaktör i en tidning med monopol efter allt jag hört elever säga till mig och varandra skulle det inte främja vårt långsiktiga uppdrag att öppna upp för tolerans och respekt!

 14. ”Liberalkonservativ” låter som en helgardering för att passa alla borgerliga väljare. Liberalism och konservatism är ju två vitt skilda ideologier.

  1. Det behöver det inte vara. Om man är liberal så fungerar det utmärkt att stå för konservativa ideal sålänge dessa inte inkräktar på andras frihet. Jämför man med rådande socialismsörja som samtliga riksdagspartier idag står för så ligger liberalism och konservatism åt klart samma håll.

  2. Liberalkonservatismen kombinerar liberalismens syn på förnuft och individuella rättigheter med konservatismens syn på försiktig samhällsutveckling och respekt för etablerade traditioner och institutioner.

 15. Katastrof!
  GP lever enbart på att de har monopol på marknaden. En kraftig högersväng lär inte gynna GP på sikt. Det här var riktigt tråkigt. Hemskt att läsa hennes auktoritära påhopp på den struliga muslimska åttaåring.

  1. ”Auktoritära påhopp”??? – Så du som lärare tycker att en elev, alldeles oavsett ålder, skall få uppföra sig hur som helst inom skolans verksamhet? Inte konstigt att dagens skola och dess elever är så förstört om det är fler ”lärare” som delar din åsikt.

   1. Jo, vi gör så gott vi kan som lärare! Jag tar mig friheten att ifrågasätta bara! Jag tror inte att läraren Alice citerar verkligen menar det Alice ger uttryck för. Jag aldrig under mina 20 år som lärare i mångkulturella områden mött en sån flathet så det kan inte vara så vanligt att det kan användas som en sanning idag. Men jag har aldrig erbjudits en kommunikativ monopolmegafon som den här lärarvikarien fått tillgång till där hon ropar ut: ”Muhammed kommer från en annan kultur, hemma hos honom pratar de så med kvinnor och det får vi acceptera.Självklart var det ju inte så läraren menade skulle jag vilja påstå på samma sätt som Alice säkert skulle påstå något annat. Allt handlar om vad hon vill säga i monopolmegafonen!
    GP goes right…out of sight!

   2. Helt korrekt Janne H.Inte konstigt att skolan är katastrof.Kan bara hoppas att denna sk lärare inte representerar allt för många kollegor.

 16. Istället för social-liberal så är det avgrunds-konservativ som gäller nu framöver? Tråkigt att regionens mediagigant nu tar ett stort steg i en mer extrem politisk riktning. GP stod inte för mina värderingar innan heller – men nu borde de klassiska göteborgsliberalerna också oroas!

  1. Sveriges riksdag består av fem socialliberal partier, S, M, Fp, KD och C. Räcker inte det? Andra röster ska väl också kunna höras i en demokrati?

 17. Låt oss då bara hoppas på att hon blir bättre på att läsa igenom, och eventuellt besvara på sina kommentarsfält – om det nu blir sådana – än vissa andra medarbetare i tidningens ledning…….

 18. Att det, som Alice Teodorescu säger, finns en stor bredd inom den för mig nya beteckningen ”liberalkonservativ” är väl något av en underdrift. Detsamma kan väl sägas om ”mätthungrig”, ”varmkall”, ”fattigrik” eller vad som helst uppbyggt av två varandra fullständigt motsägande begrepp…

  1. Liberalkonservatismen är långt ifrån en ny inriktning, M och KD var liberalkonservativa innan de valde att gå med i den socialliberala klubben där S, Fp och C har varit med länge.

 19. Låt vara att Alice säkert är en kompetent och driven person, men det är lite oroande att även GP väljer att haka på ”yngre är bättre”-trenden som den nya regeringen tidigt kritiserades för. Den mognad, eftertänksamhet och djupgående kunskap 50-60 års livserfarenhet ger, kan inte ersättas med ung briljans. Inom akademiska yrken en självklarhet. Sett till er målgrupp är jag rädd att detta är en felrekrytering som politisk chefredaktör, om än en god rekrytering som ledarskribent till en ledarredaktion i utveckling.

   1. Ett svar som enbart visar på utövande av härskarteknik och egentligen inte kommenterar en ganska rimlig analys. Kontentan var väl ändå tydlig? Osnyggt Krönlein.

 20. Mycket bra val!! Alice Teodorescu kommer att stärka GP, ingen tvekan om det. Grattis igen!

 21. Grattis, hon låter i sina texter som en nutida Ayn Rand. Kan hon få med sig hela GP i ett lyft? Då kanske man kan återkomma som tidningsläsare och prenumerant.

  Lycka till!

