Kent Ekeroth måste tåla mediers granskning

”Det är inte rimligt att Kent Ekeroth ska bedömas annorlunda än någon annan.”

Citatet kommer från riksdagsmannen och Sverigedemokraten Kent Ekeroths juridiska ombud när vi i tisdags möttes i Hovrätten för Västra Sverige.

Jag är av en helt annan uppfattning. Visst finns det situationer då makthavare ska bedömas annorlunda. Den som är förtroendevald har ett alldeles särskilt ansvar gentemot sina väljare och gentemot svenska folket. Det kan inte vara rätt att den som ska vara ett föredöme för andra använder sin upphovsrätt för att förhindra eller försvåra att obekväma nyheter sprids.

För det är precis det som målet i hovrätten handlar om.

Kent Ekeroth har väckt åtal mot GP.  Bakgrunden är den så kallade järnrörsaffären som avslöjades av Expressen i november 2012. Jimmie Åkesson hade då slagit fast att Sverigedemokraterna skulle ”rensa upp” i partiet, och deklarerat nolltolerans mot rasism och olämpligt uppträdande. Expressen kunde med hjälp av en film bevisa att SD:s dåvarande toppolitiker Erik Almqvist tillsammans med partikamraterna Kent Ekeroth och Christian Westling mitt under valrörelsen 2010 hamnat i ett gatubråk i centrala Stockholm. Beväpnade med metallrör sparkade och knuffade man sina antagonister, och använde tillmälen som ”blatte-älskare”, ”babbe” och ”hora”.

Att detta överhuvudtaget hade hänt förnekades av Sverigedemokraterna i det längsta. Det var först när Expressen publicerade bevismaterialet som sanningen kom fram.

Det ligger förstås i Kent Ekeroths intresse att filmen och bilder ur den aldrig skulle ha publicerats. Nu har han väckt åtal mot flera medieföretag, som använt bilder ur filmen som Ekeroth hävdar att han har upphovsrätten till. Av GP kräver han 20 100 kronor i ersättning och skadestånd.

Varför låter vi denna tvist gå så långt som till hovrätten? Respekterar inte GP upphovsrätten? I normala fall värnar vi varje upphovsmans rätt till sitt verk. Men det finns undantag. Upphovsrätten får inte stå i vägen för mediers grundlagsskyddade uppgift att granska makten, och den får inte hindra publiceringar som avslöjar missförhållanden eller rena lögner. Bilderna från järnrörsfilmen var av central betydelse för att visa vad som faktiskt ägde rum under valrörelsen 2010. Utan bildbevis hade det varit svårt att tro att det som hände den där sommarkvällen i Stockholm verkligen hade hänt. Därför var bilderna viktiga att publicera. Om inte medier tillåts granska de folkvalda tappar vi hela intentionen med yttrandefrihet och tryckfrihet. Om upphovsmän i alla situationer kan hindra publicering kommer viktig information aldrig nå allmänheten.

3 kommentarer om “Kent Ekeroth måste tåla mediers granskning

 1. Den här kommentaren lär inte komma med, men jag måste verkligen påpeka att ”järnrören” (aluminiumprofiler) var något de tre SD-politikerna beväpnade sig med, när de flydde från dem de hade bråkat med tidigare under natten.

  Jag vill inte på något sätt försvara eller bagatellisera det synnerligen dåliga beteendet som de tre SD-politikerna ägnade sig åt – tvärtom. Det är både ovärdigt och totalt omdömeslöst att ens hamna i detta fyllegruff. Ingen tvekan om det.

  Men att därifrån påstå att de jagade och sparkade någon, är en ren lögn. De gjorde bort sig, men blev senare upptäckta av en grupp människor som tidigare under natten varit åskådare eller deltagare – oklart vilket – som fick korn på de tre SD-politikerna, och började jaga dem efter Stockholms gator.

  De tre politikerna sprang förbi en byggarbetsplats där de greppade varsin aluminiumprofil (sådana där L-profiler i lättmetall man använder vid fönster- och dörrmontage i fastigheter) i syfte att kunna försvara sig, om de hade blivit upphunna. Något som lyckligtvis aldrig skedde. Polisen mötte upp både jagare och de tre jagade några kvarter senare, och därför blev det aldrig någon konfrontation.

  Inte heller blev det några dömda, vilket borde vara en ren självklarhet, med tanke på såpass många vittnen det borde finnas. Så att SD-politiker har jagat människor på stan, med ”järnrör” är ett rent påhitt som än idag lever vidare i olika sammanhang – tyvärr.

  1. Hördu Putte, nu är det ju så att hela världen kan se att det är rör (såna där man gör byggnadsställningar av), filmen finns på flertalet ställen om du bara googlar på SD och järnrör. De flyr inte, de är steget efter killen de puttat och sparkat och argumenterat mot. När de hör polissirenerna lägger de ner rören och säger ”kom, vi går och polisanmäler honom”, ögontjänare som de var.

Kommenteringen är stängd.