Nu checkar Krönlein ut från Göteborgs-Posten

Det här är mitt sista blogginlägg som chefredaktör och ansvarig utgivare för Göteborgs-Posten. Efter 30 år på tidningen och mer än 15 år i ledande roller är det dags att låta stafettpinnen gå vidare. På måndag tar Christofer Ahlqvist över.  Varmt välkommen, Christofer!

Jag har haft en fantastisk tid på GP. När jag städar undan i skåpen och summerar de 30 åren blir det också tydligt vilken enorm utveckling journalistiken har gått igenom.

När jag började på tidningen skrev alla reportrar på skrivmaskiner. Vi skickade våra pappersmanus med rörpost till sätteriet en trappa ner. Utsända reportrar extemporerade sina artiklar till telefonmottagningen. För att bevaka kommun och myndigheter fick man fysiskt bege sig till aktuella diarier och när man ville veta vad läsarna tyckte ordnade man ett telefonväkteri.

Det var mycket som var annorlunda innan internet såg dagens ljus, och det var mycket som var annorlunda innan nätet blev tillgängligt i var persons mobil.

Mediebranschen har genomgått en revolution. Det handlar om helt nya publiceringsmöjligheter, läsarvanor och arbetssätt. Vi rapporterar i realtid och vi har oändligt många uttrycksformer med rörlig bild, ljud, interaktiv grafik, chattar och bloggar. Publiken gillar eller dissar, och vi vet exakt vilka nyheter som engagerar och vilken rubrikformulering som går bäst. Journalistiken har definitivt blivit vassare. Mer granskande och mindre rapporterande. De som nostalgiskt blickar bakåt och menar att det var bättre förr har fel. Jag vet efter att ha djupdykt i gamla klipp de senaste veckorna.

Samtidigt är branschen mitt uppe i en stor strukturomvandling där de anrika svenska tidningsföretagen ser hur annonspengar försvinner i väg till globala jättar som Google, Youtube och Facebook. Förändringstakten är snabb och mediehusen lever under press. Men det är också en spännande tid med många möjligheter där ingen har facit över hur tidningarna ska komma ut på andra sidan.

Mitt i detta står GP väl rustad. Vi har lagt Stampens rekonstruktion bakom oss och har en tydlig strategi för framtiden. Redaktionen kan med full kraft satsa på innehåll och journalistik, och på att utveckla såväl papperstidningen som gp.se. Det är med andra ord ett utmärkt läge för att lämna över stafettpinnen.

Stort tack för ert engagemang; för alla mejl, brev och glada tillrop under årens lopp! De har betytt mycket för redaktionens arbete och för mig personligen.