Klargörande kring Joakim Lamottes kritik

Joakim Lamotte är en ofta omdebatterad person som under de senaste åren varit krönikör på GP. De texter han har skrivit har ofta lett till att många läsare hört av sig till redaktionen med både ris och ros, han har helt enkelt engagerat. I ett inlägg på Facebook berättar han nu att han sagt upp sig som krönikör på GP vilket stämmer.  En anledning är, enligt honom, att GP missade att publicera hans senaste krönika på GP.se. Det stämmer också men den missen har nu åtgärdats. Vidare skriver han att GP inte publicerat hans krönikor på nätet om inte han har ringt och påmint redaktionen. Det här stämmer däremot inte. Jag har nu gått igenom det senaste halvårets texter och de har publicerats helt enligt plan, ibland innan papperspublicering, ibland samma dag som papperspublicering.

I sitt inlägg antyds också att GP skulle vilja mörka hans åsikter på grund av att ”nätaktivister” har påverkat oss. Som jag skrev ovan har jag fått en hel del reaktioner på hans texter men det har inte på något sätt förändrat hans synlighet i GP. Vi har inget intresse av att fortsätta avlöna fristående skribenter som vi inte vill ska bli publicerade hos oss.

Jag har sedan Joakim Lamottes Facebookinlägg publicerats försökt nå honom på telefon, sms och messenger för att reda ut dessa missförstånd, utan framgång. Jag är av den åsikten att sådana här missförstånd ofta går att lösa om man kommunicerar med varandra men nu kände jag mig till sist tvungen att bemöta den kritik som riktas mot GP offentligt.

Slutligen önskar jag Joakim Lamotte all lycka till i framtiden och vill samtidigt skicka med ett journalistiskt råd. När någon riktar kritik  – försök så långt det är möjligt att låta den kritiserade parten komma till tals. Det är sådant som skiljer en ansvarig utgivare mot en oansvarig dito.