Elvby om Häckens Europadröm

Först såg jag ett blåsigt tvåmålsspel på fullstor plan där Daniel Forsell spelade Olof Mellberg (satte nivån) utan att Hampus Palmqvist (ung talang) och Maranhao (superbrassen, ni vet) fick några bestående men.
Sedan talade jag nutid och framtid med assisterande tränaren Christian Lundström och fick en ”i-ur-och-skur”-kommentar av fystränare Pontus Ekblom.

För så är det ju, inte alla dagar är varma och goa. Det blåste rått på Gothia park academy på fredagsförmiddagen. Det blåste Häckens väg. Björn Anklev blev stor matchhjälte för laget utan västar när han lät vänstersläggan tala. Målsnålt, men högt tempo. Fokuserat.

Jonas Bjuström (åter till Malmö) och Waris Majeed saknades på grund av skada. Kari Arkivuo (Finland), Oscar Lewicki (U21) och Dioh Williams (Liberia) på grund av landslagsspel. Dessutom körde Peter Nyström rehab.
Christian Lundström hjälpte mig att måla målbild för resten av säsongen. Och den finns ju där, i flera skepnader. Förstås ta ”bli bäst i stan” i hamn – men också – och viktigare – nå tredjeplatsen och på så vis få spela Europa nästa sommar.

Matematiken är lätt att förstå.
Vinna hängmatchen mot Malmö på torsdag, och då ligga två poäng bakom AIK, som är är nästa motstånd. Seger där och Häcken är förbi (trea) med allt i egna händer i sista omgången (Kalmar hemma).
Verkligheten är en annan.
Häcken jobbar med tålamod. Både i bollinnehav, truppbygge och framtidsplaner.
Det får gärna ta tid, men gör inget om det går fortare.
Frågan ”vad skall ni göra med alla miljoner ni fick för Chibuike och Ranégie” (cirka 25 totalt) kräver inget omedelbart svar.
Kemin, gruppen och trivseln är viktigare att hålla koll på.

Och så var det ju det här med jojo-testet. Helt klart engagerande. Klubbmästaren Josef Elvby berättade hur han, Jonas Henriksson och Daniel Forsell triggade varandra att ta det ”in i kaklet” genom att slå vad om en ansenlig summa ”vem orkar längst”.
Nu funderas det på om Gais verkligen kört enligt samma regler.
Nåväl, rörligt snack med Elvby om resten av året och vad han skall göra i helgen (ledigt) ser ni här ovan.