Fantastiska trafikrekord för gp.se i sommar

Här på GP fortsätter vi  med vårt viktigaste uppdrag – att göra en nyhetsledande, initierad och trovärdig tidning för alla läsare.  Och vi är på rätt väg, det visar sommarens fantastiska digitala rekord.

Det har varit en minst sagt händelserik sommar. Nyhetsflödet har handlat om svenska OS-framgångar och bejublade Ullevikonserter, men också om ofredanden och övergrepp på festivaler och i samband med invigningen av Gothia cup. Terrorn har slagit till på flygplatsen i Istanbul, i Nice, Rouen och München. Kuppförsöket i Turkiet, partikonventen i Cleveland och Philadelphia, och Storbritanniens val att lämna EU har också dominerat nyhetsrapporteringen. Här på hemmaplan har det bland mycket annat handlat om rättegången och domarna mot de åtalade för dödsskjutningarna på Vår Krog & Bar, och nu senast om granatattacken i Biskopsgården som dödade 8-årige Yuusuf Warsame.

Vår egen bransch har också stått i fokus. Tidningskoncernen Mittmedias planer för sina 28 dagstidningar i Mellansverige har fått stor uppmärksamhet sedan DN rapporterat om ett scenario där titlar kan slås ihop, göras om till gratistidningar och gå ner i antal utgivningsdagar. Som en direkt konsekvens skulle över 400 journalister försvinna och många orter bli utan lokal nyhetsbevakning.

Mittmedias styrelseordförande Jan Friedman har svarat att inga beslut är fattade och kontrat med ett öppet brev till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke innehållande förslag på hur regeringen skulle kunna underlätta för lokala medier. Kuhnke har visserligen svarat att det för henne är lika självklart att det ska finnas en lokal journalist som en lokal polis, men hon lär ändå fortsätta att hänvisa till den sittande Medieutredningen som ska komma med sitt slutbetänkande den 31 oktober.

Stampens akuta läge är delvis av en annan art, men mediebranschens strukturomvandling har definitivt accelererat snabbare än vad de flesta förutsåg när Medieutredningen fick i uppdrag att ta fram förslag på nya politiska verktyg för att säkerställa möjligheterna ”att ta del av journalistik som präglas av mångfald, allsidig nyhetsförmedling, kvalitet och fördjupning, oavsett var i Sverige man bor.”

GP:s moderkoncern Stampen har precis ansökt om förlängning av den pågående rekonstruktionen som förväntas avslutas under september. Den största oprioriterade fordringsägaren, Skatteverket, har aviserat att på tisdag ge besked om hur man ställer sig till det ackordsförslag som presenterades i slutet av juni.

Här på Göteborgs-Posten fortsätter vi under tiden vårt allra viktigaste uppdrag – att göra en nyhetsledande, initierad och trovärdig tidning för alla läsare såväl i pappersform som på våra digitala plattformar. Sommarens fantastiska trafikrekord för gp.se ser vi som ett kvitto att vi är på rätt väg. En medveten strategi är att satsa mer än tidigare på nationella och internationella nyheter. Självklart ska gp.se vara allra bäst på hemmaplan, men vid flera av sommarens stora internationella nyhetshändelser har gp.se inte bara varit först i Sverige utan också slagit stora amerikanska sajter.