Vad handlar egentligen kvällens derby om?

Riskerar förstås att bli hudflängd här och nu. All respekt för alla er som köpt biljett, skall se det på tv:n eller följa via chatten. Känns inte derbyt lite ljummet? Okej, okej. Jag tar tillbaka, men vi kan väl åtminstone vara överens om att det inte är stekhett.

Har vandrat runt med redaktionen här ett par timmar nu och försökt få ordning på teknik, pufftänk och tips. Nu kan jag äntligen börja koncentrera mig på det sportsliga. Och det är ju därför vi/jag kör matchen live i chatt på gp.se under kvällen med start 18.00. Kasta in frågor, synpunkter, funderingar, tankar – så lovar jag att bolla tillbaka från Gamla Ullevi.

Talade just med kollegorna Björklund och Stenberg som bevakade lagens slutauditions i går söndag. Tankarna är att Gais ställer upp som vanligt, ordinarie med Jankulovski – Ekund, Angus, Lundgren, Gustafsson – Gustafsson, Ayarna – Johansson, Wanderson, Celic – Bassombeng, med IFK ändrar om lite: Dahlin – Johansson, Dyrestam, Jonsson, Lund – Allansson, Haglund – Salomonsson, Stiller, Sana – Hysén.

Det ligger också i vårt journalistiska fokus att hitta intressanta vinklingar på matchen/lagen/säsongen – och de blir framåtblickande i dag. Känns det som. Vad händer i respektive trupp inför nästa år? Vilka spelar för ”livet” i kväll? Eller är det här derbyt näst sista omgången mest ett derby för supportrarna? Har spelarna redan släppt koncentrationen på 2011 och blickar mot 2012?

Tror så här: IFK spelar för att återupprätta hedern efter nedsliga nederlaget mot Mjällby före EM-uppehållet. Gais spelar för att passera Häcken, besegra ”storebror” och skaffa sig ett gyllene läge i marknadsföringen inför nästa säsong: ”Bäst på den här sidan älven”.

Träffade ju Håkan Mild i förra veckan för en intervju. ”Tjalle” (kallas han för det fortfarande?) bjöd på en hel del intressanta tankar och svarade bland annat på frågan om han kan tänka sig att ”göra en Mats Persson”, det vill säga byta IFK mot Gais.

Här är för resten Jonas Olsson och Alexander Axéns derbytips i rörlig form. Och de senaste årens derbyresultat. Häftigt att varenda biljett verkar gå åt också.

Slutligen ett tips: 3-2 till Gais.