Det talar för och emot Gais i kvalkampen

Tre poäng gled Gais ur händerna senast. Nu har Atleterna tre matcher kvar att försöka rädda kontraktet utan att behöva kvala. Nedan listas tre faktorer som talar för att Makrillarna lirar kvar i superettan utan att behöva rädda kontraktet via kval – men också tre orosmoln som talar emot ett säkrat avancemang redan under seriespelet och som i stället pekar på att det kommer krävas ett dubbelmöte mot antingen Mjällby, Utsikten (lagen som gör upp om andraplatsen i div 1 södra) eller Akropolis (klar tvåa i div 1 norra, om inte Brage faller ihop), för att Gais ska få behålla sin plats i landets näst högsta serie.

TALAR FÖR RÄDDAT KONTRAKT UTAN KVAL

Grundkvaliteten i truppen
Är med superettan-mått mätt hög. Spelare som Dusan Djuric, Anton Wede, Damir Mehic och Niclas Andersén, för att nämna några, är på tok för bra för att spela i tredjedivisionen. Det var inte för inte som Gais på förhand, av nästan alla, tippades på den övre halvan. Visst handlar mycket i fotboll om dagsform och att hitta rätt kemi i laget, något de grönsvarta lyckats med för sällan i år, men kapaciteten borde finnas där. Kan nyckelspelarna plocka fram det nu när det gäller som mest? 

Spelschemat
Norrby (h) i dag, kl 14.00
Dalkurd (b) 28/10, kl 14.00
Varberg (h) 4/11, kl 16.00

Är inte på något sätt lätt – men ändå gynnsamt. Att ha båda bottenkonkurrenterna Varberg och Norrby kvar hemma på Gamla Ullevi, där Gais bara har förlorat två matcher under säsongen, MÅSTE betraktas som en klar fördel. Det är på GU Gais har tagit sina pinnar tidigare och det är där laget kommer ha störst möjlighet att plocka poäng under slutomgångarna. Bortamatchen mot Dalkurd är svår att sia om i nuläget. Om tabelltvåan har allsvenskt avancemang säkrat när Gais kommer på besök i nästa omgång bör Grönsvart ges goda chanser att till och med vinna i Borlänge. Men om Dalkurd förlorar mot BP, som också jagar allsvenskt avancemang, på tisdag och trean Trelleborg slår Åtvid hemma, då måste Dalkurd gå för fullt mot Gais. Då lär det bli svettigt för Makrillarna på Domnarvsvallen…

Rutinen
Flera spelare i truppen har spelat viktiga matcher förut, förvisso med både negativt och positivt utfall, men oavsett vilket är erfarenheten från att överhuvudtaget ha spelat den typen av matcher säkerligen väldigt värdefull att ha med sig i det här läget. Bröderna Wede, Dusan Djuric, Damir Mehic och flera andra vet vad som gäller. 

TALAR EMOT RÄDDAT KONTRAKT UTAN KVAL

Bristen på effektivitet.
Chanser har inte sällan saknats i matcherna, framför allt inte under höstsäsongen, men målskyttet har varit under all kritik. 23 gjorda mål på 27 omgångar imponerar inte och den noteringen är näst sämst i hela superettan. Bara Åtvidaberg är sämre. Vid tio matcher har Gais lämnat planen mållöst i år. Och i endast sex av 27 matcher har laget mäktat med att göra mer än ett mål. 

Formen
Formkurvan pekar inte uppåt. Sedan september månads intåg har det bara blivit en seger på sex matcher för Gais, varav tre förluster. Samtidigt som flera av bottenkonkurrenterna har presterat bra har Atleterna inte alls haft det rätta flytet. Sedan Bosko tog över har det gått 13 matcher och dessa matcher har Gais tagit lika många poäng, 13, vilket ger den tidigare Utsikten-tränaren ett poängsnitt på 1. Under samma period (22 juli – 21 oktober), alltså efter sommaruppehållet, har bottenkonkurrenterna på lika många matcher presterat följande: 

Gefle: 24p
Norrby: 19p
IK Frej: 18p
Örgryte IS: 14p
Syrianska: 9p
Åtvidaberg: 5p

Lagen Gais jagar har alltså samtliga haft en bättre trend än Grönsvart sedan i somras…

Pressen
Bosko Orovic säger att han inte känner av någon press förrän det är dags att spela en helt avgörande match. Men nog finns det press på Gais nu. Norrby och Frej är klubbar som har allt att vinna. Åtvidaberg och Gefle är visserligen klassiska föreningar, men förväntningarna på duon är inte i paritet med den press som är på Gais och Öis. En degradering till division 1 hade varit ett praktfiasko för Grönsvart. I superettan är Gais en storklubb med stor publikbas. Och det starka stödet från fansen är naturligtvis i många fall en enorm tillgång – men det gör också att kraven på spelarna ökar. Pallar laget för trycket?

För att runda av. Den här avslutningen blir knappast någon dans på rosor för Gais (det är det väl ingen som tror), men jag har ändå svårt att se att klubben inte ska rädda upp det här. Tre poäng mot Norrby blir nyckeln. Då finns alla förutsättningar för att Boskos mannar har säkrat kontraktet efter 30 omgångar. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *