Se nya sajten från topp till tå!

Hej

Nu börjar helheten på nya gp.se ta form.

Här får ni en länk, där ni kan scrolla från toppen till botten på nya startsidan på gp.se.

http://www.gp.se/misc/omgorningen/ongorningsskiss.html

Vi visar i exemplet ett normalt nyhetsläge.
Om det händer riktigt stora nyheter, så kan vi lägga en bild över hela sajtens bredd. Det blir maffigt, det kan jag lova.

Jag ska förklara lite.

Huvudet är nytt. Vi har behållit viss grunddesign, men lagt in en större GP-vinjett. Datum syns tydligare, liksom temperaturen just nu.

Vi drar stort på en nyhet till vänster. Här gör vi en tydlig nyhetsvärdering. I dagsläget är det inte helt spikat vad vi lägger till höger, men ibland kommer en bild/GP TV-box ligga där.

Dygnet skrev jag om i förra inlägget, läs mer där.

Under toppen lägger vi tre rejäla puffar. Här bryter vi av med en horisontell balk, med puffar för vår merläsning GP+.Vi bygger en så kallad karusell, där man kan bläddra sig fram mellan flera olika puffar.

Därefter väljer vi ett överskådligt flöde av fler nyheter.

Bredvid har vi en smalare spalt, med vinjetten I dag (ett arbetsnamn!). Här ska vi lägga in lite mer lättsam läsning eller sådant som har lång livslängd. Kan vara ett quiz, designfrågan (en tävling på Bostadssajten), glasstest eller vår fredagsintervju Hallå Eller!  Serien om gamla brott eller udda registreringsskyltar passar också bra här.

Längre ner på sajten väljer vi att placera tydliga ingångar till våra olika nyhetssektioner på gp.se; Sport, Kultur & Nöje, Ekonomi.

Därefter satsar vi på lustläsning! Resor. Mat & Dryck. Bostad. Motor.
Fyra sajter som riktar sig till Dig med stort intresse för just det aktuella området. Här får du njutbar läsning, lustfyllda bilder och många handfasta tips.
Vi kryddar dessa undersajter med var sin accentfärg!

Och sedan fortsätter vi med Graffiti, Ledare & Debatt och bloggare, Bild/TV samt en recensionsbalk. Exakt ordning på dessa olika sektioner och boxar kan vi givetvis justera (är ännu inte spikat).

I botten finns vår så kallade sidfot, med  bland annat PS, Suduko, TV just nu, RSS-flöden och allmän information om bland annat ansvarig utgivare.

Och som vanligt – en rejäl bioannons i botten!

Japp, så här långt har vi kommit.

Synpunkter!?
Kom igen – nu har ni chansen!!

Ha det gott
Margareta

 

 

27 kommentarer om “Se nya sajten från topp till tå!

 1. Nedre delen gillar jag bäst. Tydliga avsnitt med era fokusområden. Men ovandelen är sämre. Allra helst delen med citat:
  ‘Därefter väljer vi ett överskådligt flöde av fler nyheter.’
  Tre spalter bredvid varandra ger ett rörigt och hoptryckt intryck.
  Lycka till med nya sajten!

 2. Hej
  Tack för kloka och intressanta synpunkter. Jättekul att ni är engagerade! Vi läser allt ni skriver och ska givetvis fundera vidare. Vissa saker kommer vi att kunna lyssna på, annat är svårare att tillgodose. Det finns tekniska begränsningar bland annat. Och även om vi inte kan lösa allt nu, så tar vi med oss era synpunkter till kommande förändringar. Men fortsätt gärna att debattera och lämna förslag på förbättringar!
  Margareta

 3. Jag är inget vidare på UX så därför nöjer jag mig med att bara skjuta från magkänslan. På min 13 tums Mac så är ser översta delen av sidan helt koko ut. Annons och navigeringsbar är det som får plats och då får man vara väldigt sugen på att scrolla den dagen för att man skall ta sig vidare.

  Jag trodde jag gillade stora bilder men jag upplever dem på detta sättet som att skapa distans och det blir svårt att navigera sig genom sidan. Någon refererar till nya SVT siten som en positiv förebild här och det håller jag verkligen med om. Med skillnaden där är att man inte scrollar. Sidans längd är väldigt överblickbar även om man sitter med en skärm som på min bärbara 13″

  Jag kan leva med lite konstig form man vänjer sig. MEN det jag inte kan vänja mig vid är att man inte använder första sidan till ett fönster där man skapar någon form av dialog och snabbare flöde. Jag gillar inte omodererade Twitter flöden som länkas in men någon form av rappare flöde som har en användargenererad komponent måste kunna gå att få till?

  Helt säker på att ni gjort ett jättejobb och det kommer bli toppen men för mig är det svårt att inte få känslan att man sminkar grisen om man bara gör ett formmässigt lyft på en viktigt nyhetskanal 2012.

  Puss och Kram!
  /Johan

 4. Början är helt ok, tydliga rubriker och stora fina bilder är trevligt. Men sedan under annonsen ballar det ju ur helt, man vet inte vart man ska ta vägen. Jag tror det behöver vara ett tydligt huvudinnehåll där ögot fäster sig, sedan supporterande innehåll på sidan av. Det svåra med nyhetssajter är att designers inte vill härma aftonbladet, DN osv av prestigeskäl. Men jag tror de flesta användare är mer intresserad av innehållet än formen.

 5. Några spontana tankar, bara mina åsikter så ta det för vad det är :)

  ”Menyraden” bör vara fixed högst upp (alt. med reklam ovanför men se till att ta bra betalt eftersom de exponeras hela tiden…) Kolla FB, Google etc. de har fattat det där, välbesökta sidor har enkel navigering :)

  Stycket med GP-loggan, ”marginalerna med ifk” och en massa länkar de flesta aldrig använder (annonsera? cookies?) kan med fördel ligga i footern, använd toputrymmet mer effektivt, GP-loggan bör givetvis vara kvar i någon form, temperatur och dagens datum är också relevant men de kan arbetas in på ett bättre sätt tror jag?

  Tror de flesta i sverige är läskunniga men får känslan att ni gör om GP till någon form av bildmagasin, tippar 20% annonser, 60% bilder och 20% text ungefär, medveten om att GP har bra fotografer men glöm inte bort att ni även har bra journalister… 😉

  Saknar någon form av kort nyhetslista högt upp för att kunna kolla senaste nyheter, inte alltid jag orkar scrolla runt och se vad som händer :)

  Finns lite fel vad gäller placeringar, färger etc. men eftersom det här är en skiss så känns det lite meningslöst att kommentera på dem, det fixar sig nog när det blir en skarp design av det hela :)

  Sett att andra kommenterat på responsiv design och det börjar bli alltmer populärt, slipper ni hålla på och krångla med massa appar utan kan lägga allt fokus på sidan, i sin enklaste form är det bara olika css-mallar beroende på vad det är som ansluter och även om det är en del pysslande för att få allt att se snyggt ut så slipper man ha femtioelva appar i mobilen :)

  Något jag saknar om som jag tror skulle göra er ledande i sverige är möjligheten att konfigurera sin egen sida, hade varit imponerande med en sida som lär sig vad för nyheter jag vill ha och sedan anpassar sig till det (fullt tekniskt möjligt men inte lätt…), alt. åtminstone möjlighet att själv konfigurera vad man vill läsa om. Jag ogillar att läsa om sport, mode och kultur men gillar teknik och samhälle så möjlighet att konfigurera sådant hade varit bra och inte speciellt svårt att lösa, artiklarna är redan klassificerade så handlar bara om att matcha användarens intressen egentligen (som extra fördel blir det lättare för er att moderera era kommentarsfält, bara tillåta kommentarer från folk som haft konto på GP i över en vecka lär jaga bort alla rasistiska troll…)

  Som någon annan påpekade så kommer sidan se riktigt bra ut när adblock tagit bort all reklam 😉 Två viktigaste sakerna enligt mig är fixed header och konfigurerbarhet, bara för att sammanfatta allt svammel :)

  Vet att det mestadels var klagomål men som sagt, ta det för vad det är, min personliga åsikt och den har man alltid rätt att uttrycka. I övrigt ser det bra ut 😉

 6. Måste tyvärr säga att jag tycker den var blaffig och svår att följa.
  Bilder i all ära men när jag kommer in vill jag ha en snabb navigering och behöva leta bland så många bilder innan jag hittar det jag söker gör bara att jag drar mig för att gå in på sidan.
  Det samlade intrycket är: inte bra, rörig, otydlig.

 7. Innehålls- och strukturmässigt tycker jag att det ser bra ut. Att det är en lång sida gillar jag. Användare är vana vid scroll och trenden går åt längre och längre sidor. T.o.m. så kallad oändlig scroll eller ”lazy load”.

  Vad gäller sidans bredd så är världen äntligen redo för 1280 som standard. När t.o.m. användbarhetsgurun Jakob Nielsen lyfter detta på sin blogg (http://www.useit.com/alertbox/screen_resolution.html) så är det ok att optimera för en skärmbredd som är större än 1024 px.

  En annan oehört viktig aspekt som jag sett att andra kommenterat kring är just responsiv design. Surf via mobil och surfplattor ökar fortfarande stadigt och man förväntas kunna tillgodogöra sig information på ett bra sätt när man surfar med dessa plattformar. Det är idag inte försvarbart att hänvisa till en app. Och detta blir mer och mer sant för varje dag. Detta går att göra på många sätt och är ni öppna för detta är jag gärna med och diskuterar detaljer kring hur en responsiv designlösning för GP.se skulle kunna se ut och fungera.

  Designmässigt lämnar ert senaste förslag tyvärr mycket att önska. Formen känns omodern. Typografin är inte särskilt spännande. Färgsättningen känns gammalmodig. Marginaler och padding är inkonsekvent (se t.ex. skillnaden på ”luft” på vänster respektive höger sida om ”Nyheter” i huvudmenyn). Designen börjar likna något fint när man kommer ner till de tvärgående ytorna för Bostad, Motor, Mat & Dryck, etc. Tittar man på andra tidningssajter i världen så ligger nya gp.se i lä. Tyvärr. Design är en framgångsfaktor. Det handlar inte om att tillgodose designintresserade. Läsare värderar design på ett helt annat sätt idag än för några år sedan.

  Vad gäller användarupplevelse för nya gp.se så är det svårt att kommentera denna mer än jag gjort innan man har möjlighet att känna på sajten och klicka sig runt. Hur kommer laddningstider och övergångar att se ut? Hover states/mouse overe-effekter? Ljud- och bildkvalité på filmklipp? Interaktion via mobil och surfplatta? etc.

  Jag tror att det senaste förslaget kommer att möta många användares förväntningar. Och användbarheten kommer säkert att få godkänt i användningstester. Men vi har väl ändå ambitionen att ge någonting som är bättre än medelmåttigt? En luftig, fräsch, modern, väl implementerad sajt som spelar i samma division som världens bästa tidningssajter.

  1. Vassa och kompetenta ord från Johan både på längden och tvären (bredden).
   Kanske sätter du ord på känslan man har när man trots flera förbättringar inte tycker att attraktionen ökar nämnvärt.

 8. Det ser sjukt plottrigt ut. Svårläst, svårnavigerat, ej anpassat för handikappade.
  Förr läste jag SVD.se, sedan skiftade de sin design från att ha nyheterna i fokus och nu surfar jag hellre in på DN.se.
  Ta en funderare över vad ni egentligen håller på med, det ser ut som om ni sitter och skiter i ett blått skåp.

 9. Tycker den är bättre än innan, men det är fortfarande ingen känsla för detaljer. Ser ut som ett hastverk. Lägg ner lite tid på att göra ett bra grundarbete istället och ta in någon som vet hur en bra nyhetssida ska byggas. DN.se är 10 gånger snyggare än det här – Och mer logisk och lättnavigerad.

 10. Jag tycker det är bra att ha vädertemperaturen så stort där i början, ha kvar det så!
  Sen tycker jag det är bra när det inte är reklamer inblandat i artiklarna så mycket som det var förr.
  Jättesnyggt med den stora bioannonsen längst ned :)

 11. Stora bilder i all ära, men oftast vid besök av siten vill iaf jag skaffa mig en bild av vad som hänt sen sist. En enkel lista med ”senaste nytt” som idag, gör det mycket bättre!
  Anpassas den till skärmstorleken? Svt:s nya site är exemplarisk i det avseendet och tar bort behover av specialanpassade mobilsidor och appar.
  Jag hoppas att sidan fortsätter vara centrerad?

  1. Hej Henry.
   Så här svarar vår webbdesigner Karin Hansson-Ivanetti:
   SVT:s nya sajt är verkligen exemplarisk på många sätt. De har valt att använda sig av responsive design som anpassar sajten efter vilken skärmupplösning den visas i.

   I den omgörning vi gör nu har vi valt att i första hand koncentrera oss på att fräscha upp själva layouten och förbereda för att vidareutveckla även det som är under själva ”chassit”. Vi tittar på att använda responsive design i nästa steg men vi har lite annat och lite mer innehåll än vad svt har. Vi har många olika externa samarbeten och annonser som också kräver sitt utrymme och som vi måste ta hänsyn till.

   Hela sajten kommer att vara vänsterställd och detta är för att vi vill skapa utrymme för att exponera annonserna bättre ute till höger. I dag har vi blandat mycket innehåll på hela sajten. I omgörningen vill vi skapa en bättre balans på alla sidor och göra det tydligare för de som väljer att gå in på gp.se till exempel via mobilen där vi ser att fler och fler surfar till gp.se. Det är en av anledningarna till att vi har dragit upp bilderna, skapat fler fasta placeringar av innehållet och vi hoppas att detta ska bidra till att man hittar lättare och vill stanna längre hos oss.

 12. 1) Skaffa några svenska reportrar som KAN skriva rätt!
  2) Anställ en korrekturläsare som kollar att orden står i RÄTT ordning och att inga ord fattas!!

 13. När sidan är så lång hade det varit praktiskt om menyn kunde vara flytande längst upp på sidan så att man slipper scrolla upp till toppen för att nå den.

 14. ”sajtens bredd” skall väl vara browserfönstrets bredd? Vitsen med HTML är ju att innehållet anpassas efter läsaren.

  1. Hej AS
   Det du nu ser är en skiss, en bild som är gjord i photoshop. Men när vi bygger sajten på riktigt kommer det att se annorlunda ut.
   Margareta

 15. Mycket bilder, lite text. Blir lite onödigt blaffigt och rörigt. Alla bilder konkurrerar om uppmärksamheten så det blir svårt att hitta ett fokus.

 16. Lite rörigt med så mycket information och fortfarande mycket svårt att hitta bloggarna.

 17. Överst (huvud och huvudnyheter) och underst (nyhetskategorierna med sina olika toppnyheter) ser det ju fin-fint ut. Ett ordentligt lyft även om sidan blir ”lång”
  Synd att de välbesökta bloggarna inte får plats i menyerna.

  Där emellan (från Fler nyheter) faller det djupt med massor av kolumner, märkliga avdelare och fult inmixad reklam.

 18. Håller med Bobby, ”fler nyheter, smapare spalt, med vinjetten idag” känns alldeles för rörig. Det kanske beror på att innehållet i mitten är smalare än det längst till höger. Dra upp vänsterspalten till hälften av fullbredden och gör de två spalterna till höger lika breda.

  Rubriken Idag känns för mig som en markör för det senaste. Om det är en nyhetssida och det står Idag är det det jag helst vill läsa först. Fler nyheter är rubriken jag vill kolla in om jag läst färdigt Idag och vill läsa mer.

  Datumen under Fler nyheter är grå, medan datumen under Idag är blå. De tycker jag ska ha samma färg. för att vara konsekvent.

 19. Toppen och botten ser bra ut, där är det rätt tydligt.
  Men delen med ”fler nyheter, smalare spalt, med vinjetten I dag” blir bara rörig. För mycket information på en gång. Skulle nästan hellre vilja få en lista med nyheter kanske mer lokala nyheter som jag kan taba emellan eller så är det höger delen som behöver städas på mer så det inte blir så plottrigt.

  Gillar i alla fall att man kan dela in innehållet i sektioner och kust fokusera på ett område.

 20. Ser bra ut! Gillra att bilder får ta plats och gör innehållet visuellt mer attraktivt.

  Några synpunkter:
  Balken som bryter av vid puffarna uppfattar jag först som att sidans innehåll är slut. Men när jag förstår att det fortsätter så tycker jag nästan att den ser för futtig ut. Den får gärna ta mer plats.

  Finns det möjlighet att navigera direkt till en ”puff” när man är på toppen av sidan? Eller måste man scrolla?

  SVT gjorde ju om sin sida nyligen och har fått en mycket snygg övergång mellan förstasida och artikel/video: http://svt.se/nyheter/
  Kanske något att inspireras av?

 21. Snyggt. ser rent och bra ut.
  Ni använder bredden bättre så sidan kommer inte se så tom ut när AdBlockern har blockat all reklam för mig :-)

Kommenteringen är stängd.