Skulle inte IFK Göteborg sluta spela 4-4-2?

Bort med 4-4-2 – det som har blivit så synonym med klubben genom åren.

In med 3-4-3 istället.

Det var så formationssnacket gick när IFK Göteborg anställde Poya Asbagi som ny huvudtränare i slutet av november – och det är så det har sett ut under i stort sett hela försäsongen.

Men så …

I cupmötet med Sirius senast var IFK Göteborg plötsligt tillbaka i den gamla formationen.

Efter en svag första halvlek tog Poya Asbaghi ut Billy Nordström och kastade in Tobias Hysén.

Därmed förvandlades laget.

Från 3-4-3: Dahlberg – Starfelt, Calisir, Eriksson – Wernersson, Affane, Diskerud, Nordström – Ingebrigtsen, Omarsson, Ohlsson.

Till 4-4-2: Dahlberg – Starfelt, Calisir, Eriksson, Wernersson – Omarsson, Affane, Diskerud, Ohlsson – Ingebrigtsen, Hysén.

Se bilderna nedan.

IFK Göteborg-Sirius. FOTO: C More
Sirius-IFK Göteborg. FOTO: C More
IFK Göteborg-Sirius. FOTO: C More
Sirius-IFK Göteborg. FOTO: C More

Varför?

Den frågan låter vi Poya Asbaghi själv svara på.

– Vi var inte nöjda med halvleken. Vi var för låga, inte tillräckligt aggressiva och inte alls nöjda med kontringsspelet. Skiftet till 4-4-2 gjorde att vi kom upp i press bättre och fick mer effekt i kontringsspelet. Vi fick fast bollen på ett bättre sätt.

Har ni tränat mycket på 4-4-2-varianten?

– Nej, inte så mycket. Vi pratade inför Sirius-matchen om en plan B. Den var inte exakt som det blev i andra halvlek, men den innehöll fyra backar och två forwards.

– Jag har varit tydlig med att vi ska vara så taktiskt drivna att vi ska kunna skifta under och mellan matcher. Samtidigt måste vi behålla det som är vi. Vi har en grupp som förstår instruktioner bra och jag känner mig trygg som tränare i att göra den ändringen i paus trots att vi har pratat väldigt lite om den. Jag skulle aldrig göra det om vår grupp hade svårt att förstå.

Skulle inte IFK Göteborg sluta spela 4-4-2?

– Nu var det en halvlek och siffrorna i sig är helt ointressanta, de säger ingenting om hur vi spelar som lag. Manchester City, ett av de mest spelande lagen i världen, spelar väldigt mycket 4-4-2. Det som klubben menade när de sa att vi skulle bort från 4-4-2 var att vi skulle röra oss i en annan riktning än det riskminimerande och raka Blåvitt.

Kommer ni använda 4-4-2 igen?

– Det beror helt på motståndet och vilka spelare vi har i form och så vidare, men oavsett formation frångår vi inte vårt arbetssätt.

– Just i den här matchen kände vi att vi kunde straffa Sirius mer med våra kontringar än vad vi gjorde i första halvlek. Vi gjorde det med två mer renodlade forwards högst upp.

Det om det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *