En hand-i-pannan-grupp

 

Ryssland först. Det kunde vart hela VM:s slogan. Det var starten på den här lottningen. Maradona, Cafu och de andra potentaterna svängde runt bland bollarna och drog och drog i all evighet.

Efter timtal trädde  två föredragna grupper fram för Janne Andersson.

A – med Ryssland och Uruguay.

H – med Polen och Colombia.

A tog  Egypten. Det blev F. Tyskland, Mexiko och Panama – trodde jag för ett tag. Men Panama – mina drömmars land (för er som läst lilla Tiger och lilla Björn) – får inte dela grupp med konfederationskollegan Mexiko.

Istället får vi sällskap av Sydkorea.

Hand i pannan.

Tyskland är Tyskland och Tyskland vinner alltid tillslut.

Mexiko är Mexiko och Mexiko har gått vidare från sex raka VM-gruppspel.

Sydkorea är Sydkorea och jag vet inte riktigt vad Sydkorea är i VM 2018 men det är inte mina drömmars land.

Visst, vi undvek både Argentina/Kroatien i grupp D och Spanien från pott två, men jag kommer ändå på mig själv med att snurra oroligt på kontorsstolen. Det här blir knepigt.

Knepig var också den här lottningsprocessen.

I Putins skugga badade forna storspelare i glansen och lyxen Kreml kan erbjuda när den ryska eliten gör vad den kan för att imponera på världen. Röda mattor, häftig grafik och säkert en och annan rysk kaviartub.

– Spaziba, sade Fifa-toppen Gianni Infantino till Putin som stod bredvid med ett mystiskt flin.

Ett nytt Fifa? Ha. Det dröjer.

171201, Fotboll, VM Soccer Football - 2018 FIFA World Cup Draw - State Kremlin Palace, Moscow, Russia - December 1, 2017   FIFA President Gianni Infantino and President of Russia Vladimir Putin during the draw   REUTERS/Kai Pfaffenbach  © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY
Bild: Bildbyrån.

Vissa personer älskar lottningar, kittlas av evighetslånga diskussioner om varma och kalla bollar, förförs av charmigheten i en fantastisk tv-produktion.

Benno Magnusson är en av dem. När jag pratade med honom igår berättade han om semestern i Thailand innan VM 1994. Då satte han klockan tidigt på andra sidan världen för att se lottningen bland palmer och stränder. Han älskade det.

– Det är ju show, ropade han glatt i luren i går.

Och om vi bortser från demokrati, rasism och logistik – som alla är problem som kommer följa det här mästerskapet som en kvävande skugga – så är det ju faktiskt just det VM handlar om. Show.

Den här gruppen kommer ge oss det. Det här VM:et kommer ge oss det. På gott och på ont.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *