Är du nyfiken på Dygnet?

Hej

Arbetet med nya gp.se har gått in i en intensiv fas. Vi fokuserar nu på hur startsidan ska se ut.
Mycket arbete med detaljer och tekniska krav pågår.

Därför har jag inte haft så många nya skisser att visa er.

Men nu vill jag testa en sak.
Vi funderar på att samla alla artiklar som handlar om olyckor, brott och trafiknyheter på ett och samma ställe på sajten.
Under vinjetten Dygnet.
Ja, ni som regelbundet läser tidningen Göteborgs-Posten kommer att känna igen er. Sedan många år finns mindre polisnyheter samlade under vinjetten Dygnet runt.

Nu vill vi ta ett liknande grepp på gp.se.
Om det händer stora allvarliga olyckor, rån eller trafikolyckor kommer vi givetvis att publicera detta stort och på väl synlig plats på gp.se. Men under ett dygn inträffar också många mindre händelser, som inte berör lika många. Men som är stora i just det kvarter eller område där det sker.

För att ni läsare lättare ska hitta och veta var ni ska leta på sajten, så skissar vi nu på att knyta ihop den här typen av artiklar och notiser. Och låta innehållet ha en bestämd plats – en box på startsidan som heter Dygnet.

Titta här, så förstår ni mer:

 

Förresten, här ser ni hur toppen på startsidan kan se ut.
En stor nyhet till vänster. Till höger en bild/tv-box och därunder Dygnet.

Och sedan tre nyhetspuffar med bild.

Vad tycker ni? Kom gärna med synpunkter!

Och Dygnet – vore det en hjälp om polis- och trafiknyheter presenteras samlat på det här viset?

Hör av er!

Margareta

 

PS 1: Att lansera ett ny omgjord sajt innehåller en rad arbetsmoment.  1 juni ska vi vara klara med våra tekniska krav och ha alla skisser klara. Dessa skickar vi sedan vidare till vår samarbetspartner som gör all programmering för alla företag i koncernen Stampen.

Detta är ett mycket större jobb än man kan tro och nu står vi dessutom inför sommar och semestertider. Så det lanseringsdatum vi nu jobbar mot är kring månadsskiftet oktober-november. Ja det känns långt bort, det medges. Men så ser verkligheten ut. Ha tålamod!

PS 2: Jag återkommer snart med fler skisser, så att ni kan kolla hur vi tänkt oss hela startsidan – från toppen till botten.

 

15 kommentarer om “Är du nyfiken på Dygnet?

 1. Jag gillar också idéen med Dygnet. Dock föredrar jag nog flera rubriker på vad som hänt en bara en rubrik med bild. Visst, det ser attraktivt ut, men samtidigt vill man ju ha mycket information. En bild är 1000 ord förvisso, men jag vill nog ha femtio ord om olika händelser en 1000 om samma.

  1. Hej Oscar
   Givetvis kommer du att få en massa fler händelser när du klickat dig in. Kanske lägger vi en synlig rubrik till på startsidan, men så mycket mer får inte plats. Du kommer att behöva klicka dig in för att få hela Dygnet. Så tänker vi.
   Margareta

 2. De flesta svenska nyhetssajter har automatisk uppdatering. Bl.a DN, Svd och Sydsvenskan. I övrigt, så ser skisserna bättre ut än nuläget. Bra också att inte frångå den gamla känslan för mycket.

  1. Att DN har det gör ju inte att det är bra bara för det.
   Är det godkänt att vara korkad bara andra är det?

 3. Som chX skriver bör man göra. Speciellt idag när tekniken för det är så lätt.

  Nu skulle det vara roligt om ni kunde svara på hur ni anser användarvänligheten vara när läsaren råkar ut för detta.
  Tänk att du läser på en internetsida och så helt plötsligt laddar skiten om. Det tar 2-5 sekunder och du tappar bort dig. Man måste leta upp var man var någonstans. Många gånger ger man upp och läser inte mer.
  För mig är det hål i huvudet att man gör såhär. Sen vet jag ingen annan sida som gör så idag 2012. Vad är det för nyhetssidor ni talar om? Kvällsposten i Ronneby då eller?

