Utsikten plockar från högre hylla

Uppköpta. Tömda. En ensam junior kvar med kontrakt.

Efter säsongen 2017 såg det allt annat än ljust ut på Ruddalens IP. Utsiktens utsikter var mörka. Nästan all offensiv kraft (läs Jesper Westermark, Niklas Olsson, Marcus Bergholtz, Karl Bohm) var försvunnen. Ingen tränare fanns på plats.

Vad skulle det bli av Göteborgs femte bästa herrklubb?

De enda rubrikerna som innefattade föreningens namn hade med den matchfixningsutredning som startats kring mötet med Assyriska BK att göra.

Men december kom – och med den en tränare, Pierre Krantz, och allt fler spelare.

I dag blev det mest namnkunniga nyförvärvet hittills klart.

Kamal Mustafa, i allsvenskt spel så sent som 2016, har skrivit på för 1+1 år. Ett meriterad och intressant namn för alla lag i division 1. Och precis den fart och finess  som Utsikten lär behöva för att åter jaga uppflyttning till superettan.

– Fantastiskt fint nyförvärv. Tillför en offensiv spets som vi sökt. Vass i djupled och jobbar hårt defensivt, säger Pierre Krantz.

Kamal Mustafa i närkamp med den troliga VM-spelare Gustav Svensson 2016. Bild: Bildbyrån.
Kamal Mustafa i närkamp med den troliga VM-spelare Gustav Svensson 2016. Bild: Bildbyrån.

Mustafa blir det fjärde nyförvärvet efter i tur och ordning Bragi Bergsson (stabil på den här nivån), Rasmus Andernil Bozic (potential långt över division 1) och bosniern Semir Aganspahic (kom till Sverige för kärleken i somras efter proffsspel i både Rumänien och Oman).

Dessutom har kontrakten med alltid målfarlige Robert Lipovac och Adam Rosén förlängts. Fler lär det bli, klubben är nära att förlänga med ett antal av spelarna från fjolåret.

I det arbetet har Utsikten delvis ändrat kurs från tidigare år. Från att ha jobbat med ettårsavtal skrivs nu kontrakt över två år istället.

– Vi gör det för att ha en stomme som man vet är kvar. Det är en trygghet både för förening och spelare, säger Pierre Krantz.

Han ledde Sävedalen till en tredjeplats i tvåan förra året och det med ett bollinnehavsrikt 3-5-2-system. Samma formation är att vänta på Ruddalen i år. Därför letar klubben nu ytterligare kantspelare samt en vänstermittback i trebackslinjen.

Truppen ska upp i 20-24 spelare, vilket lär betyda att det kommer fortsätta hända en hel del.

I och med att Assyriska BK och Qviding båda trillade ur division 1 borde Utsikten sitta i en riktigt bra förhandlingssits. Göteborg lockar många spelare på ”mellannivån” med möjligheterna till studier vid sidan. I år blir därmed Utsikten det självklara mellansteget för lokala spelare från lägre divisioner.

– Vi har lyxen att vara enda division 1-klubb i Göteborg. Vi har en bra platform. Spelarmarknaden är god och det finns mycket kvalité tillgänglig för oss, säger Pierre Krantz.

Dessutom visar rekryteringen av Andernil Bozic på att klubben fortsätter på den inslagna vägen från de senaste åren att rekrytera de som inte når hela vägen från elitklubbarnas akademier. Där finns många duktiga spelare, som inte sällan kommer tillbaka till de två högsta serierna, att hitta.

Oddsen på att Andernil Bozic och Robert Lipovac spelar i någon av de andra Göteborgslagen inom 1,5 år är någonstans i 1.01-regionen.

————————————————————————————

Fler godbitar från lokalfotbollen?

Ger er två notiser:

– Hisingsbackas David Ngoma, lagkapten i landslaget för pojkar födda 2002, ska provspela med italienska Parma vecka 5. Mittbacken är uppflyttad till seniorlaget till debutsäsongen i division 2 och lär vara eftertraktad av flera Göteborgsklubbar högre upp i seriesystemet. Hoppas för lokalfotbollen och hans egen skull att han håller sig lugn och stannar.

– Älvsborgs FF får lokalfotbollen mest ögonbrynshöjande CV på tränarbänken. Stefan Hansson har varit verksam i Burma, Seychellerna, Indonesien, Danmark, Norge och Vietnam. Med den listan slår han vilken backpackande hipster på Andra Lång som helst.

Kommentarer om “Utsikten plockar från högre hylla

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *