GP går bra – vi fortsätter som vanligt

Göteborgs-Posten går bra. Vi satsar stort på nyheter, granskningar, opinion och debatt. GP:s journalistik är eftertraktad och engagerar. Våra medarbetare, profiler och skribenter bidrar varje dag till att hålla GP:s läsare uppdaterade och ge våra prenumeranter en riktigt angelägen och läsvärd tidning. Det kommer vi fortsätta att göra. Vi fortsätter som vanligt.

Måndagens besked att moderbolaget Stampen, som äger Göteborgs-Posten, ansöker om företagsrekonstruktion väcker förstås en mängd frågor. Men det är inte Göteborgs-Posten som är problemet. Tvärtom. Efter två tuffa år landade GP:s operativa resultat förra året på 23,5 miljoner kronor. I år taktar vi mot närmare 30 miljoner.

Stampens finansiella svårigheter hänger i stället samman med den skuldbörda som koncernen dragit på sig genom historiska förvärv med lånande pengar. Köp som legat i linje med Stampens tidigare strategi, men som med facit i hand blev alltför kostsamma för koncernen. Rekonstruktionen genomförs nu för att trygga framtiden för den lokala journalistiken, för GP och de andra systertidningarna på västkusten.

GP har en urstark position i Göteborg och Västsverige. Ingen annan storstadstidning når lika många och har lika stort genomslag på sin hemmaplan som GP har i Göteborg. Digitalt växer vi med rekordfart. De senaste månaderna har vi gång på gång slagit nya rekord i antal sidvisningar i mobilen. Vi har sjösatt en ny sajt som blir bättre och bättre för varje vecka. Höstens satsning på papperstidningen och kampanjen Upptäck förändringen har tagits emot väl av våra prenumeranter. Vi har rekryterat nya medarbetare, engagerat en rad nya skribenter, lanserat nya vinjetter i papperstidningen och nått nya höjder i vårt nyhetsarbete. De senaste månaderna har vi granskat Västlänken, segregationen i Göteborg, konststaden Göteborg, situationen för kommunens anställda, svartbyggen i Mölndal, utskrivning av beroendeframkallande läkemedel och mycket, mycket mer. Vår bevakning av Frölundas SM-guld slog alla rekord, och den gångna helgen har vi visat vad vi kan när det gäller mastodont bevakning av Göteborgs Varvet. Kollegor på konkurrenttidningar i Stockholm har uppmärksammat att GP numer är att räkna med när det smäller i Paris och Bryssel, eller när miljöpartiet krisar.

Jag möts dagligen av läsare som uppskattar vår journalistik och strör beröm över GP:s innehåll. Senast i torsdags kväll då jag gästade Västsvenska Handelskammaren i samband med att de invigde sina nya lokaler intill Gamla Ullevi i Göteborg.

Självklart kan vi alltid bli bättre. Vi jobbar hela tiden för att utveckla tidningens innehåll och för att göra våra digitala plattformer mer funktionella. Vi prövar nya arbetssätt, letar nya samarbetspartners och formulerar nya mål för vår verksamhet. Den strävan är helt avgörande för GP:s framtid och utan den hade vi inte heller kunnat göra den nystart, de rekryteringar och de satsningar som vi inledde förra året.

Vi kommer fortsätta att satsa. Vi fortsätter som vanligt. Vårt publicistiska uppdrag är viktigare än någonsin. Vad vore Göteborg utan GP:s röst?

11 kommentarer om “GP går bra – vi fortsätter som vanligt

 1. Hej Cecilia,

  Det bästa är väl om GP lyfts ut från Stampen, och någon med intresse för tuffare journalistik tar över. Att som idag ”gulla” med politiker och inte våga göra en ordentlig granskning av Västlänken och alla andra tveksamheter som pågår, håller inte, men det kan inte vara någon lätt balansgång att inte stöta sig med kommunen när man är beroende av OTW (ingående i Stampen Media Partner) som just står för en del av Göteborgs kommuns propaganda.
  Med en bra ägare finns stora möjligheter att GP får tillbaka en del av alla prenumeranter som tröttnat på det ni (inte) presterar idag.

