Sjunger Evert Taubes värld på sista versen?

IMG_8383
Den senaste veckan har jag pratat med flera källor som har god insyn i vad som sker på Liseberg och de säger alla samma sak: dagarna verkar vara räknade för Evert Taubes värld.
Besökssiffrorna har länge varit låga.  Även en göteborgsk nationalskald har svårt att tränga igenom karusell- och allsångsbruset.
Via Lisebergs officiella kanaler har jag fått ett ganska defensivt svar: styrelsen har ännu inte fattat några beslut om vad som kommer att ske år 2016.
Det låter inte lugnande.
På Lisebergs webbplats berättas redan nu att halloweenfirandet i år kommer att rymma Dockkabinettet: ”Inne i det vanligtvis så lugna Evert Taubes värld bjuds nu gästerna in på en mardrömslik vandring fylld med kuriosa, överbliven rekvisita, kostymer och mindre trevliga varelser från nöjesparkens forna dagar.”
Jag ringer Lisa Siljeblad, Lisebergs presskontakt för Halloweenfirandet, och hon försäkrar att så att säga inte ett hår kröks på Everts huvud när spökena flyttar in.
– Man kan säga att vi sätter ett halloweenskal över Evert Taubes värld. Allting finns kvar under Dockkabinettet, säger hon.
Men flera källor som jag har pratat med anser att Dockkabinettet helt enkelt är ett sätt att undersöka om det går att använda lokalerna på något annat sätt.
Jag tror att Evert Taubes värld ligger illa till.
Det vore i så fall synd. Evert Taubes värld  är en alldeles unik hybrid mellan museum och nöjesparksattraktion.  Det är film, skuggspel, gamla manuskript,  tango, ett vansinnigt knivslagsmål på krogen Ultramar.
Det är vackert, fyndigt, lärt, respektfullt och respektlöst i en formidabel blandning.
Om Evert Taubes värld inte ryms på Liseberg framgent hoppas jag verkligen att det finns plats någon annanstans i centrala Göteborg.
Men för säkerhets skull ska jag försöka hinna med en sväng om Fritiof Andersson,  Vinga, Samborombon, gorillan som klättrar ner i maskin med flera innan Liseberg stänger den 30 augusti.
PS. Det cirkulerar ett underligt rykte om att Evert Taubes värld kommer att ersättas eller kompletteras med en hyllning till en betydligt yngre artist:  ”Håkan Hellströms värld”.  Men dessa påståenden väljer jag tills vidare att sätta på rykteskontot. Det vore förstås en bisarr ödets ironi om Håkan Hellström – som har gjort mer än de flesta för att återintroducera Taube för yngre lyssnare – indirekt skulle orsaka att Evert Taubes värld försvann …

7 kommentarer om “Sjunger Evert Taubes värld på sista versen?

 1. En sak helt utaför detta ämne. Ett par plåtdörrar till vänster om Handels Entre’ vid Hagaplan.
  Där huserade en gång ’Arbetarboden’, dom sålde jeans för de ideologiskt korrekta i början av 70-talet, vad hände med dom?
  Den vars ideologiska hemvist någon gång ifrågasattes kunde alltid snabbt replikera ’och var köper du dina jeans?’.
  Den som hade handlat på Arbetarboden var alltid korrekt klädd, i alla fall ideologiskt. Nu skall det bli uppgång till Västlänken såg jag

 2. Evert Taubes värld på väg bort … Nej, nej svarar vi som varit på Liseberg och upplevt hur ett modernt ”museum” skall se ut. Bilder, ljud, radio, tv, filmer, Taubemusik och mycket mer. Fri entré! Tryck på knappar, lyssna, titta, vandra i mörka rum, upplev och minns Evert Taube. Därför flytta ev debatt till Världens Gång-sidan i GP för att få en omedelbar reaktion från göteborgarna.
  Lennart Strandner

 3. Tack för din uppmärksamhet Kristian, viktig information om Evert Taubes värld, hoppas vi kan rädda den tillsammans.

 4. Det vore verkligen extra tråkigt när det i mars i år var 125 år sedan Evert Taube föddes. Många stora kulturpersonligheter faller tillbaka ibland men återupptäckts. Detta är naturligt, tyvärr har blivit lika naturligt att lägga om kursen så fort besökssiffrorna inte följer prognoser. Att inte se längre än så, riskerar att man tappar den fina kontakten som Liseberg alltid stått för, där nöje integrerats på ett utmärkt sätt i kulturen. Det är detta som givit Liseberg en särskild stil och starkt bidragit till Göteborg goda renommé.

 5. Låt det inte vara sant! Jag har besökt museet och blev djupt imponerad. Det vore en skam att stänga detta!

Kommenteringen är stängd.