Kvalitet, vass journalistik och lokal närvaro är GP:s kärnvärden

I tisdags utsågs jag till ny chefredaktör för Göteborgs-Posten efter att ha haft tjänsten som tillförordnad i några veckor. Det är med stor stolthet och glädje jag tar mig an uppdraget men också med ödmjukhet. GP:s roll som Västsveriges största mediekanal är viktig – inte bara för att ni läsare ska få en bra tidning utan också för att det är centralt att det även fortsatt finns många journalister som granskar makten.

Bara den senaste tiden har GP tagit fram flera avslöjanden som fått direkta konsekvenser i regionen. I februari kunde vi berätta om hur ledningen i en kommunverkstad låtit släktingar reparera bilar till förmånliga priser. I onsdags kom beskedet att vd:n sparkas. För en dryg månad sedan fick politikern Abbas Zarrinpour lämna sina uppdrag efter att GP avslöjat att han fått ut felaktiga ersättningar. Om inte GP hade granskat de här ämnena hade missförhållandena troligtvis inte uppmärksammats. Därför är en stark och trovärdig lokaljournalistik viktig för hela samhället.

Att få tillträda just nu känns extra spännande med tanke på läget i mediebranschen. De stora strukturella förändringar som sker påverkar våra förutsättningar att bedriva journalistik. De senaste åren har i stort sett samtliga redaktioner i Sverige fått kämpa i motvind med stora annonstapp och ett minskat antal betalande prenumeranter samtidigt som intäkterna från de digitala verksamheterna inte ökat i tillräckligt hög hastighet. Det här har lett till nedskärningar, kostnadsbesparingar och dystra tongångar i branschen. Men nu börjar flera aktörer att se en ljusning. Från att tidigare bara försöka överleva på en annonsaffär på nätet har allt fler nu börjat ta betalt för sitt innehåll även på nätet – och det är väldigt glädjande att se att läsarna är beredda att betala för bra innehåll.

GP:s kärnvärden har varit kvalitet, vass journalistik och lokal närvaro. Det är med dessa egenskaper som Göteborgs-Posten har vunnit både sin trovärdighet och sina läsare. Tidningen har skapat ett innehåll av sådan klass att västsvenskar har varit villiga att betala för den. För mig gäller detta än i dag – oavsett vilken kanal vi publicerar oss i. För att vi ska kunna ge er läsare kvalitativ journalistik kommer det att krävas stenhårt jobb och det lovar jag att vår redaktion kommer att göra.

Själv har jag tidigare i min karriär jobbat både med klassisk pappersjournalistik och digital journalistik och därför är det så inspirerande att vi på GP satsar på både och. Givetvis finns det olika tekniska förutsättningar mellan en papperstidning och en sajt men GP ska leverera kvalitativt nyhetsinnehåll, opinionsjournalistik, analys och längre reportage i båda kanalerna.

Vi tittar också kontinuerligt på vad vi kan göra för att förbättra oss och inom kort kommer jag kunna presentera nya satsningar som ska göra vår bevakning ännu bättre. Är det något som du tycker att vi bör satsa mer på? Hör gärna av dig och berätta!

 

Christofer Ahlqvist,
chefredaktör och ansvarig utgivare