Därför fick Nya Tider skriva på GP Debatt

I år firar tryckfrihetsförordningen 250 år. Något som också var temat för årets Bokmässa i Göteborg. Det var också fonden till den debatt som uppstod kring Nya Tiders medverkan på årets bokmässa. En debatt som fick extra näring av mässledningens osäkerhet kring hur de skulle hantera Nya Tider sedan en rad andra utställare kritiserat tidningens deltagande – ett ja blev ett nej, och sedan åter ett ja till denna tidskrifts medverkan.

Skiljelinjen har stått mellan de som hävdar att Bokmässan, speciellt i år med tryck- och yttrandefrihet som tema, ska ha högt i tak och inte kväsa det fria ordet, och de som hävdar att Nya Tider och dess representanters kopplingar till extremhögern och antidemokratiska krafter gör att de inte har rätt att vistas i detta rum och sammanhang.

I kölvattnet av årets bokmässa skrev ett hundratal kulturarbetare i veckan en debattartikel i form av ett upprop i Expressen där de krävde att Bokmässan kommande år inte ska låta rasistiska utställare delta. Uppropet har fått stor medial uppmärksamhet, även på nyhetsplats i Göteborgs-Posten.

När Nya Tider i torsdags inkom med en debattartikel i form av ett svar på detta upprop fann vi det journalistiskt motiverat att publicera deras inlägg. Inte för att vi står bakom Nya Tider, utan för att vi är anhängare av yttrandefrihet och en fri debatt. Innehållsmässigt handlade debattartikeln i huvudsak om deras syn på varför de anser att Nya Tider platsar på kommande bokmässor.  Vi har givetvis kontrollerat de faktauppgifter som finns i artikeln, medan åsikter och slutsatser som alltid får stå för debattörerna själva.

I nätpubliceringen finns i motsats till publiceringen i fredagens papperstidning en lång rad namn som uppges ha skrivit under Nya Tiders uppmaning till Bokmässan. Vi är medvetna om att det i den långa listan finns personer som i andra sammanhang gett uttryck för antidemokratiska och rasistiska åsikter, men menar att listan har ett värde eftersom den ger en bild av vilka som står bakom och stöttar Nya Tider.

I sitt inlägg gör Nya Tider en poäng av att man åtminstone bör ha läst ett nummer av tidningen för att kunna uttala sig om den och dess medarbetare. Jag har läst ett nummer.  Ett nummer som gör stor sak av att smutskasta så kallade etablerade medier som GP, och av att sprida politikerförakt och misstro mot myndigheter och samhällsinstitutioner.  Min övertygelse är att bästa sätt att bemöta dessa konspirationsteorier är att ta debatten – inte att kväsa den och därmed ge ny näring till fantasier och lögner om ”PK-medier som undanhåller och döljer sanningen”.

11 kommentarer om “Därför fick Nya Tider skriva på GP Debatt

 1. En tidnings största uppgift är att förmedla genomtänkta artiklar. Fy fan för ert klavertramp – så sunket. Vill ni ses som en kanal för nazister är det naturligtvis er möjlighet att positionera er där.

  PS Hejdå – en läsare mindre.

  1. Varje dag undrar jag varför media med SVT och DN/SVD i spetsen inte tar avstånd från de kommunister som också var utställare på mässan. Det fanns de som propagerade för Lenin.

   Det beskriver större delen av svensk media i ett nötskal, Lenin som dödat miljontals är fint att hylla men den som hyllar Hitler är både rasist/nasse osv.

   Behöver inte tänka många sekunder varför svensk media i EU är lägsta förtroendet.

   Hatten av för GP som låtar alla komma till tals, oavsett om man själv inte delar åsikterna. Att försöka tysta röster påminner och Nordkorea.

 2. Ja vad ska Cecilia skriva, trots allt bra skrivet, som ansvarig utgivare av GP – liberalismens forna fanbärare mot högerkrafter i Göteborg och internationellt. Men det här är ju fruktansvärt!!
  Att namnen i deras ”lista” kommer från en facebook grupp är också så typiskt:
  ”Sanandaji, nationalekonom, har i efterhand försökt ta tillbaka sin underskrift och hävdar på Facebook att han inte kände till planerna på publicering.” (citat från DN)

  Ser man på GP över tid så kommer nuvarande period i framtiden med stor sannolikhet debatteras som en kraftfull högervridning. Men frågan är vad det slutar?

 3. Svensk media är alldeles för flata i sin bevakning av rasistiska och högerextrema grupper, både sd och nya tider har blivit mycket duktiga på att visa upp en putsad fasad och tyvärr stannar media allt för ofta vid denna falska propagandabild. För att tydliggöra vilken typ av fascistiska och antidemokratiska organisationer det verkligen rör sig om måste media visa det som finns bakom fasaden:

  Ja, det kanske inte alltid står öppet rasistiska och antisemitisk propaganda i nya tider, men när nya tider ska bjuda in en talare till bokmässan så bjuder de in en förintelseförnekare, när underskrifter för stöd till nya tider samlas in så finns där både rasbiologer, förintelseförnekare och sd:are. När media visar upp nya tiders rasistiska och nazistiska kopplingar så utsätts deras reportrar och medarbetare genast för hot och trakasserier av anhängare som anser att politiskt engagemang är synonymt med mordhot och misshandel.

  Denna högerextremasvans med hot och trakasserier som alltid följer med nya tider och sd är lika mycket en del av grupperna som den putsade bilden som de själva är måna om att visa upp och den visar tydligt att grupperna fortfarande har sina rötter kvar i den rasideologiska och nazistiska extremhögern.

 4. ”Ett nummer som gör stor sak av att smutskasta så kallade etablerade medier som GP, och av att sprida politikerförakt och misstro mot myndigheter och samhällsinstitutioner. ”

  Det är troligtvis här pudelns kärna finns. Nazism finns inte alls i tidningen. Det krävs en rätt så kreativ läsning för att hitta rasism.

  Däremot är det en populistisk anda med stark kritik främst mot ”systemmedia” och även myndigheter.

  Det är därför utfallen mot Nya Tider är så starka i media. Det är därför man försöker smeta nazism på dem. För att på så sätt placera in dem i ett sorts giftskåp.

  Det handlar i grunden om makt och att en part utmanar och en annan försvarar sin position.

  1. Läs GP.s blogg igen. Du väljer att utelämna det som inte passar din åsikt. Varför ”råkade” du missa att man bjuder in förintelseförnekare osv???

 5. Bra att GP tar debatten och frågan. Att inte ta debatten och bara visa en sida passar i en diktatur och inte i en demokrati. Det har dessutom inte visat sig särskilt framgångsrikt om syftet från vissa politiker/media varit att minska framgångarna för SD

  1. ”Ta debatten?” GP tar inte debatten, GP publicerar Nya Tiders inlägg rätt av.
   Inte så förvånande, för en tidning där ledarsidan allt mer börjat positionera sig vägg i vägg med SD.

Kommenteringen är stängd.