  Men ni gör ju givetvis som ni vill. Vill ni vara medvetet användarovänliga så go ahead. Lite lustigt bara att en sida som borde räknas till att ligga i framkant gör en sånhär fadäs. Medvetet också!

  1. Hej tratten och ChX,
   Jag ska be våra tekniker titta på det ni skriver. Jag kan inte den här typen av tekniska frågor. Mitt fokus är journalistik. Själv upplever jag dock inte de problem som ni beskriver, men jag förstår att ni är besvärade. Och det är givetvis inte alls bra. Vi vill självklart ha nöjda läsare.
   vänligen
   Margareta

  2. Det handlar väl faktiskt mest om att ni lämnar öppet mål som ni gör. Lite roligt att iakta

 4. Instämmer med tratten om att det där med att använda sig av META REFRESH är ett oskick. Man blir bara förbannad av det. Vad KIA säger om saken är ju ganska ointressant för oss läsare…

  _OM_ man nu vill refresha någonting, t ex senaste nytt, med jämna mellanrum så ska man inte ladda om hela sidan med meta refresh utan istället ladda om någon div i bakgrunden via ajax istället. Att ladda om sidan stör läsaren i onödan och var sånt man höll på med på 90-talet. :)

 5. För att också kommentera det ni skriver om. Det ser mycket ut som hur ”mallsidor” såg ut för sådär 3-4 år sedan. Lite tråkigt sådär.

  1. Hej tratten,
   Givetvis tråkigt om layouten uppfattas som tråkig. Vad saknar du?
   Angående mallar – jo det stämmer att vi skissar på olika toppmallar beroende på nyhetsläge. Och det beror i sin tur på att vi hellre vill lägga vår kraft på god journalistik (på innehållet alltså) än på komplicerad redigering av sajten. Här står vi inför ett vägval faktiskt. Och då tror vi ändå att det är innehållet i sig som lockar; att vi snabbt uppdaterar med relevanta och intressanta nyheter. Sedan ska layouten givetvis vara aptitlig och underlätta för läsaren.
   Margareta

  2. Hej igen tratten!
   Våra tekniker svarar att startsidan gp.se autouppdateras var 10 minut. Enligt dem jobbar flera andra nyhetssajter så. Vi följer reglerna från KIA, som officiellt mäter trafiken på svenska sajter.
   vänliga hälsningar
   Margareta Romare

 6. Vad sägs om att ge ett litet litet litet svar på mitt inlägg i erat förra inlägg? Kanske bara ett litet litet svar?

  1. Hej tratten!
   Oj förlåt att jag missat din kommentar i förra inlägget. Du frågar om autouppdatering…jag är inte helt säker på vad du menar faktiskt och upplever själv inget problem när jag är inne på gp.se.
   Jag får återkomma med svar när jag talat med våra tekniker Andreas och David.
   Margareta

 7. Dygnet-rutan är en lysande idé – något jag har letat efter på gp.se i flera år utan att egentligen tänka på det. När det verkar ha hänt nåt i närheten av där jag är (om jag hör sirener, känner brandlukt eller nåt liknande) har jag brukat klicka lite håglöst på ”Nyheter” och sedan på ”Göteborg” utan att egentligen ha nåt hopp om att hitta det jag söker.
  Layouten på förstasidan gillar jag också, med ett undantag: ser inte riktigt behovet av att TV&bild behöver vara så framskjutet, per definition. Låt det utrymmet användas för ”nyhet nummer 2” i stället – alltså en kategori mellan den största nyheten och de tre puffarna längre ned. (Det kan ju mycket väl VARA en nyhet som innefattar TV&bild, iaf ibland.)

  1. Hej Ida
   Vi har inte spikat att tv/bildboxen alltid ska ligga där. Så jag håller med dig. Jag tror att vi kommer att utnyttja utrymmet lite flexibelt. Men ibland blir det nog tv eller bild.
   Margareta

Kommenteringen är stängd.