Efter Uppdrag Granskning: Här är alternativen för Blåvitt

Låt oss titta på vilka alternativen är för IFK Göteborg. Jag skulle sammanfatta dem enligt följande:

1) Bryta samarbetet med Prioritet Finans.

2) Avvakta, låta lugnet lägga sig, och göra ny bedömning då.

3) Redan nu fatta beslut om att detta inte påverkar varumärke, trovärdighet gentemot supportrar/medlemmar eller skadar föreningens verksamhet. Alls.

Såg förstås UG:s granskning av Prioritet Finans i går kväll och vet fortfarande inte vad jag skall tycka eller tro. Läser kommentarerna gp.se/sport och gör bedömningen att 90 procent anser att det får räcka nu. Det vill säga: Avbryt samarbetet med Prioritet Finans. Nu. Rädda det som räddas kan, typ.

Vad sker med IFK då? Supportrarna kommer säkerligen vara positiva, IFK kommer inte döma PF, utan hänvisar till ”skada för varumärke” och ”andra, viktigare värden”. IFK kommer i det läget förstås tappa en intäkt, men kortsiktigt vinna ökat förtroende mot partners och supportrar.

Läser på Baraben om hur IFK Göteborgs försäljningschef resonerade när PF presenterades i våras. IFK:s omsättning på 96 miljoner skall fördubblas. Det är målet.

Läser också bland kommentarerna på gp.se att Magnus Svenungson, redaktör på UG, under gårdagens tittarchatt svarar ”nej” på frågan om det blivit några program om IFK inte varit sponsrat av PF.

Vet inte hur jag skall tolka det, men det är ett intressant svar på en smart fråga.

Det är alltså inte IFK Göteborg som har granskats, IFK Göteborg är inte misstänkt för någonting, IFK Göteborg kan om de vill köra ”business as usual” ett bra tag till.

Men det här handlar inte om juridik. Inte nu. Det är moral. Förtroende. Någon skriver ”går inte på fler matcher förrän ni avbryter samarbetet med PF”.
Och det är förmodligen exakt där skon klämmer: Smöret är redan sålt, pengarna tappade.

Tror alltså att det blir svårt för IFK att behålla sin nuvarande stjärnsponsor på bröstet.

16 kommentarer om “Efter Uppdrag Granskning: Här är alternativen för Blåvitt

 1. Pf har inte gjort något fel. Ali Fegan ljuger i det mesta, hur ska Pf kunna ta ansvar för vad deras kunder gör med sina pengar. Ug=Bortkastade skattepengar..Kolla på Pfs bokslut de betalar ca 50 miljoner i skatt varje år till samhället. Varför vinklar alltid Ug allt så otroligt fel..Kanske Ug som ska granskas av en oberoende granskningsman…..

 2. Tar min kommentar ifrån en viss Olof Lundh, vad ska AIK, MFF och Svenska fotbollsförbundet göra då? Deras huvud sponsor är ju uppe för rättegång i en ganska så omfattande muthärva.
  PF är inte dömda för något, och det är väl högst möjligt att UG vinklat sin ”upptäckt” åt de hållet de ville?

 3. Idag, Prioritet Finans, förra året Forex, alltid dessa pengar ofta i form av kontanter som egentligen ingen i ”bank-sverige” längre vill ska få finnas, bara helst då i form av siffror i en dator… och finns dom i form av kontanter ja då är det plötsligt dags att syna saker och ting i sömmarna… väl så, men finns det inte annat som också borde få en ”uppföljning”…

  Tycker ”Uppdrag Granskning” kan ta på sig stövlarna och klafsa ut i regerings-sörjan i form av de 550 miljarderna man tog från pensions-systemet och gav till bankerna för att hålla dem flytande på nittiotalet… våra pengar, dina och mina pengar, inte bankernas!

 4. Det är inte upp till journalisten att ta hänsyn till hur beroende av pengarna de är, ej heller att ta hänsyn till klubbens värde.

  Väljer man att endast fokusera på en klubb, IFK i det här fallet så ser det bara ut som en smutskastningskampanj.

 5. Enkelt. Hammarby Handboll dör utan de pengarna. Hammarby Handboll och Redbergslid är varumärken med i stort sett noll värde medan IFK Göteborg tillsammans med AIK är Sveriges största idrottsliga varumärke på klubbnivå. Thats why.

 6. En annan sak, Hammarby handboll har redan tagit beslut att fortsätta ha dem som sponsorer.
  Varför ifrågasätter ingen journalist det beslutet?

 7. Ica tjänade pengar genom att packa om gammalt kött o sälja till kund. Detta blev en stor skandal, trots det så var det aldrig någon som ville att IFK skulle avbryta samarbetet med dem.

  Varför gjorde ingen det?

  Ali fegan hade frågat Hammarby o Redbergslid ifall de ville delta i programmet, något de tackade nej till.

  Varför respekterade han deras nej men inte IFK:s nej…

 8. Uppenbart är att PF gjort, om inte helt olagliga, så tvivelaktiga affärer med ljusskygga personer. När till och med polisen har ett bandat samtal mellan PF’s VD och en gravt kriminell person – då är det definitivt kört. Detta svärtar ner, inte bara Blåvitt, utan hela idrottssverige.

 9. Tycker IFK snabbt skall bryta med detta kriminellt belastade företag. det svärtar ned IFK:s namn och skadan kan bli långvarig. IFK Göteborg är Sveriges populäreaste idrottsförening alla kategorier, vilket betyder att de inga svårigheter har att avtala ett nytt kontrakt med ett mer rumsrent företag och generera lika mycket pengar till sin verksamhet!

  Så därför, bryt med fifflarföretaget Prioritet Finans omgående IFK, annars kan ni förlora mer än vad ni klarar av!

 10. Det som många tycks ”missa”, är att PF vill bli rumsrena, vill få ut sitt budskap – och för detta utnyttjar/använder de ”folkliga” IFK Göteborg. IFK-ledningen var säkert jättenöjd med tolv millar om året, och gjorde därför inte sin research. Som det är nu, så blev det motsatt effekt. PF och IFK Göteborg är två varumärken som naggats i kanten ordentligt. Om det funnits någon stake i IFK-ledningen hade de naturligtvis gått ut direkt och sagt: ”Detta är nya uppgifter för oss och vi tar starkt avstånd från PF:s agerande och kommer därför att avsluta samarbetet.”

 11. Varför inte avvakta utredningar innan man börjar att skrika. IFK fortsätt spela. Kommer dag kommer råd. Han har åtminstone räddat Hammarby från konkurs o tydligen RIK. Vila på årorna o spela glad-
  fotboll nästa säsong. Tydligen finns det avundsjuka konkurrenter som inte gillar läget. Bengan. Blåvit sedan barnsben.

 12. Måste hålla med. varken UG eller polisen som dom har med fattar vad penningtvätt innebär. Det dom visar kan lika gärna göras utan PF, effekten blir samma. Det är ju han som tar ut pengarna och använder till svarta pengar som begår skattebrott när han väljer att inte bokföra inkomsterna.

  Deras delaktighet är ju ungefär lika stor som vilken annan bank som helst. Att kalla deras tjänst för pengatvätt är inte bara missvisande utan även ren lögn.

  Att sedan begära att dom skulle göra någon super-undersökning av sina kunder innan var ju bara löjligt.

  Programmet kunde lika gärna varit om alla bankers involverande med kriminella, men istället valde dom att sänka en aktör.

 13. Balkander>> om man läser kommentarerna på GP sport och försöker att kritiskt granska och fundera kring dessa, så inser man väl också att en stor andel av de i gruppen ”90 procent anser att det får räcka nu” inte är besökare på blåvitts matcher, utan snarare verkar vara supportrar till andra föreningar som mer än gärna ser att IFK Göteborg avslutar sitt sammarbete med Prioritet Finans och därmed missar 12 miljoner kronor per år?

 14. Reportern som gjorde inslaget, Ali Fegan lär vara Hammarby-fan. Och det går han ut med. Oproffsigt!
  Annars verkar ju hela Göteborgs besudlat med svarta penga-affärer och mutor.

 15. Om myndigheterna kommer fram till (om man ens kommer att inleda en förundersökning återstår att se) att PF inte har gjort något brottsligt eller haft något uppsåt, vad skall IFK göra då? Sitta ner i båten tycker jag.

  UG-Magnus kommentar på chatten är häpnadsväckande. Det är uppnbart att man utnyttjar / vill sätta dit IFK som en bieffekt, trots att föreningen omöjligen kan ha med detta att göra. Annat än idirekt genom UG:s vinklade program då.

 16. Bra att du tog upp kommentaren på chatten.
  Den kommentaren sänker hela trovärdigheten eller minst visar på en dold agenda som jag skrev i min anmälan till granskningsnämnden igår kväll

Kommenteringen är stängd.