 2. Jag är verkligen inte förvånad då ni för var dag som går tappar trovärdighet när ni närmar er blaskor som Nyheter24 som bara är ute efter billiga stories som lockar till klick. Utöver detta anser jag till skillnad från andra här i kommentarsfältet att er nya ledarredaktion är en nyliberal sandlåda utan några som helst nyanser. Men om man skall tro Cecilia Krönlein har denna kritik aldrig framförts utan GP går som tåget och alla ÄLSKAR GP…

 3. Alice T har med den äran räddat GP. Det talas om hennes inlägg på arbetsplatsers fikarum, såväl som i hemmen. Äntligen åsikter som är rättfram och inte PK, som i stort sett all övrig tryckt media.
  GP är idag den dagstidning som vågar bryta mönster.
  Sen kan vem som helst förstå att tryckt landsorts press inte var den bästa satsning i dessa Internet tider. Få tidningar kommer att överleva i tryckt form, tyvärr.

 4. Det är synd att girigheten (VD:n) förde GP in i detta ekonomiska moras! Dock stort tack för att Ledarsidan förnyades och släppte fram unga klarsynta människor! Rädda dom!
  jv

 5. Jag tycker det blev ett väldigt lyft för GP när Alice Teodorescu och de andra nya skribenterna kom in i bilden. Åsiktskorridoren sprängdes och helt plötsligt skrevs det klarsynta och orädda ledare. Jag gillar GP och hoppas verkligen att den har krisen kan ridas ut. En förutsättning för detta tror jag dock är att ni börjar fokusera hårdare på lokala frågor även på ledarplats. Då tänker jag framför allt på behovet av kritisk granskning och bevakning av Västlänken, men även på ifrågasättande av sättet kommunen styrs i övrigt, med rekordmånga lokala bolag, mutkultur med överbetalda poster i ”överförmyndarnämnden” med mera. Tuffar ni till er på den fronten tror jag en stor del av den läsekrets ni tappat återfår respekten och förtroendet för GP och återvänder.

 6. Jag upptäckte Alice Teodorescus briljanta ledare och läser sedan dess GP nästan dagligen på nätet. Även andra skribenter är suveräna. Verkar ha blivit högre i tak på GP sedan Alice och övriga engagerades. För min del är ”takhöjden” helt avgörande.

 7. ”GP:s journalistik är eftertraktad och engagerar. Våra medarbetare, profiler och skribenter bidrar varje dag till att hålla GP:s läsare uppdaterade och ge våra prenumeranter en riktigt angelägen och läsvärd tidning. ”

  Hur ska ni få (frilans)skribenter att fortsätta bidra till en riktigt angelägen och läsvärd tidning när ni inte betalar dem?

  Jag tycker det känns konstigt att säga att en tidning går bra när ens personal inte får lön, oavsett hur ägarstrukturen ser ut. Någonstans finns det ju ett stort fel.

  1. Självklart är det mycket beklagligt att leverantörer och frilansskribenter riskerar att komma i kläm när det gäller obetalda fakturor. Från och med nu kommer vi betala alla frilansare i förskott. Jag hoppas att det kan skapa den trygghet som behövs för att vi ska kunna fortsätta ha ett bra samarbete med GP:s externa medarbetare.

 8. ja med den halten självinsikt så kommer ju fallet fortsätta.
  man kan ju hoppas att gp inser att det inte funkade med fiskande i populistiskt bruna vatten med kompletterande klickformaterade artiklar.
  Förhoppningsvis inser gp och övriga medier att rapportering baseras på journalister och deras berättande.

  1. Det är inte GP eller GP:s verksamhet som är problemet. De finansiella svårigheterna är kopplade till moderkoncernens historiska förvärv för lånade pengar.

Kommenteringen är stängd.