 22. Spännande val. Hon är välformulerad och skarp i sina texter och sin politiska analys. Det borde bli ett lyft för GP upplagemässigt. Hennes bredd med att ha skrivit för Aftonbladet och GP gör att vi nog kan känna oss säkra på att hon inte är någon gammalhöger.

  Jag kommer förstås sakna Fredrik Tenfält med sina väldigt kloka socialliberala värderingar. Göteborg har haft stor nytta av honom. Jag hoppas och tror att gruppen runt Teodorescu och GPs ledningsgrupp kan vara det stöd som innebär att hon kan växa in i rollen som någon som arbetar för Göteborgs utveckling och sunda liberala värderingar. Det är ingen tvekan om att Göteborg behöver sådana journalister.

 23. Perfekt val av GP! Dream team tillsammans med Malin Lernfelt och det kommer det bli mycket spännande att följa utvecklingen av ledarsidan och se om det kan bli en omvärdering av ledarsidans ställningstagande i både lokala, nationella och globala saker. Hoppas också på en orädd ledarsida som vågar opponera sig mot de styrande i staden och även ha obekväma ståndpunkter utanför åsiktskorridoren vilket Alice Teodorescu visat sig ha tidigare. Hoppas inte hennes nya makt gör henne försiktig.

 24. Kul nyhet!
  Föreslår att ni byter ut ordet ”men” till ”och” i följande mening:
  ”Hon är 30 år, men redan en flitigt anlitad samhällsdebattör…”
  Hennes ålder är ett faktum, inte något som behöver försvaras/förklaras 🙂

  1. Tråkigt med folk som försöker få henne till sverigedemokrat, något som hon absolut inte är. Vi är många liberaler, som inte är socialliberaler, som är trötta på benämnas på det sättet.

 25. Grattis GP! Kanske förnyar jag min prenumeration på tidningen igen. Hoppas att vi får mer vettig, öppen läsning framöver och kommentar möjligheterna efter vissa artiklar kommer tillbaka.
  Som flykting från Rumänien sedan 27 år tillbaka, förstår jag bättre och mer av hennes budskap. Hoppas samtidigt att fler journalister kommer att följa hennes exempel i opartiskhet och ryggradhet.

 26. Cecilia Krönlein, tycker du inte att det spelar någon roll att Alice Teodorescu är konservativ och ska basa för en liberal ledarsida? Jag noterar i din kommentar att du inte nämner någonting om din egen tidnings politiska inriktning.

  1. Och hur liberal är egentligen GP? – Tycks mest stryka den styrande rödgröna majoriteten medhårs……

 27. Gratis Alice TEODORESCU ! (namnet säger rumänskt till 100%) ,jag har läst många av dina artiklar och du värkar INTELLIGENT och inte rädd …
  Som rumän i Sverige är jag stolt över namnet 🙂 att Sverige och Svenska folket inte ser bara romska tiggarna från Rumänien utan också ; läkare, universitets lärare, doktorander, veterinärer, författare, städare, och ALLA de yrke som en fungerade samhälle ska ha…
  GRATIS och GOD FORTSÄTTNING !

 28. Kul, men är inte odelat positivt. Sedan Alice började skriva för Aftonbladet (att hon accepterade att skriva för den blaskan var en negativ överraskning) och GP så har hon blivit mer försiktig och blekare i sina analyser. Antar att det har sitt pris att få en permanent byline och att Alice är villig att betala det priset. Hoppas att det stannar där, och att hon så småningom inte reduceras till ännu en av dessa alla menlösa politiskt korrekta proffstyckare. Hon har potential till att förbli bättre än så.

 29. Grattis till en toppenvärvning GP. Alice är verkligen en av de allra bästa borgerliga debattörerna i landet. Hoppas nu bara att det på allvar kommer att märkas att GP är en borgerligt liberal tidning.

 30. Alice Teodorescu är orädd, nyanserad, skarpsinnig, saklig, opartisk (på riktigt) och med en fantastisk känsla för retorik i det skrivna ordet. Teodorescu har stor integritet och en rejäl ryggrad, något som jag efterlängtar hos många journalister av idag. Det förvånar mig – positivt – att GP valde just Teodorescu som politisk redaktör tillika ansvarig för debatt- och ledarsidorna. GP kunde inte har gjort ett bättre val än Teodorescu!

  1. Instämmer helt! Kunde inte sagts bättre! Det blir ett välkommet och ovärderligt lyft för GP!
   Stort Grattis till Alice Teodorescu! Du är en strålande tillgång för Sverige!

 31. Synd att ni inte rekryterar en liberal redaktör till en liberal ledarsida. Betyder det här att GP byter politisk beteckning?

 32. Jättebra! På tiden att GP får en tänkande, smart politisk redaktör! Detta är ett jättelyft för GP!

Kommenteringen är stängd.